Bouw van een cacaoverwerkingscentrum in Cotopaxi

Dit project is zonder groep uitgevoerd.

 • Altijd feest tijdens de afsluiting
  Altijd feest tijdens de afsluiting
 • Bouw nieuwe vriendschappen
  Bouw nieuwe vriendschappen
 • Bouw samen aan verandering
  Bouw samen aan verandering
 • Kom in contact met de bevolking
  Kom in contact met de bevolking
 • Werk onder een heerlijke zon
  Werk onder een heerlijke zon
 • Sport samen met de bevolking
  Sport samen met de bevolking
 • Enthousiaste kids kijken al naar je uit
  Enthousiaste kids kijken al naar je uit
 • Zie jij jezelf al door de straat lopen?
  Zie jij jezelf al door de straat lopen?
 • Werk aan een toekomst
  Werk aan een toekomst
 • Spierballen weer aangespannen
  Spierballen weer aangespannen
Cacaobonen
Coöperatie geleid door vrouwen
Kustprovincie

Blijf betrokken bij de voortgang van het project in Cotopaxi


Voorbereiding
Bouwproject
Natraject

Bouwvoorbereidingen in volle gang

In Cotopaxi is in de afgelopen weken hard gewerkt aan de voorbereiding van de bouw. De vergunningen van de gemeente zijn deze week afgegeven, er lopen drie offertetrajecten met aannemers en de werkers worden op dit moment in dienst genomen. Ondertussen maken de leden van de coöperatie het terrein bouwrijp zodat er gestart kan worden met de bouw binnen nu en enkele weken.

Met het ontvangen geld uit Nederland, worden bouwmaterialen aangekocht. Dit is een uitdaging want net als in Nederland zijn de bouwmaterialen in prijs gestegen en dus kienen ze goed uit waar ze materialen goedkoop kunnen krijgen.

We hopen jullie binnenkort meer nieuws te kunnen sturen van de start van de bouw!

Lees meer

Ondertussen in Cotopaxi

Project coördinator Emilio stuurde een paar foto's om ons op de hoogte te houden vanuit Cotopaxi.

Lees meer

De muren staan in Cotopaxi

In Cotopaxi zijn zijn ze flink bezig geweest, bekijk de foto's voor het resultaat.

Lees meer

De bouw in Cotopaxi gaat van start

Het WS project in het nabijgelegen San Miguel de Brasil (EC121) komt in de eindfase. Daarmee heeft Maquita, onze partner, de handen vrij gekregen om het project in Cotopaxi te starten.

Lees meer
Gebied
Partner
Verandering

Cotopaxi ligt vlak bij de grote doorgaande weg en bestaat uit een kleine wijk met vier straten. Er staan ongeveer 100 huizen in de dorpskern en nog een aantal daarbuiten. Coöperatie Christo Rey heeft 25 officiële- en 35 niet-officiële leden en wordt geleid door twee vrouwen; Rosa, een oudere vrouw die voorzitter is en Joanna, een jonge vrouw, die de (financiële) administratie doet. Door de klimatologische omstandigheden en de klimaatverandering in dit gebied, valt er vaker en veel regen. Het is moeilijk om de bonen te drogen en daardoor zijn ze gedwongen hun bonen als natte bonen (‘baba’) te verkopen. Een zak baba brengt weinig op.
Doordat de boeren in 2014 een samenwerkingsverband gevormd hebben, is hun positie ten opzichte van de rondrijdende opkopers verbeterd. Door het samenwerken en de ondersteuning van Maquita gaat het al een stuk beter met de coöperatie. De boeren zijn nu klaar voor een volgende stap: een eigen cacaocentrum.
Nu wordt er een niet al te grote ruimte gehuurd. Deze kleine boeren die 4 10 acres (10 acres = 4,05 hectare) met cacaobomen hebben verdienen hiermee ongeveer US$ 210 220 per maand met een gemiddeld gezin van vijf mensen. Dat is ongeveer US$ 1.5 per persoon per dag. Een brood kost US$ 1.46 en een liter melk US$ 0.89.

Emilio Aguilar

PO Box 17-190010
Quito

+593 22 67 09 27
proyectos@fundmcch.com.ec

Maquita

Maquita Cushunchic Comercializando como Hermanos (MCCH) wil de mensen in Ecuador helpen met het commercialiseren van kleine bedrijven in het land. Met name de cacao-industrie is hier een belangrijk onderdeel van. Door het promoten van duurzame en rechtvaardige manieren van oogsten willen zij de kwetsbare families in het land een hart onder de riem steken.

In maar liefst 18 van de 24 provincies is MCCH bezig om de producenten in Ecuador hun afzet te laten vergroten door gebruik te maken van betere technologie, maar ook door middel van trainingen. Onderwijs is een belangrijk aspect van onze partnerorganisatie. Het aanleren van bepaalde vaardigheden en het bijbrengen van bijvoorbeeld marketingstrategieën helpt de boeren om uiteindelijk zelf verder te kunnen bouwen aan hun eigen bedrijf. De ondersteuning zorgt ook voor een betere concurrentiepositie op de nationale handelsmarkt. Daarbij komt ook nog dat de organisatie hulp biedt bij de verkoop van deze producten tegen een eerlijke prijs. Maatregelen die gelijk al z’n uitwerking hebben, maar die ook gericht zijn op de toekomst.

World Servants ondersteunt MCCH bij het bereiken van zijn doelen. In samenwerking met de partnerorganisatie hopen we zowel de hardwerkende boeren als de jeugd op deze manier een mooie toekomst te kunnen bieden.

Door samen met deze boeren een cacaoverwerkingscentrum te bouwen waar hun bonen goed gefermenteerd en gedroogd kunnen worden zal de prijs voor een zak bonen omhoog gaan. Hierdoor krijgen de boeren een beter inkomen. De positie van Rosa en Joanna en de vrouwen in het algemeen zal versterkt worden als zij met hulp van de World Servants groep in staat zijn om dit centrum te realiseren en de omzet van de coöperatie te vergroten. In Ecuador is de ongelijkheid tussen mannen en vrouwen met name op het platteland nog steeds groot. De komst van de groep en het cacaocentrum zal voor man, vrouw en kind dus veel veranderen.

Doelen:

 • Kwaliteit van de cacaobonen verbeteren.
 • Hogere prijs per zak en meer inkomen voor de boeren.
 • Coöperatie kan meer bonen verwerken en een grotere omzet realiseren.
 • De positie van de (leidinggevende) vrouwen wordt versterkt