Hervormde gemeente gaat een schoolgebouw bouwen in Ghana

Afgelopen week (22 februari) stond onze actiegroep in Hart van Wierden! Hieronder vindt u het stuk dat gepubliceerd was in de krant!

WIERDEN - In de zomervakantie hopen 24 jongeren en zeven leidinggevenden van de Hervormde gemeente Wierden en Hoge Hexel voor drie weken af te reizen naar Soamsobigi, een dorpje in het noorden van Ghana, een land waar ook veel christenen wonen. De kinderen daar, hebben op dit moment helemaal geen schoolgebouw en krijgen daarom les onder een grote boom. Veel ouders zien het nut er niet van in om hun kinderen naar school te sturen vanwege de slechte voorzieningen en daardoor ook minder goed onderwijs. Dus er komt een nieuw schoolgebouw voor deze kinderen.

Om dit waar te kunnen maken, is veel geld nodig. Er zijn de afgelopen maanden al een aantal acties gehouden en vrijdag 17 februari vond er een dienstenveiling plaats in zaal Hebron naast de Dorpskerk met vooraf een stamppotbuffet. Drie jaar geleden zou er al een groep jongeren vanuit deze gemeente naar Ghana gaan en was er al heel wat geld opgebracht. Maar helaas gooide corona roet in het eten en ging de reis niet door. Dat was een teleurstelling voor de jongeren. “Deels gaan dezelfde jongeren mee maar er zijn er ook die nu niet meer kunnen en er zijn een aantal andere jongeren bijgekomen. Er is in totaal nog zo’n 20.000 euro nodig”, aldus het team. De jongeren en hun begeleiders zullen zich met name bezighouden met het helpen van de lokale bouwers aldaar en ook met kinderprojecten. Tevens leren zij een en ander over de Ghanese cultuur en hoe de christenen in Ghana in het leven staan, veelal armoedig met weinig middelen.

Tijdens de dienstenveiling, aan elkaar gepraat door veilingmeesters Robert en Karel, werden er ‘kavels’ geveild die waren aangeboden door gemeenteleden waarop de aanwezige gemeenteleden vervolgens konden bieden. Van boerencakes tot appeltaarten en aangeboden ritten in speciale auto’s, maar ook weekendjes weg in een zomerhuisje of camper. Zelfs een klusjesman bood zich aan. Een paar creatieve gemeenteleden hadden zelf iets moois gemaakt zoals gehaakte Nijntjes en Rupsjes Nooit Genoeg. Het was een gezellige avond en de biedingen liepen veelal hoog op. Een appeltaart die voor 40,- euro van de hand ging en een zak openhaardhout voor 210 euro. Er werd ruim 5.000 euro opgebracht. Daar waren de ‘Ghanagangers’ blij mee. Zo ook Zeb, Wietse, Mirthe en Kristel. Zij hebben er veel zin in om te gaan. “We moeten wel onze telefoon thuis laten, er is daar toch geen verbinding. Dat is even wennen maar ook wel goed denk ik. We hebben soms mailcontact met de familie thuis”, meent Mirthe. Op de vraag hoe zij dit vanuit hun geloof zien: “Hier hebben we alles, daar hebben ze niks en dat is in je geloof denk ik toch wel anders. We zullen er veel van leren”, antwoordt Zeb.

Op zaterdag 25 februari staat de actiegroep van 09.30 tot 13.00 uur klaar om auto’s te wassen. Zij zullen auto’s voor 10 euro aan de buitenkant wassen terwijl bij Hebron de koffie/thee of andere versnapering klaarstaat.

Ga naar de groepspagina

Jonna Wolters

Hoi! Ik ben Jonna Wolters, 23 jaar en in de zomer van 2023 hoop ik samen met een groep jongeren vanuit onze gemeente in Wierden naar Soamsobigi in Ghana te gaan. Hier is het plan om, samen met de lokale gemeenschap, drie klaslokalen en een kantoortje te gaan bouwen. Mijn doel voor deze reis is om echt van betekenis te zijn voor de Ghanezen en om samen met hen te bouwen aan verandering. Hiervoor is natuurlijk geld nodig. Draag jij je steentje bij aan dit project? Alvast bedankt voor je gift!

Actiepagina van Jonna