World Servants in Nepal

Nepal, het land van de Mount Everest, met haar indrukwekkend berglandschap en een unieke cultuur. Maar ook een land waar het kastesysteem nog steeds grote impact heeft op het dagelijks leven, vooral van de allerarmsten. Onze partnerorganisatie Light's House Foundation Nepal maakt zich hard voor deze mensen en probeert hen een hoopvolle toekomst te bieden.

Kathmandu

klaslokalen voor basisschool

8 juli - 28 juli 2023


World Servants werkt sinds 2019 samen met Light's House Foundation Nepal. Zij focussen zich met name op de Badi kaste, een van de laagste kasten in Nepal. Door hen toegang te geven tot onderwijs en een vakopleiding te bieden zijn ook zij in staat voor zichzelf en hun familie te zorgen en een toekomst op te bouwen.

  • Hoofdstad: Kathmandu
  • Oppervlakte: 147.181 km²
  • Aantal inwoners: 30.225.581
  • Tijdsverschil zomer: 3 uur en 45 minuten later
  • Temperatuur zomer: 22-30 graden
  • Taal: Nepalees
  • Religie: Hindoeïsme
  • Munteenheid: Nepalese roepie
  • Regeringsvorm: federale republiek
Geschiedenis

Vermoedelijk waren de eerste inwoners van Nepal boeddhistische vluchtelingen uit Mongolië. Nadat zij zich in het bergland hadden gevestigd in de derde eeuw voor Christus, werden ze vele eeuwen later gevolgd door Hindoeïstische vluchtelingen uit het noorden van India. Hieruit ontstond een koningshuis, dat gedurende lange tijd en met veel familievetes regeerde.

China valt Nepal in haar geschiedenis verschillende keren aan en zo verliest Nepal het deel van het land dat nu Tibet heet. Wanneer Nepal begin 19de eeuw probeert een grondgebied in Noord-India te veroveren, volgt er een oorlog met de Britten, die op dat moment dit deel van India in bezit hebben. Nepal verliest, maar de Britten besluiten om Nepal vanwege de geringe handelswaarde niet tot kolonie te maken.

Het daaropvolgende koningshuis – de Rana’s – besluit wel tot een bondgenootschap met de Britten. Daarmee wordt Nepal onofficieel deel van India. Na ongeveer 100 jaar volgt een vrijheidsstrijd, waarbij de Rana-koning uiteindelijk vertrekt en er een grondwet, regering en parlement worden aangesteld. Dat leidt niet tot stabiliteit. Na een staatsgreep van een volgende koning wordt Nepal wederom een monarchie, met macht bij de koning in combinatie met een overheidsbestuur.

Begin van deze eeuw woedde er een machtsstrijd in Nepal tussen communistische rebellen en het regeringsleger. Die strijd mondde uit in een burgeroorlog, waarbij naar schatting ongeveer 13.000 mensen om kwamen. Dit leidde er uiteindelijk toe dat het koningshuis werd afgeschaft en een meer democratisch systeem werd ingevoerd.

Zie jij jezelf al meebouwen aan verandering in Nepal?

Ga mee