Bouw van het schoolgebouw in Miloso in 2018

 • Schoolplein
  Schoolplein
 • Schoolterrein
  Schoolterrein
 • Miloso Secondary School
  Miloso Secondary School
Passie voor onderwijs
Samen dienen
Zambiaans dansen

Blijf betrokken bij de voortgang van het project in Miloso


Voorbereiding
Bouwproject
Natraject

Preparations at the project site

Coordinator Michael Tembo shared these photos of the preparations in the community for the team in Autumn 2018.

Lees meer

Ontwikkelingen na de storm

Set-upper Jan Paul zag tijdens zijn bezoek het resultaat van de herstelwerkzaamheden na de storm van december 2017...

Lees meer

ZA518 | Brrr dat is koud

Na een lange, vermoeiende reis is de groep eindelijk terug in Nederland. En tjonge... wat is dat koud.

Lees meer

ZA518 | Hallo Brussel

Hoofdleider Jobert laat weten dat de groep is aangekomen op Brussel. De groep is met alle bagage onderweg naar de bus en verwacht om 15.30 uur in Lelystad aan te komen.

Lees meer

Nieuwe beelden uit Miloso

Tijdens ons bezoek aan Miloso ter voorbereiding voor het project van komend jaar kon een bezoek aan Miloso Secundary school natuurlijk niet ontbreken. Jan Paul legt uit hoe het nu met de school gaat.

Lees meer

Admin Block deels in gebruik genomen!

De afbouw van het Admin Block is vrijwel gereed. Check de kluis!

Lees meer

Gebied
Partner
Verandering

Miloso is een plattelandsgemeenschap met ongeveer 3.000 inwoners. Het ligt in het Mkushi district op ongeveer 400 kilometer van de hoofdstad Lusaka en twintig kilometer van de hoofdweg. Het laatste stuk rijd je over een zandweg om in Miloso te komen. De meeste mensen wonen in huizen gemaakt van leem met rieten daken. Veel ouderen zijn analfabeet in verband met het gebrek aan goede scholing.

Michael Tembo

Private Bag 16
Mkushi

+260 536 22 58

MCC

MCC staat voor Mkushi Christian Community en is opgericht in 1999. Vanaf dat jaar is ook de samenwerking tussen World Servants en MCC ontstaan.
MCC is gevestigd, zoals de naam al aangeeft, in het Mkushi district, gelegen in Centraal-Zambia. In Mkushi wonen bijna 200.000 mensen waaronder heel veel kinderen.
De organisatie is opgebouwd uit allerlei kerken in het district die ervoor zorgt dat deze kerken gefaciliteerd worden voor het organiseren van activiteiten. Maar MCC zet zich niet alleen in voor kerken. Ook voor de gemeenschap worden ontwikkelingsprojecten opgezet. Op het gebied van onderwijs en gezondheidszorg levert MCC fantastisch werk en zijn er al mooie resultaten geboekt: 20 projecten zijn er opgezet sinds het ontstaan van de organisatie.

Samen met World Servants zijn er verschillende basisscholen opgezet in het district. Hierdoor kunnen veel kinderen naar school en gaat de kwaliteit van het onderwijs omhoog doordat leerkrachten nu niet meer voor een grote hoeveelheid kinderen per klas hoeven te staan. Zo kan er meer aandacht besteed worden aan het individu. Vandaar ook dat er op dit moment steeds meer vraag is naar middelbare scholen in de omgeving.

Wat betreft gezondheidszorg willen World Servants en MCC voortbouwen op de projecten die er de afgelopen jaren al zijn geweest, door bijvoorbeeld een kliniek te bouwen in een gemeenschap waar eerder al klasklokalen werden gebouwd. Zo kan er direct hulp geboden worden als iemand ziek is. Daarnaast kan een ander groot probleem aangepakt worden: de kindersterfte. Veel zwangere vrouwen bevallen nu meestal zonder medische begeleiding, waardoor veel baby’s overlijden. Er wordt door MCC bovendien ook aidsvoorlichting gegeven, iets dat erg belangrijk is omdat HIV/Aids nog steeds een groot probleem is in het land.
Intussen zijn er al meerdere klinieken gebouwd met daarbij woningen voor de medische staf. De hulpvoorzieningen zijn een succes: er komen veel mensen uit het land op af, zelfs uit buurland Congo komen gezinnen te voet om van de hulp gebruik te kunnen maken. Maar hierdoor is er wel meer vraag ontstaan naar verdere hulp. En dat is precies waar World Servants de komende jaren aandacht aan wil besteden.

De huidige middelbare school wordt weer een stuk beter door een schoolgebouw te bouwen waar allerlei administratieve taken goed uitgevoerd kunnen worden. Op dit moment hebben zowel het schoolhoofd, als de administratie geen eigen kantoor waardoor er niet optimaal gewerkt kan worden aan een goede organisatie en administratie van de school. Ook is er nog geen docentenkamer waardoor de leraren bijvoorbeeld hun lessen thuis of ergens anders moeten voorbereiden. Een administration block is een vereiste van de overheid voor elke middelbare school.

De kwaliteit van het onderwijs in Miloso zal verbeteren doordat:

 • De leraren een eigen (en rustige) plek hebben om lessen voor te bereiden en bijeenkomsten te houden. Hierdoor kunnen ze hun werk beter uitvoeren.
 • Er nette en goede kantoren zijn voor het schoolhoofd en het administratieve personeel. Hierdoor kan de organisatie van de school nog soepeler verlopen.