Set-up reis naar Malawi

18 mei 2023 - 18:17 | Kim van der Molen | Malawi

Als projectmanager bij World Servants bezocht ze 13 projecten in 10 dagen tijdens haar set-up reis. Door verder te vragen naar de impact van de projecten, krijgt ze verschillende verhalen te horen van de mensen die ze spreekt.

Kim van der Molen heeft een tijd in de buurt van Malawi gewoond en kreeg in maart de kans om met een set-up reis naar Malawi te gaan. Vandaag in de #verandervrijdag vertelt ze over wat ze allemaal heeft meegemaakt tijdens haar set-up reis. Ook vertelt ze over hoe ze door alle bezoeken echt een beeld krijgt over de impact van alle projecten.

Als Projectmanager bij World Servants heb ik het voorrecht om elk jaar één van onze projectlanden te bezoeken, een set-up reis noemen we dat. Lang heb ik er naar uit gekeken om onze partner in Malawi te bezoeken en afgelopen maart was het eindelijk zover. Het land Malawi is mij niet onbekend, ik heb voordat ik bij World Servants kwam werken in de buurt van Malawi gewoond en kwam maandelijks de grens over om het land te bezoeken, voor werk en voor vakantie. Het voelde daarom ook echt weer als thuiskomen. De vriendelijke mensen, drukte op straat, kleurrijke kleding, volgepakte busjes. Iedereen die weleens naar Malawi is geweest herkent dit en ik hou er van.   

Tijdens een set-up reis bezoeken we veel verschillende gemeenschappen, bij deze reis 13 projecten in 10 dagen! Ik geniet ervan om zoveel verschillende mensen te kunnen ontmoeten. Voordat er een project kan plaatsvinden, bespreken we met de lokale bevolking wat de nood in de gemeenschap is en hoe een project van World Servants hier verandering in kan brengen. In het jaar van het project bespreken we allerlei praktische zaken zoals waar de groep slaapt en wat de groep nog meer kan doen naast bouwen. Het is prachtig om te zien hoe enthousiast de gemeenschappen zijn die we bezoeken. In Liziwazi werden we onderweg al opgewacht door een deel van de bevolking die spontaan begon te zingen toen we langs kwamen rijden. In het dorp zelf was het niet anders en mijn heupen hebben weer flink soepel gedanst. Je proeft hoeveel de gemeenschap uitkijkt naar de groep, niet alleen om samen te bouwen, maar juist ook om elkaar te ontmoeten. In Liziwazi hebben ze alvast enorm veel ideeën bedacht hoe.

Het leuke aan het bezoeken van zoveel gemeenschappen is dat je echt een beeld krijgt van de impact van de projecten. We volgen een project nog vijf jaar na het project. De impact van de gebouwen zelf is vaak direct duidelijk, daarom hou ik ervan om verder door te vragen en op zoek te gaan naar verhalen van impact in het leven van de mensen die ik spreek. Zo vertelde Doreen Shaba uit Kamphambe dat de groep haar leerde dat vrouwen ook kunnen bouwen, laatst had ze zelfs haar eigen dak gerepareerd, vertelde ze glunderend en trots. Of twee mannen in Kamatimba die tijdens het project hebben leren metselen en nu de metselaars van het dorp zijn, waardoor zij hun gezin kunnen onderhouden. Of Job Gere, ook uit Kamatimba die geleerd heeft om over kerkmuren heen te kijken door de kerkdienst die de groep met verschillende kerken had georganiseerd. En zo kan ik nog wel even doorgaan… 

Het is zo bijzonder om te zien hoeveel een project teweeg brengt, zowel bij de deelnemers die veranderd terugkomen, als in de gemeenschappen waar de groep een blijvende indruk achterlaat. Ik ben dankbaar dat ik hier aan mee mag bouwen.

Wil jij ook zo'n avontuur meemaken? Ga dan naar worldservants.nl/werkvakanties