Bouw van opvangcentrum in Emanyeveni in 2014

  • Moestuin bij centrum
    Moestuin bij centrum
  • Latrine
    Latrine
  • Clients Zamokuhle Centre
    Clients Zamokuhle Centre

Blijf betrokken bij de voortgang van het project in Emanyeveni


Voorbereiding
Bouwproject
Natraject

Er zijn geen berichten.

[SA114] Kippenkoppen en koeienmagen

Afgelopen donderdag hebben we de Zuid-Afrikaanse cultuuravond gehad! Geheel volgens de locale traditie moesten de mannen en vrouwen gescheiden zitten. In deze opstelling werden we ruim een uur vermaakt met prachtige liederen en energieke dansen van de Zuid-Afrikaanse teamgenoten. Na dit spektakel was het tijd voor een echte Zuid-Afrikaanse maaltijd, met als hoogtepunt gekookte kippenkoppen (met snavel er nog aan) of kippenpoten (dus echt de pootjes, inclusief de nageltjes) en koeienmaag. Niet iedereen durfde het aan deze delicatesses op te eten, maar het zorgde wel voor veel hilariteit. De volgende dag zouden de meeste Zuid-Afrikanen opbiechten dat ze hier eigenlijk ook niet echt van houden. Hoe dan ook, het was een onvergetelijke culturele ervaring.

Lees meer

[SA114] Alles gaat goed in Zuid-Afrika

Weer een korte update uit Zuid-Afrika

Lees meer

Spontaan bezoek

Van een van de deelnemers van het project afgelopen december ontvingen we een bericht met daarin een update van het centrum: bij dezen een kort verslag met een paar mooie foto's!

Senzo, Brighton, Emma (red. deelnemers van het project in december) en ik leek het leuk om te zien hoe het nu bij het gehandicaptencentrum was. Of de bewoners nog steeds 'alleen maar onder de bomen zaten' of dat ze daadwerkelijk gebruik maakten van de gebouwen. We kwamen onaangekondigd en wat waren ze verrast!

In totaal waren er denk ik zo'n 35 bewoners aanwezig plus Amandla, de keukendames en Simanga. Het terrein zag er keurig uit, waaruit we konden opmaken dat het nu goed onderhouden wordt.

Ook enkele werkzaamheden die wij niet hebben kunnen doen tijdens ons project waren uitgevoerd. De deuren zaten erin en de tegels in de douche waren geplaatst. Helaas deden nog steeds de 2 buitenste toiletten het niet maar het toiletgebouw in zijn geheel ziet er netjes uit. Het volleybalnet hing en daaraan konden we zien dat het dus gebruikt werd! Op het moment dat wij kwamen was het net lunchtijd en de maaltijden werden verzorgd. De keuken was dus ook vol op in gebruik. De afvoeren bij het toilet in het kantoor waren ook aangesloten, alleen het water moest hier nog wel even aangesloten worden. 

In één van de ruimtes in het kantoor was iemand kussens/kussenhoezen aan het naaien. Hiermee probeert het centrum zelf inkomsten te genereren. Deze meneer had hier heel veel plezier in!
De andere kantoren waren nog niet echt vol. Het meubilair wat hier in staat is echt aan vervanging toe maar hoe trots ze alles lieten zien vond ik geweldig.

Al met al was het een geweldige ervaring om deze mensen zo blij te zien en ook mee te mogen maken hoe het goed gebruikt wordt. Blij verrast waren wij zeker met het schone (en dus een stuk veiliger) terrein.

Lees meer

Verbeterde omstandigheden

Door de verbouwing is de capaciteit verhoogd en bezoeken 47 mensen nu regelmatig het opvangcentrum.
De centrale hal ziet er heel goed uit. Die wordt gebruikt voor dagopeningen en voor verschillende activiteiten door de week heen . Zoals het maken van kralen armbanden en kettingen en ook voor de life- skills trainingen, die nu elke week gegeven kunnen worden.
Samanga een vrijwiliger bij YFC vertelde ons; Het werk en de aanwezigheid van de WSN/YFC groep heeft de ZDC meer bekendheid gegeven in de gemeenschap. Er kwam zelf een aantal zakenlieden naar het centrum om steun aan te bieden. En “the guest house” verkoopt nu spullen dat gemaakt worden bij het opvangcentrum.Lees meer
Gebied
Partner

Emanyeveni ligt ongeveer 45 kilometer van Nelspruit. Het is een plattelandsgemeenschap met weinig goede voorzieningen, drinkwater is er bijvoorbeeld schaars. Er wonen bijna 7.000 mensen. De meeste inwoners zijn christenen. Talen die er gesproken worden, zijn het Siswati en Shangaan. Veel mensen zijn analfabeet en daardoor niet hoog opgeleid. Mede doordat er ook weinig werkgelegenheid is, is de werkloosheid hoog. Mensen werken bijvoorbeeld als beveiligingsbeambte, autowasser of als ober. De oudere mensen hebben vaak hun eigen tuin en wat vee.

Corner Dr. James Moroka & First Avenue
Mafikeng
South Africa

mpho@yfcsa.org.za

YFC SA

Youth for Christ South Africa (YfC SA) wil Zuid-Afrikaanse jongeren (zwart en blank) mobiliseren om iets voor de arme mensen in hun eigen land te doen. In de toekomst hoopt deze organisatie soortgelijke projecten als die van World Servants te organiseren in Zuid-Afrika en de omliggende landen. Door eerst samen met World Servants projecten te doen, wil YfC SA de hiervoor benodigde ervaring opdoen.