Bouw van de vakschool in Bulawayo in 2018

 • De eerste studenten van het VTC
  De eerste studenten van het VTC
 • Met z'n allen in de schoolbanken!
  Met z'n allen in de schoolbanken!
renovatie
twee culturenproject
samenwerking

Blijf betrokken bij de voortgang van het project in Bulawayo


Voorbereiding
Bouwproject
Natraject

Jongeren uit Zimbabwe in de schoolbanken voor les gezondheid

Trainer Florence is aan de gang met deze jongeren op het gebied van onder andere gezondheid, persoonlijke verzorging, het voorbereiden van voedsel en de basisprincipes van voeding.

Er zijn tien jongeren gestart en ze komen uit zowel de directe omgeving (bijv. Mtsede - het dorp waar we ook het kinderprogramma en het Football 4 Water programma hebben gedaan), als uit Bulawayo en een plaats 50km van Bulawayo vandaan. Echt super knap dat ze dit voor elkaar hebben gekregen!

Lees meer

Weer terug in Nederland

Zo moeizaam als de heenweg ging, zo gemakkelijk ging de terugweg. De groep uit Zimbabwe kwam anderhalf uur eerder dan gepland aan. Alle ouders waren zo snel mogelijk genotificeerd via SMS en e-mail en kwamen direct naar Utrecht om de deelnemers te verwelkomen.

ZW118 | Vroeger in Utrecht

De reis zit mee! 

Lees meer

Final exams of several students at Willow Park

5 students did their practical exams! Another big step for them.

Lees meer

Mooie impact verhalen uit Willow Park

Tijdens een bezoek aan Zimbabwe heeft vrijwilliger Alie Stoel ook het World Servants project op Willow Park bezocht. Ze is zelf twee keer mee geweest als leider van een World Servants groep in Zimbabwe en heeft van dichtbij meegemaakt wat er tijdens de projecten gebeurde met de deelnemers. Ze vond het erg mooi om nu, een jaar later, de Zimbabwaanse deelnemers weer te ontmoeten en om te horen hoe ze op deze tijd terug kijken en te horen wat ze hebben geleerd. Ook heeft ze met een aantal studenten en hun ouders gesproken, die een cursus food, baking and house keeping hebben gevolgd afgelopen jaar op het training centrum. Lees mee wat Alie hierover schrijft en wat de deelnemers zelf zeggen over wat het project of de cursus met hun gedaan heeft.

Lees meer

Gebied
Partner
Verandering

Bulawayo is eigenlijk een regio op zichzelf, gelegen tussen Noord- en Zuid Matabeleland. Het ligt in het zuidwesten van Zimbabwe op 450 km van de hoofdstad Harare. Matabeleland grenst aan Botswana, Zuid-Afrika en Zambia. De stad Bulawayo ligt op 1300 meter hoogte en heeft ongeveer 700.000 inwoners. De belangrijkste bron van inkomsten is landbouw (graan, suiker, katoen en dergelijke), maar er wordt ook (illegaal) goud gewonnen. Bulawayo was vroeger een echte industriestad door goede infrastructuur, maar dit is de laatste jaren sterk afgenomen door een gebrek aan onderhoud. Veel bedrijven zijn vertrokken.  

Bulawayo ligt tegen een woestijn aan en kent een regenseizoen tussen oktober en april. Vergeleken met de rest van het land regent het er weinig. De temperatuur is vaak aangenaam met 21 tot 28 graden.

De vakschool van Youth for Christ ligt op 25 kilometer van de stad Bulawayo en een paar kilometer vanaf de gemeenschap Esogedini.

P.O. Box FM 34 Famona
Bulawayo
Zimbabwe
+263 97 11 12

YFC Zimbabwe

Overkoepelende organisatie Youth For Christ International (YFCI) is actief in meer dan 100 landen met als doel om jongeren de kans te geven om een volger van Jezus te worden. Dit doen ze in elk land op een verschillende manier, rekening houdend met de cultuur en omstandigheden die op dat moment spelen.

Ook in Zimbabwe zet YFCI zich in om de jeugd dichter bij God te brengen. Dit doen ze door onder andere Bijbelstudiegroepen. En omdat Afrika een land is vol met dans en muziek wordt er op deze manier geprobeerd om jongeren kennis te laten maken met het geloof. Naast muziek en dans zijn drama en het geven van getuigenissen ook een belangrijk onderdeel hierin.

Het tweede aspect, het ontwikkelen van de jeugd in het algemeen, wordt aangepakt door middel van:

 • Schoolclubs
 • Aanleren van levensvaardigheden
 • Organiseren van kampen
 • Het geven van leiderschapstrainingen
 • Loopbaanbegeleiding
 • Inzamelen van schoolgeld voor kinderen
 • Opzetten van zogenoemde ‘family enrichment programs’, om zo het familiegevoel en de waarde daarvan te versterken

World Servants ondersteunt YFC hierbij door het helpen renoveren van een vakschool in de bergen van Bulawayo. De financiële crisis, die in 2008 begon, heeft op dit moment grote consequenties voor de bevolking. Mensen leven in armoede, maar liefst 85% van de bevolking zit zonder baan en er is sprake van hyperinflatie. Ook de vakscholen hebben hieronder te lijden. Scholen worden geplunderd en raken in verval.

World Servants draagt zijn steentje bij aan de wederopbouw door samen met een groep Afrikanen (uit zowel Zimbabwe als Zuid-Afrika) de vakscholen weer nieuw leven in te blazen en zo te zorgen voor werk en daardoor een betere toekomst voor de jongeren in het land.

Door de economische crisis in Zimbabwe is de levensstandaard erg verslechterd, wat zich uit in een hoge werkloosheid en een tekort aan water en voedsel. Met name het gebrek aan een goede infrastructuur en beschikbaarheid van water heeft ervoor gezorgd dat veel bedrijven zijn vertrokken uit deze stad.

De verandering door jouw komst:

 • Door het gebouw op te knappen, vergroot je de mogelijkheden voor de jongeren om een vak te leren.
 • Door de samenwerking met je groepsgenoten, kun je veel leren van elkaar. Je kunt benadrukken dat ieder mens waardevol is en dat je, je altijd dienstbaar kunt inzetten voor de samenleving

Download tussenrapportageDownload eindrapportage