Zimbabwe kende een tijd van enorme groei, maar ook van diepe dalen. Om het land verder te herstellen wil Youth For Christ Zimbabwe daarom graag jongeren kansen bieden om aan het werk te kunnen gaan met een goede vakopleiding.


Werkvakanties in Zimbabwe

Er zijn geen projecten gevonden. Bekijk de andere projecten van World Servants.

Geschiedenis | Politiek & economie | Klimaat & landschap | Cultuur

Vlag van Zimbabwe

World Servants werkt vanaf 2012 mee aan projecten van Youth for Christ Southern Africa. Vanaf 2016 werken World Servants en YfCSA samen in Zimbabwe.

Hoofdstad: Harare
Oppervlakte: 390.757 km²
Aantal inwoners: 13.805.084
Tijdsverschil: 1 uur later (winter)
Temperatuur: 21 graden (juli), 26 graden (december)
Taal: Shona, Ndebele en Engels
Religie: Christendom
Regeringsvorm: Republiek
 

Geschiedenis

De eerste bewoners van Zimbabwe waren de Shona, zij waren voornamelijk jagers en landbouwers en leefden in alle delen van het land. Hun levenswijze is terug te vinden in de vele rotsschilderingen en inscripties.

In het begin van de 19e eeuw vestigden de Ndebele, met hun koning Mzilikazi, zich in de zuidwestelijke delen van het land, in de omgeving van het huidige Bulawayo. De Shona beleefden de moeilijkste periode in hun bestaan aangezien ze voortdurend overvallen en geplunderd werden door de oorlogzuchtige Ndebele groepen uit het zuidoosten. Nog steeds is de relatie tussen deze twee bevolkingsgroepen erg slecht.

In de 19e eeuw waren er veel veranderingen in Europa. De industrie ontwikkelde zich snel, vooral in Engeland. De tijd van handwerk was voorbij en de mensen gingen in fabrieken werken. Onder leiding van de Brit Cecil John Rhodes vestigde zich een groep Europeanen in Zimbabwe, op zoek naar goedkopere grondstoffen. Het zoeken was geen succes, maar de Europeanen bleven toch en de meesten vestigden zich als boer.

Zimbabwe was tot 1923 een Britse kolonie. Door de tegenvallende grondstofexploitatie had de regering in Groot-Brittannië weinig interesse in het land zelf. In 1923 lieten ze Zimbabwe de keuze om zich deel te maken van Zuid Afrika, als een vijfde provincie van dat land of het worden van een kolonie met zelfbestuur. Ze kozen voor een kolonie met zelfbestuur.

In 1963 kwam het Rhodesia Front (RF), onder leiding van Ian Smith, aan de macht. Ze hielden zich vast aan de Afrikaanse nationalistische verlangens van de bevolkingen die een meerderheid vormden op de blanke bevolkingen van deze gebieden. In 1965 verklaarde de RF Zimbabwe in 1965 onafhankelijk met de uitgave van de Unilateral Declaration of Independence (UDI). Deze declaratie werd door Groot-Brittannië nietig verklaard en werd gevolgd door economische sancties, hoewel de meeste genegeerd werden. Vanaf 1973 leidde dit tot een kleine guerillaoorlog, waarin het leger van Rhodesia tegenover de guerilla legers ZANLA van Robert Mugabe en ZIPRA van Joshua Nkomo stond.

De onafhankelijkheidsverklaringen in buurlanden, de guerrillaoorlog en de trage houding van de Zuidafrikaanse regering dwong Ian Smith uiteindelijk de weg vrij te maken voor een meerderheidsregime. De verkiezingen die volgden werd gewonnen door Robert Mugabe en zijn ZANU Partij. De ZANU heerste van 1980-2000 met een meerderheid. Het toenemende autocratische bewind van Robert Mugabe en de inzinking van de economie van Zimbabwe in de jaren 90 leidden tot de ontwikkeling van een sterke politieke oppositiepartij, de MDC (Movement for Democratic Change).

In 2000 behaalde deze partij bijna een meerderheid, 57 zetels tegenover 62 voor ZANU. Vermoedens gaan dat er gefraudeerd is en dat daardoor de partij van Mugabe alsnog gewonnen heeft. Mugabe probeerde daarna stemmen te winnen door alle blanke boeren hun bezit af te pakken en dit over te dragen aan zwarte boeren. In eerste instantie ging dit met gebruikelijke vergoeding, maar toen het geld op was ging Mugabe gewoon verder. Het land werd echter verdeeld over machtige zwarte Afrikanen die geen verstand hadden van landbouw. De landbouwindustrie zakte hierdoor drastisch ineen. Pas in 2008 ontstond er na bemiddeling van de Zuid-Afrikaanse president een coalitie tussen MDC en ZANU. 

Politiek & economie

Zimbabwe is een republiek met aan het hoofd sinds 2017 president Emmerson Mnangagwa. Voor bestuurlijke doeleinden is Zimbabwe onderverdeeld in 8 provincies. De hoofdstad is Harare, gelegen in Mashonaland.

De onopgeloste problemen rond het bezit en herverdeling van het land heeft tot chaos in de landbouwindustrie geleid. Sommige commerciële boeren hebben als gevolg hun boerderijen verlaten en hierdoor is de georganiseerde landbouwindustrie achteruitgegaan. Dit heeft geleid tot economische achteruitgang. Hierdoor zijn er een aantal industrieën ingekrompen, aangezien er niet meer in de verschillende industrieën geïnvesteerd werd.

Klimaat & landschap

Zimbabwe staat bekend om zijn mooie vergezichten, ongerepte stukjes regenwoud en wildparken. In deze wildparken komen o.a. leeuwen, giraffes, elanden en zebra’s voor. Het landschap is heuvelachtig en kent enkele berggebieden. Een aantal andere trekpleisters van het land zijn het Karibameer, de rivier Zambezi en de Victoriawatervallen (Victoria Falls) aan de grens met Zambia. De bevolking van het land is gastvrij en vriendelijk. 

Cultuur

Zimbabwe betekent 'huis van steen'. Het was in de oude documenten de naam voor de koninklijke residentie. De Great Zimbabwe is een van de belangrijkste overblijfselen van deze koninklijke residentie. Tot op de dag van vandaag is de oorsprong van de Great Zimbabwe Ruins een mysterie maar zeker is dat het rond 1200 gebouwd moet zijn. Door vondsten binnen de ommuring heeft men een beeld gekregen van de manier van leven uit die tijd.

Een van de oudste overblijfselen in Zimbabwe zijn de schilderingen van de bosjesmannen, ofwel de San. De San versierden hun tijdelijke grotten en hutten met afbeeldingen van de jacht, hun spiritualiteit en levenswijze. Door het hele land zijn deze schilderingen terug te vinden.