The People of Tomorrow

5 apr 2017 - 16:48 | Corjan Matsinger

  • Corjan Matsinger tijdens het leidersweekend. Foto: Johannes Wassenaar

Jongerenwerkexpert Corjan Matsinger sprak tijdens het leidersweekend over bouwen met een kansrijke generatie. Naar aanleiding van zijn keynote schreef hij voor World Servants een column. 

De jonge David komt op zijn scooter met pizza's achterop het legerkamp binnen crossen. Vol verwondering neemt hij het schouwspel in zich op. Waarom neemt geen enkele soldaat (20+) het op tegen die uit de kluiten gewassen spierbundel?  

Jongeren van 16-25 jaar zitten in een unieke fase. Ze zijn inmiddels zover in hun morele ontwikkeling, dat zaken hen echt kunnen raken. Daarnaast is de ontwikkeling van het brein nog in volle gang. De denkpatronen tussen de hersenhelften zijn nog niet vastgelegd en uitontwikkeld. Tel deze twee dingen bij elkaar op en je hebt de ideale mix voor jeugdig idealisme.

David wordt geraakt in zijn hart door het spotten van Goliath en gaat de strijd aan met een slinger en 5 stenen. Hij kijkt anders dan het leger van Israel. Hij ziet geen reus die zo sterk is dat je hem niet aan kunt in een duel. Hij ziet een object wat zo groot is, dat valt niet te missen! 

De leiders van World Servants mogen jongeren helpen in het ontdekken van hun vijf stenen. Het idealisme van de jongeren kan worden aangewakkerd, verdiept en gecoacht. Aristoteles stelde ooit: 'jouw roeping ligt daar waar de behoeften van de wereld en jouw talenten elkaar kruisen.' De enthousiaste leiders van World Servants kunnen voor, tijdens en na de reis jongeren helpen te ontdekken welke plek zij mogen innemen in deze wereld. Het draait daarbij niet om de vraag: 'Wat wil je worden?' Maar om de challenge: 'Wat voor iemand wil jij zijn?' 

Aan welke zaak die groter is dan jijzelf wil jij je geven? Martin Luther King stelde: 'Als je weet waarvoor je wilt sterven, dan weet je ook waarvoor je wilt leven.' In deze periode ga je nadenken; aan welke zaak die groter is dan mijzelf geef ik mij weg? In welke droom wil ik meedoen? 

De adolescentie is geen privé-eigendom van de jongere, maar een gemeenschappelijk bezit van ons allemaal. De wereld heeft het idealisme, het out-of-the-box-denken en het onbesuisde van jongeren nodig. Laten we daarom ons stinkende best doen om jongeren uit te dagen, mee te nemen, in te zetten en tot zegen te laten voor de wereld. 

David doet zijn ding. De steen vliegt door de lucht en de reus valt om. Ik ben heel benieuwd welke mooie en onverwachte dingen jij met de jongeren gaat meemaken!   

Corjan Matsinger, Young & Holy

meer over World Servants & jongerenwerk