World Servants in Nepal

Nepal, het land van de Mount Everest, met haar indrukwekkend berglandschap en een unieke cultuur. Maar ook een land waar het kastesysteem nog steeds grote impact heeft op het dagelijks leven, vooral van de allerarmsten. World Servants werkt in Nepal samen met LHFN, Light House Foundation Nepal.

Kathmandu

klaslokalen voor basisschool

27 juli - 15 augustus 2024


World Servants werkt sinds 2019 samen met Light House Foundation Nepal (LHFN). Zij richten zich met name op de Badi gemeenschap, een van de laagste kasten in Nepal. Light House Foundation Nepal vangt Badi kinderen op bij Christian Community School, een school aan de rand van Kathmandu, de hoofdstad van Nepal. World Servants werkt samen met partner Light House Foundation aan de realisatie van een schoolgebouw. De bestaande school wordt gehuurd en de onderwijsfaciliteiten zijn onvoldoende. Met een eigen schoolgebouw kunnen meer Badi kinderen onderwijs ontvangen. 
De Christian Community School is de enige school die staat geregistreerd onder een naam met het woord christelijk erin. In 2023 zaten er ongeveer 545 leerlingen op Christian Community School, van klas 1 tot 10. De meerderheid van de kinderen komt uit de Badi gemeenschap. Een aantal komen uit de nabije omgeving van de school. Op deze christelijke school wordt goede kwaliteit onderwijs geboden aan iedereen, ongeacht kaste, religie, of achtergrond. Hiermee wordt getracht om de verdeeldheid te doorbreken die bestaat in de Nepalese samenleving.  
Als de kinderen naar school kunnen en een beroep leren, zullen ze in de toekomst in staat zijn om in hun eigen levensonderhoud te voorzien en ook hun ouders en eigen kinderen te ondersteunen. Hierdoor is er minder risico dat kinderen slachtoffer worden van mensenhandel. Bovendien draagt het bij aan respect, waardigheid en de positie van de Badi in een hopelijk meer gelijkwaardige samenleving.


 

 

  • Hoofdstad: Kathmandu
  • Oppervlakte: 147.181 km²
  • Aantal inwoners: 31 miljoen (2023)
  • Tijdsverschil zomer: 3 uur en 45 minuten later
  • Temperatuur zomer: 22-30 graden
  • Taal: Nepalees
  • Religie: Hindoeïsme
  • Munteenheid: Nepalese roepie
  • Regeringsvorm: federale republiek

 

Geschiedenis

Vermoedelijk waren de eerste inwoners van Nepal boeddhistische vluchtelingen uit Mongolië. Nadat zij zich in het bergland hadden gevestigd in de derde eeuw voor Christus, werden ze vele eeuwen later gevolgd door Hindoeïstische vluchtelingen uit het noorden van India. Hieruit ontstond een koningshuis, dat gedurende lange tijd en met veel familievetes regeerde.

China valt Nepal in haar geschiedenis verschillende keren aan en zo verliest Nepal het deel van het land dat nu Tibet heet. Wanneer Nepal begin 19de eeuw probeert een grondgebied in Noord-India te veroveren, volgt er een oorlog met de Britten, die op dat moment dit deel van India in bezit hebben. Nepal verliest, maar de Britten besluiten om Nepal vanwege de geringe handelswaarde niet tot kolonie te maken.

Het daaropvolgende koningshuis – de Rana’s – besluit wel tot een bondgenootschap met de Britten. Daarmee wordt Nepal onofficieel deel van India. Na ongeveer 100 jaar volgt een vrijheidsstrijd, waarbij de Rana-koning uiteindelijk vertrekt en er een grondwet, regering en parlement worden aangesteld. Dat leidt niet tot stabiliteit. Na een staatsgreep van een volgende koning wordt Nepal wederom een monarchie, met macht bij de koning in combinatie met een overheidsbestuur.

Begin van deze eeuw woedde er een machtsstrijd in Nepal tussen communistische rebellen en het regeringsleger. Die strijd mondde uit in een burgeroorlog, waarbij naar schatting ongeveer 13.000 mensen om kwamen. Dit leidde er uiteindelijk toe dat het koningshuis werd afgeschaft en een meer democratisch systeem werd ingevoerd.

Zie jij jezelf al meebouwen aan verandering in Nepal?

Ga mee