Bouw van gemeenschapscentrum in Nova Pousada in 2011

 • Computers beschikbaar voor de community
  Computers beschikbaar voor de community
 • De keuken waar veel kooklessen worden gegeven
  De keuken waar veel kooklessen worden gegeven
 • De behandelkamer van de tandarts
  De behandelkamer van de tandarts
 • Mooie plek voor een portje voetbal
  Mooie plek voor een portje voetbal
 • Campagne tegen seksueel geweld vanuit de overheid
  Campagne tegen seksueel geweld vanuit de overheid
 • Het gemeenschapscentrum in Nova Pousada
  Het gemeenschapscentrum in Nova Pousada
 • Even poseren!
  Even poseren!
 • De toiletten voor meisjes
  De toiletten voor meisjes

Foto's worden opgehaald...

Blijf betrokken bij de voortgang van het project in Nova Pousada


Voorbereiding
Bouwproject
Natraject

Er zijn geen berichten.

Er zijn geen berichten.

In de buurt en dus op bezoek bij Nova Pousada

Omdat World Servants en BEM in 2022 opnieuw samenwerken en de set-upper Jan van der Leest voor de voorbereidingen in de buurt was, kon een bezoekje aan Nova Pousada niet ontbreken. Jan doet verslag.

Lees meer

BR111 + BR113 | Verbroedering in Nova Pousada

Nova Pousada heeft een prachtig gemeenschapscentrum gekregen waar de hele buurt terecht kan voor sociale activiteiten. Begin juni 2018 hebben twee medewerkers van World Servants een bezoek gebracht aan Nova Pousada en gezien wat de impact is van het centrum.

Het gebouw waar in 2012 en 2013 door twee groepen aan is gewerkt, wordt gebruikt waar hij origineel voor bedoeld is. Het gebouw wordt goed onderhouden en ziet er netjes uit. Alle ruimtes zijn in gebruik. De gemeenschap kan voor veel verschillende dingen bij het gemeenschapscentrum terecht. Zo is er een tandartspraktijk, een keuken, een speellokaal, een lokaal dat dient als bibliotheek-, computer- en muziekruimte, toiletten en er is nog een grote ruimte die gebruikt wordt voor bijeenkomsten. Naast de school is een voetbalveld en er is een agro tuin.

54 kinderen tussen de 3 en 11 jaar gaan naar het gemeenschapscentrum voor de dagopvang en de huiswerklessen. 21 tieners tussen de 10 en 18 jaar krijgen hier muziekles. Omdat veel van deze tieners ook hun jongere broertjes en zusjes meenemen naar de muziekles, wordt er binnenkort ook gestart met muziekles voor kinderen vanaf 4.

Ook werden er kooklessen aan vrouwen gegeven. 7 vrouwen die meededen aan deze kooklessen vroegen aan het einde van de cursus of ze gebruik konden maken van de keuken om daar hun eigen producten te maken die ze vervolgens weer konden verkopen. BEM ondersteunt deze vrouwen nu bij het opstarten van hun eigen onderneming. Naast de kooklessen kunnen vrouwen ook lessen volgen voor handvaardigheid. Er zijn 30 vrouwen die deze cursus volgen en werkjes maken die ze vervolgens weer kunnen verkopen.

35 vrouwen dansen en springen er wekelijks op los in het gemeenschapscentrum, want ook voor Zumba en aerobiclessen kun je hier terecht. Dit is een mooie manier voor de vrouwen om elkaar te ontmoeten, samen op te trekken en voldoende beweging te krijgen. Om het centrum heen is een agrarische tuin aangelegd waar vooral inheemse bomen worden verbouwd. Zo’n 15 mensen helpen mee op dit stuk land.

Ook voor medische zorg is er plek. Maar liefst drie tandartsen werken op vrijwillige basis in het gemeenschapscentrum waar ze consulten houden. Eén tandarts is er twee dagen in de week en de tweede tandarts één dag er week. De derde tandarts is tijdelijk niet werkzaam bij het gemeenschapscentrum omdat ze haar eigen tandartsenpraktijk in de stad runt. Eén keer per jaar komt er nog een Nederlands stel langs die voor minstens een week beschikbaar is om operaties en moeilijke ingrepen uit te voeren.

De gemeenschap herinnert zich de groepen nog goed. Elke dag kwamen ze voorbij om de berg te beklimmen. “De Amerikanen zouden dit nooit doen”, werd lachend verteld.

De impact van het gemeenschapsgebouw is goed merkbaar. Sinds het gebouw in gebruik is genomen, zijn de onderlinge sociale banden in de gemeenschap veel beter. Verschillende mensen gaven aan dat er sindsdien minder gevochten wordt op straat en meer verbroedering is. Een voorbeeld hiervan is terug te zien in de Zumbaklas: er zitten twee vrouwen in deze les die nu samen dansen en kletsen. Voorheen spraken ze elkaar nooit, ondanks dat ze buren waren. Er was eerst totaal geen band tussen de twee vrouwen en ze stelden zich vijandig op tegenover elkaar. Door de Zumbales is hier verandering in gekomen. Ook de kinderen die de huiswerklessen volgen, halen op school nu betere cijfers.

De lokale overheid investeert ook in het gemeenschapscentrum. Zo is er een lerares handvaardigheid en een lichamelijke opvoeding begeleidster aangesteld door de overheid. Na een aanvraag heeft BEM ook financiering van de lokale en federale overheid ontvangen. Afgelopen jaar heeft de overheid ook workshops gegeven om de gemeenschap bij te brengen hoe ze zelf fruit en koffie kunnen telen.

BEM heeft nog vele mooie toekomstdromen. Zo is de wens dat een groter deel van de gemeenschap gemobiliseerd wordt om zich in te zetten voor het gemeenschapscentrum. Nu is maar zo’n 10% van Nova Pousada betrokken. Ook zou BEM graag zien dat er een ontspanningsplek of plein wordt gecreëerd naast het gebouw, waar men elkaar kan ontmoeten. Voordat dit gerealiseerd kan worden, is er eerst een grotere betrokkenheid van de gemeenschap nodig. BEM zou ook graag het aantal kleine bedrijfjes willen uitbreiden. Verschillende vrouwen zijn hier naar aanleiding van de kooklessen al mee begonnen, maar de hoop is dat meer vrouwen dit initiatief oppakken om zo hun gezin beter financieel te kunnen ondersteunen.

Lees meer
Gebied
Partner

Daniel van Eijk

Caixa Postal 21
CEP: 39.750-000
sabinopolis - Minas Gerais
Brazil
+55 55 33 34 23 13 77
bem@bem-br.org

BEM

World Servants werkt samen met BEM (Bem Estar do Menor) aan de projecten. De betrokkenheid bij dit project is tot stand gekomen door de wederzijdse samenwerking met Tear. De organisatie BEM heeft als doel te zorgen dat de armen een menswaardig bestaan kunnen leiden, dat kinderen onderwijs en verzorging krijgen en zo kansen hebben voor de toekomst. Bij alle werkzaamheden is het de bedoeling om mensen op weg te helpen naar een toekomst waar ze zelf kansen kunnen creëren en benutten, onafhankelijk van de BEM.