Bouw van de uitbreiding van een kliniek in Matuku-Malabi

 • Samen sterk
  Samen sterk
 • De paden op...
  De paden op...
 • Iedereen een taak
  Iedereen een taak
 • Het gebouw schiet uit de grond
  Het gebouw schiet uit de grond
 • Erop uit
  Erop uit
 • Spelen in de avondzon
  Spelen in de avondzon
 • Samen aan het werk
  Samen aan het werk
 • De zon komt op...
  De zon komt op...
 • Met z'n allen aan de slag
  Met z'n allen aan de slag
 • Metselles
  Metselles
 • Het hele dorpt loopt uit
  Het hele dorpt loopt uit
 • Zichtbaar resultaat
  Zichtbaar resultaat
 • Working with a view
  Working with a view
 • Bouw een toekomst
  Bouw een toekomst
 • Koken op z'n primitiefst
  Koken op z'n primitiefst
 • Bouwen aan de rand van de bush
  Bouwen aan de rand van de bush
Genieten van de Zambiaanse natuur
Back to basic
Gezondheidszorg verbeteren

Blijf betrokken bij de voortgang van het project in Matuku-Malabi


Voorbereiding
Bouwproject
Natraject

Video from Matuku-Malabi by Michael

We received a (windy) video recording from the project in Matuku Malabi from coordinator Michael.

Lees meer

Verhalen van verandering in Matuku (Malabi)

Tijdens het bezoek van ons setupteam in maart 2020 aan Matuku-Malabi spraken we met drie vrouwen die ons vertelden over waarom de kliniek zo belangrijk voor hen is. Lees mee met hun indrukwekkende verhalen.

Lees meer

ZA422 | Ze zijn er weer!

Na een voorspoedige reis is de groep weer terug in Nederland.  

Lees meer

ZA422 | Veilig aangekomen in Lusaka

Cees
We zijn veilig aangekomen in Lusaka en na een heerlijke nachtrust nu wachten op de bus naar vliegveld. Heel vervelend zo in het zonnetje! Groeten uit het koele maar gezellige Lusaka.
08:23


Er zijn geen berichten.

Gebied
Partner
Verandering

In Matuku, een typisch Zambiaans plattelandsdorp in het Mkushi District. De bewoners leven verspreid over een relatief groot gebied in huisjes van zelfgemaakte ‘bakstenen’ en leem. De omstandigheden zijn primitief. Er is geen stromend water, elektriciteit of riolering. De lokale bevolking leeft voornamelijk van kleinschalige landbouw. Veel mensen verbouwen tomaten in deze omgeving.

Michael Tembo

Private Bag 16
Mkushi
Zambia
+260 536 22 58

MCC

MCC staat voor Mkushi Christian Community en is opgericht in 1999. Vanaf dat jaar is ook de samenwerking tussen World Servants en MCC ontstaan.
MCC is gevestigd, zoals de naam al aangeeft, in het Mkushi district, gelegen in Centraal-Zambia. In Mkushi wonen bijna 200.000 mensen waaronder heel veel kinderen.
De organisatie is opgebouwd uit allerlei kerken in het district die ervoor zorgt dat deze kerken gefaciliteerd worden voor het organiseren van activiteiten. Maar MCC zet zich niet alleen in voor kerken. Ook voor de gemeenschap worden ontwikkelingsprojecten opgezet. Op het gebied van onderwijs en gezondheidszorg levert MCC fantastisch werk en zijn er al mooie resultaten geboekt: 20 projecten zijn er opgezet sinds het ontstaan van de organisatie.

Samen met World Servants zijn er verschillende basisscholen opgezet in het district. Hierdoor kunnen veel kinderen naar school en gaat de kwaliteit van het onderwijs omhoog doordat leerkrachten nu niet meer voor een grote hoeveelheid kinderen per klas hoeven te staan. Zo kan er meer aandacht besteed worden aan het individu. Vandaar ook dat er op dit moment steeds meer vraag is naar middelbare scholen in de omgeving.

Wat betreft gezondheidszorg willen World Servants en MCC voortbouwen op de projecten die er de afgelopen jaren al zijn geweest, door bijvoorbeeld een kliniek te bouwen in een gemeenschap waar eerder al klasklokalen werden gebouwd. Zo kan er direct hulp geboden worden als iemand ziek is. Daarnaast kan een ander groot probleem aangepakt worden: de kindersterfte. Veel zwangere vrouwen bevallen nu meestal zonder medische begeleiding, waardoor veel baby’s overlijden. Er wordt door MCC bovendien ook aidsvoorlichting gegeven, iets dat erg belangrijk is omdat HIV/Aids nog steeds een groot probleem is in het land.
Intussen zijn er al meerdere klinieken gebouwd met daarbij woningen voor de medische staf. De hulpvoorzieningen zijn een succes: er komen veel mensen uit het land op af, zelfs uit buurland Congo komen gezinnen te voet om van de hulp gebruik te kunnen maken. Maar hierdoor is er wel meer vraag ontstaan naar verdere hulp. En dat is precies waar World Servants de komende jaren aandacht aan wil besteden.

In 2015 heeft World Servants in Matuku een kliniek en een huis voor medische staf gebouwd. Sinds deze kliniek open is, worden er dagelijks tussen de 30 en 50 patiënten geholpen. De kliniek is heel basic met heel beperkte behandelruimte. Wanneer een patiënt moet worden opgenomen is daarvoor één kleine ruimte beschikbaar. Als een vrouw uit het dorp moet bevallen is daar geen aparte ruimte voor. Het gebrek aan privacy maakt dat vrouwen er soms voor kiezen om ‘thuis’ te bevallen. Als er dan complicaties optreden is de kans dat moeder en kind de bevalling niet overleven groot. Het is dan ook van levensbelang om de kliniek uit te breiden met extra zaalruimte en een extra woonhuis voor de medische staf.

Doelen

 • Uitbreiding van de bestaande kliniek, met als doel meer en betere medische zorg voor de inwoners van Matuku en omstreken
 • Samen met de lokale gemeenschap een verschil maken in Matuku