Bangladesh | Een bezoek aan Bangladesh; mogelijk een nieuw projectland

'Bangladesh. Wat een land.' Zo begint projectmanager Jan van der Leest zijn verslag van zijn werkbezoek aan dit land. Hij is daar om te onderzoeken of dit mogelijk een nieuw projectland voor World Servants is. Jan heeft gesproken met de Christian Service Society; de mogelijke nieuwe partner.

Bangladesh.Wat een land. Als je naar Dhaka vliegt in deze tijd van het jaar (eind oktober) dan zie je overal water in het Zuiden van Bangladesh. Als je verder reist over land van Jessore naar Khulna, hetzelfde beeld: water aan beide kanten van de weg. De mensen moeten hier allemaal wel verkouden zijn, zo vochtig is het. Of ze hebben op z'n minst natte voeten. Verandering in het klimaat is hier ook merkbaar doordat de moesson langer duurt dan gebruikelijk. De wegen zijn smal en van iedereen. Met een auto slalom je tussen de vele riksja's en de mensen door. Overal riksja's in diverse uitvoeringen, heel veel 'echten' met een fiets ervoor. Maar ook een milieuvriendelijke met een elektromotor en accu - made in China. Met een zonnepaneel op het dak zouden ze zichzelf weer op kunnen laden. Alle activiteiten lijken zich af te spelen langs de weg. Hier worden zaken en inkopen gedaan bij de vele kleine werkplaatsen en winkeltjes. Bengalezen op het platteland zijn vriendelijke behulpzame en hardwerkende mensen.

Christian Service Society (CSS) is een grote organisatie en organiseren kunnen ze. De logistiek rondom mijn bezoek is tot in de puntjes geregeld. Hun eigen conferentiecentrum in Khulna ziet er indrukwekkend uit. Het ziekenhuis, de scholen en de andere programma's dragen bij aan het verbeteren van de levensomstandigheden van veel mensen. De ontvangst bij 'House of Blessings', een tehuis met 300 meisjes voelt wat ongemakkelijk aan. Wat wil je als je verwelkomt wordt door een keurig geklede erewacht, die je onder tromgeroffel naar de grote hal brengt. De viering met de 300 meisjes doet dat weer snel vergeten. Je ziet ze stralen als ze uitbundig zingen en de Heer loven. God's kinderen op hun mooist.

Aan de overkant van de weg staat het 'Rev. Paul College' en het 'Hope Technical Institute' dat vakonderwijs verzorgd. De opzet komt sterk overeen met de LTS waar ik zelf ooit op gezeten heb.

Bangladesh is zeker een land waar we als World Servants een toegevoegde waarde kunnen hebben. Ook stond de leiding van CSS open voor onze werkwijze. Het idee om ook bij te kunnen dragen aan 'impact' in Nederland sprak hen erg aan. Nu ligt hun focus, begrijpelijk, op de mensen in hun eigen land.

Overal riksja's in diverse uitvoeringen

Jan van der Leest