Ga samen met Woord en Daad op pad in dit land ter hoogte van de evenaar. Het landschap van dit Latijns-Amerikaanse land is enorm afwisselend: hoge bergtoppen met eeuwige sneeuw en uitgestrekte tropische regenwouden. Ga mee en maak kennis met het onderwijsprogramma van partner Conviventia.


Werkvakanties in Colombia

Er zijn geen projecten gevonden. Bekijk de andere projecten van World Servants.

Geschiedenis | Politiek & economie | Klimaat & landschap | Cultuur

Vlag van Colombia

In 2018 gaat World Servants voor het eerst naar Colombia. Samen met Woord en Daad en in samenwerking met onze Colombiaanse partnerorganisatie Conviventia, zal World Servants hier onderwijsprojecten uitvoeren. 

Hoofdstad: Bogota
Oppervlakte: 1.038.700 km²
Aantal inwoners: 47.698.524
Tijdsverschil zomer: 7 uur
Gemiddelde temperatuur: 24 tot 28 graden
Taal: Spaans 
Religie: voornamelijk katholiek
Munteenheid: Colombiaanse peso
Regeringsvorm: presidentiële republiek

Geschiedenis

Colombia wordt van oorsprong bewoond door Indianen. De Muisca, Quimbaya en Tairona zijn een aantal van de oudste en bekendste indianenstammen. Pas in het jaar 1500  kwamen de eerste Spanjaarden en in de jaren die volgden werd het land door hen gekoloniseerd. Zij richtten de steden Cartagena en Santa Marta op. De Spaanse kolonie floreerde. De bloeiende economie betekende echter ook dat er veel Afrikaanse slaven aan het werk gezet werden.

Toen Napoleon zijn broer koning maakte over Spanje, weigerden veel mensen in de Spaanse kolonies om hem als koning te accepteren. In 1810 verklaarde een groot deel van Colombia zich daarom onafhankelijk. Na een aantal jaren van oorlog met Spanje om de regio, werd in 1819 de slag om Boyaca gewonnen door de kolonisten. Hierna werd een nieuwe natie opgericht: de Republiek van Colombia. Helaas ging de  onafhankelijkheid het land niet gemakkelijk af. Alleen al in de 19e eeuw woedden er acht burgeroorlogen. Vanwege een politiek conflict tussen de conservatieven en liberalen werd in 1899 de bekende 1000-daagse oorlog uitgevochten, waarin veel mensen het leven lieten.  

Vanaf de eerste jaren van de 20e eeuw ging het beter met het land; er was vrede en economische ontwikkeling. Er bleef echter verdeeldheid bestaan tussen conservatieven en liberalen. Na de aanslag op een liberale politicus brak in 1948 opnieuw een burgeroorlog uit. De burgeroorlog veroorzaakte totale ontwrichting van de maatschappij en de hoofdstad Bogota veranderde in een slagveld.  Het leger, dat aan de kant van de conservatieven stond, greep uiteindelijk in. In 1953 werd generaal Gustavo Rojas Pinilla dictator van Colombia. Toen Rojas vier jaar later aftrad, spraken de conservatieven en liberalen af om de macht te delen. Bijna twintig jaar lang rouleerde het presidentschap tussen de twee partijen.

In de jaren zestig werden er echter linkse guerrilla groepen actief. In de jaren zeventig en tachtig nam de cocaïneproductie fors toe. De drugshandel ging gepaard met veel geweld. In de jaren 80 kwam daar nog een economische recessie bij.

Gelukkig is de situatie in het land de laatste jaren veel beter. Na 2002 nam het geweld af en de economie begon weer te groeien waardoor er minder werkeloosheid was. Het toerisme in het land neemt toe en het land ontwikkelt zich snel. 

Politiek & economie

De economie van Colombia profiteert van het Amerikaanse vrijhandelsverdrag en is voor een groot deel afhankelijk van de export. Het land exporteert vooral veel kolen, koffie en bloemen. De economie wordt echter wel gehinderd door de slechte infrastructuur, armoede en criminaliteit. 

In 1991 werd een nieuwe grondwet aangenomen en werden sociale en democratische hervormingen doorgevoerd.  In 2002 werd Álvaro Uribe de democratisch verkozen president. Uribe hanteerde een hard beleid tegen de drugshandel en andere interne problemen. Er was geen ruimte voor compromissen en hij zette vaak het leger in om het beleid te handhaven. Ook zette hij zich in voor de naleving van mensenrechten. De veiligheid in het land nam toe onder zijn bestuur. Na Uribe heeft Juan Manuel Santos acht jaar lang het land onder zijn hoede genomen en is sinds 2018 Ivàn Duque Márquez door middel van directe verkiezingen president van Colombia.

Klimaat & landschap

Colombia heeft een tropisch klimaat. Voornamelijk bij de kust zijn de temperaturen hoog. Van mei tot en met november is het regenseizoen. Omdat Colombia bijna op de evenaar ligt, is de temperatuur ongeveer het hele jaar gelijk. Alleen vanwege hoogteverschil varieert de temperatuur. Landinwaarts is het koeler en in de bergen is de temperatuur nog lager.

Het landschap van Colombia is erg gevarieerd. In het zuiden van Colombia ligt het Amazone gebied, in het westen ligt het Andesgebergte en in het noorden de Caraïben. 

Cultuur

De meeste Colombianen beschouwen zichzelf rooms-katholiek. De kerk heeft historisch gezien ook een enorme invloed gehad op het leven van de Colombianen, met name wat betreft het huwelijk en gezinsleven. Het gezin staat centraal in Colombia. De loyaliteit jegens de eigen familie is zeer groot en men blijft vaak in de buurt van de eigen familie wonen. Het is gebruikelijk dat de kinderen bij de ouders blijven wonen totdat ze gaan trouwen. De Colombiaanse samenleving is vrij hiërarchisch. Voor oudere mensen is veel respect.

De officiële taal is Spaans, maar daarnaast worden er nog bijna tachtig inheemse talen gesproken. De etnische achtergrond van de bevolking is divers, van zowel de oorspronkelijk indianen als van Afrikanen, Europeanen en andere immigranten. Bijna zestig procent van de huidige bevolking is mesties, dat wil zeggen, van gemengde Europese en Indiaanse afkomst.