Bouw tijdens jouw werkvakantie aan

een cacaoverwerkingscentrum in Cotopaxi

 • Altijd feest tijdens de afsluiting
  Altijd feest tijdens de afsluiting
 • Bouw samen aan verandering
  Bouw samen aan verandering
 • Enthousiaste kids kijken al naar je uit
  Enthousiaste kids kijken al naar je uit
 • Sport samen met de bevolking
  Sport samen met de bevolking
 • Zie jij jezelf al door de straat lopen?
  Zie jij jezelf al door de straat lopen?
Cacaobonen
Coöperatie geleid door vrouwen
Kustprovincie

Wat

Wie

Waar

Waarom

Wat ga je doen?

Je bouwt mee aan een cacaoverwerkingscentrum waar bonen gedroogd en bewerkt kunnen worden. Dit zorgt voor een hogere verkoopprijs en daarmee voor een hoger inkomen krijgen de boeren van de coöperatie een beter inkomen.

Voor wie?

Voor ‘Christo Rey’, een coöperatie van ongeveer 60 kleine cacaoboeren in de omgeving van Cotopaxi.

Waar ga je dat doen?

Cotopaxi ligt vlak bij de grote doorgaande weg en bestaat uit een kleine wijk met vier straten. Er staan ongeveer 100 huizen in de dorpskern en nog een aantal daarbuiten. Coöperatie Christo Rey heeft 25 officiële- en 35 niet-officiële leden en wordt geleid door twee vrouwen; Rosa, een oudere vrouw die voorzitter is en Joanna, een jonge vrouw, die de (financiële) administratie doet. Door de klimatologische omstandigheden en de klimaatverandering in dit gebied, valt er vaker en veel regen. Het is moeilijk om de bonen te drogen en daardoor zijn ze gedwongen hun bonen als natte bonen (‘baba’) te verkopen. Een zak baba brengt weinig op.
Doordat de boeren in 2014 een samenwerkingsverband gevormd hebben, is hun positie ten opzichte van de rondrijdende opkopers verbeterd. Door het samenwerken en de ondersteuning van Maquita gaat het al een stuk beter met de coöperatie. De boeren zijn nu klaar voor een volgende stap: een eigen cacaocentrum.
Nu wordt er een niet al te grote ruimte gehuurd. Deze kleine boeren die 4 10 acres (10 acres = 4,05 hectare) met cacaobomen hebben verdienen hiermee ongeveer US$ 210 220 per maand met een gemiddeld gezin van vijf mensen. Dat is ongeveer US$ 1.5 per persoon per dag. Een brood kost US$ 1.46 en een liter melk US$ 0.89.

Waarom?

Zet jij je in voor een betere samenwerking, een hoger inkomen van de cacaoboeren en een sterkere positie van de vrouwen? Ga dan mee naar Cotopaxi in Ecuador!

29-7 tot 18-8-2021bijdrage: 2395 Tickettoeslag: 400

Uniek

Verandering

Meer

Nieuws

Het unieke van dit project

Niet alleen de cacaoboeren gaan er financieel op vooruit, de vrouwen van de gemeenschap krijgen een sterkere en meer onafhankelijke positie. De vrouwen in Cotopaxi hebben namelijk de leiding in de coöperatie. Met de bouw van dit verwerkingscentrum neemt de productie toe en stijgt de omzet. De leiderschapskwaliteiten van de vrouwen kunnen hierdoor ontwikkeld worden. Er is dus vooruitgang op veel verschillende manieren.
Dit project wordt uitgevoerd door een groep jongeren van Protestantse Gemeente Doetinchem.

Verandering

Door samen met deze boeren een cacaoverwerkingscentrum te bouwen waar hun bonen goed gefermenteerd en gedroogd kunnen worden zal de prijs voor een zak bonen omhoog gaan. Hierdoor krijgen de boeren een beter inkomen. De positie van Rosa en Joanna en de vrouwen in het algemeen zal versterkt worden als zij met hulp van de World Servants groep in staat zijn om dit centrum te realiseren en de omzet van de coöperatie te vergroten. In Ecuador is de ongelijkheid tussen mannen en vrouwen met name op het platteland nog steeds groot. De komst van de groep en het cacaocentrum zal voor man, vrouw en kind dus veel veranderen.

Doelen:

 • Kwaliteit van de cacaobonen verbeteren.
 • Hogere prijs per zak en meer inkomen voor de boeren.
 • Coöperatie kan meer bonen verwerken en een grotere omzet realiseren.
 • De positie van de (leidinggevende) vrouwen wordt versterkt

Wat doe je nog meer?

Ecuador is een prachtig land! Je zal de omgeving in de vrije tijd vast gaan ontdekken en de kust bezoeken. Het dagelijkse dorpsleven is al een hele ervaring op zich: het is bijzonder om te zien hoe de dorpelingen werken, naar school gaan, koken, wassen en sporten. Je bent meer dan welkom om mee te doen!

Lees meer over het programma van een gemiddelde dag tijdens een project of bekijk deze video voor een indruk van de veelzijdigheid van een World Servants-project.


 • Videoboodschap uit Cotopaxi

Maquita

World Servants bouwt samen met partnerorganisatie Maquita aan verandering in Ecuador. Maquita zet zich in voor solidariteit, duurzame productie en eerlijke handel. World Servants draagt daar graag een steentje aan bij. De bouw van een cacaoverwerkingscentrum verbetert de levens van de families in Cotopaxi.

Emilio Aguilar

2395,-

Toeslagen:

€400

29-7 tot 18-8-2021