'De hele gemeente is betrokken'

Het is inmiddels dertien jaar geleden dat Christien Niemeijer voor het eerst meeging met World Servants. 'We gingen toen naar Kenia. Ik ging vooral mee voor het avontuur en om iets voor een ander te doen. Het heeft een hoop bij me losgemaakt', zegt ze. Nu is ze jongerenwerker in de PKN-gemeente in het Groningse Wildervank. Ze nam het initiatief om een plaatselijke groep te starten. In 2013 gaan er daarom acht jongeren uit Wildervank mee naar Zambia.

'Tsja, hoe begon het voor mij. Toen ik voor het eerst meeging, zat ik bij de 16 plus-groep van de kerk. Verder was ik niet veel met geloof bezig. Toen werd ik gevraagd om mee te gaan. Het leek me wel leuk en natuurlijk was het een groot avontuur. Tijdens het voorbereidingsweekend veranderde dat. Ik vond het heel bijzonder om daar samen met honderden leeftijdsgenoten te zijn en al heel snel open gesprekken te hebben. En ook tijdens het project ging dit door. Normaal praat je niet zo vaak over het geloof enzo, tijdens het project kan dat gewoon, door de open sfeer. Tijdens het project heb ik veel geleerd over mezelf, bijvoorbeeld over wie ik ben in een groep. Ook hebben de mensen daar me geleerd dankbaar te zijn met wat je hebt.

Nu ben ik jongerenwerker in het dorp Wildervank. Ik ben dit vooral geworden omdat ik zie dat er een kloof is tussen jong en oud in de kerk. Daar wil ik wat aan doen. Ik geloof dat wanneer zij de ruimte krijgen om hun ding te doen en om samen op te trekken in je geloof, er heel mooie dingen kunnen gebeuren. Vanwege mijn eigen positieve ervaringen met World Servants, heb ik voorgesteld om een groep te starten. En dat werd positief ontvangen. Mijn missie is vooral om jongeren een plek te geven in de gemeente. Verder wil ik bereiken dat jongeren bij World Servants zullen ervaren dat het fijn is om vanuit je geloof in Jezus samen te zijn en dat bezig zijn met je geloof zoveel leuker kan zijn. Dit kan in de kerk, maar ook in de World Servants-groep, in je gezin of met vrienden. En, mijn ervaring is dat gewoon iedereen enthousiast wordt van lekker met leeftijdsgenoten aan de slag te gaan en samen voor dat doel te gaan.

Nu we een klein halfjaar bezig zijn met actievoeren, merk ik al een verschil. Sokken breien, helpen bij een sponsordiner of gewoon een praatje maken met de jongeren: het lijkt net of iedereen gewoon heel graag betrokken wil zijn. Daar hoef je weinig voor te doen, dat gaat vanzelf. En het leuke is, die betrokkenheid verwondert de jongeren zelf ook. Ze leren mensen kennen met wie ze al jaren in de kerk zitten. Daarnaast bindt het ook de gemeenteleden onderling samen. Ze steken elkaar aan om zich in te zetten voor bijvoorbeeld een maaltijdactie. Het is wonderlijk om te zien hoe World Servants de kloof tussen jong en oud kan overbruggen.

Het is wonderlijk om te zien hoe World Servants de kloof tussn jong en oud kan overbruggen