#verwachtingvrijdag gebrarentaal, Ride2Change en Myanmar

11 sep 2020 - 13:02 | Leanne

  • Actie gebarentaal cursus

''De acties eromheen, het contact met anderen dat is ook al zo positief. Positief is het verkeerde woord, maar ik weet niet hoe je het beschrijft: met gebarentaal kun je dit mooier uitbeelden.'' Benieuwd waar Leanne het over heeft? Lees dan het interview over haar actiejaar, Ride2Change en haar project. 

 

Mijn project naar Taungoo in Myanmar werd als één van de laatsten doorgeschoven dus er was nog een heel klein sprankje hoop dat het door zou gaan. Toen het definitief werd verplaatst was de teleurstelling niet heel erg groot, ik had me er al op voorbereid. In het afgelopen jaar hadden we auto's gewassen, een taartenactie gedaan en heitje voor karweitje. De leukste actie was een gebarencursus geven. Met mijn zusje zit ik te denken om nog een gebarencursus te geven. Nu met de persconferenties is gebarentaal wel extra in de schijnwerpers gekomen wat alleen maar mooi is!

Op 18 september doe ik mee met Ride2Change, ik ga de grijze route (route 8) fietsen. Ik stap op in Daarle. Vanaf daar ben ik ook de navigator van de route. Het lijkt mij leuk om een keer zo’n lange route te fietsen (ik denk dat ik het na die tijd niet meer zo heel leuk vind…). Je doet het ook ergens voor: sponsoringen voor Myanmar. Daarnaast leer je nieuwe mensen kennen en stukken van Nederland waar je normaal niet zou komen. Het verlegt je grenzen en als je de finish haalt is dat wel een grote compliment voor jezelf. Iets waar je trots op kan zijn.

Myanmar wordt mijn eerste project. Ik kijk uit naar de cultuur, het bouwen aan de werkplaats: dat je iets nuttigs achterlaat voor de mensen daar. Ik kijk ook uit naar de nieuwe mensen die je leert kennen, in mijn geval de doven die ik daar  ga ontmoeten (ik ben zelf ook doof). En ook hoe is de situatie van de doven in Myanmar? In Nederland zijn voor de doven heel veel dingen goed geregeld maar hoe is dat daar? Ik verwacht dat het heel indrukwekkend zal zijn. De cultuur, de ontwikkeling van de dove mensen. Dat zal misschien wel de grootste impact hebben. En ik hoop op veel plezier, nieuwe ervaringen, indrukken. Dat ik nieuwe dingen en mensen leer kennen. Ik ben heel erg nieuwsgierig en sta open voor alles.

Ik ben heel blij dat ik de stap heb gezet om te zorgen dat we nu met een groep doven en tolken op project kunnen gaan. Ik had niet gedacht dat het zo’n mooie ervaring zou zijn. Van tevoren dacht ik dat de reis het is waar je alles voor doet. Maar de acties eromheen, het contact met anderen dat is ook al zo positief. Positief is het verkeerde woord, maar ik weet niet hoe je het beschrijft: met gebarentaal kun je dit mooier uitbeelden.

Met elke actie, vergadering of iets anders wat betrekking heeft op World Servants krijg ik meer zin in het project. Vooral nu ik de projectgroep een keer heb ontmoet. De echte reis is toch wel de finishing touch van alles wat ik tot nu toe heb gedaan en wat ik nog ga doen. 

Ga voor meer informatie over Ride2Change naar www.ride2change.nl. Ga voor meer informatie over Leanne haar project naar www.worldservants.nl/my121.