Malawi | 'Bijna alle kinderen uit Matipa en omgeving komen nu naar school'

Projectmanager Jan van der Leest bracht in november 2013 een bezoek aan Matipa in Malawi. World Servants ondersteunt de school met schoolmaaltijden. Het effect daarvan omschrijft Jan in deze blog.

Donderdagmorgen 28 november komen we tegen 09:00 uur aan in Matipa waar de vrouwen al druk bezig zijn om in hun grote potten de maaltijd te bereiden. De hoofdmeester laat eerst aan de hand van de cijfers zien wat het verstrekken van dit dagelijkse bord pap sinds 2011 met de school heeft gedaan. Bijna alle kinderen uit Matipa en omgeving komen nu naar school. Ze blijven ook op school, het aantal kinderen dat jaarlijks uitvalt is met 12 aan de lage kant. Ze zijn van 5 naar 7 klassen doorgegroeid en volgend schooljaar komt er een klas 8 en zijn ze een volwaardige basisschool geworden. De ondervoeding is afgenomen, de kinderen hebben meer energie en kunnen zich beter concentreren. Ook de houding van de ouders is veranderd, die zijn meer betrokken bij de school en de ondersteuning daarvan. De hoofdmeester kijkt nu al uit naar het dat jaar dat zijn eerste leerlingen examen gaan doen.

Terwijl ik met de hoofdmeester in gesprek ben is het sein aan de kinderen van groep 1 gegeven en deze stormen naar de pomp om hun handen te wassen. Enkele slimmeriken doen dit bij de afwasteil zodat ze vooraan kunnen staan in de rij. Nadat de hoofdmeester de suiker heeft toegevoegd en persoonlijk de pap heeft geproefd wordt deze opgeschept. De kinderen gaan rustig hun pap opeten. Lege borden en lachende gezichten laten we achter als we weer vertrekken. Op naar de volgende school!

Lege borden en lachende gezichten laten we achter

Jan van der Leest