Bouw van Naschoolse opvang in Quetzaltenango in 2016

 • De aapjes slingeren nog steeds
  De aapjes slingeren nog steeds
 • Grote vergaderzaal en activiteitenruimte
  Grote vergaderzaal en activiteitenruimte
 • Slapende kinderen
  Slapende kinderen
 • Omgeving
  Omgeving
 • Trap naar 2e verdieping van de school
  Trap naar 2e verdieping van de school
 • Kinderen in Ostuncalco
  Kinderen in Ostuncalco
 • Klaslokaal
  Klaslokaal
 • Gebouw Ostuncalco
  Gebouw Ostuncalco
 • Eenmanswedstrijd
  Eenmanswedstrijd
 • Gebouw Ostuncalco
  Gebouw Ostuncalco
 • Klaslokaal
  Klaslokaal
 • Kinderen in de oude school
  Kinderen in de oude school
 • Straatbeeld
  Straatbeeld
 • Speelkwartiertje op het schoolplein
  Speelkwartiertje op het schoolplein

Blijf betrokken bij de voortgang van het project in Quetzaltenango


Voorbereiding
Bouwproject
Natraject

Een veilige plaats om te spelen en te leren

Het is mooi om te zien dat het project op de begane grond al in gebruik is genomen. Kinderen die vrolijk aan het spelen waren op het schoolplein, voetballen of basketballen, het kan allemaal. Het is een veilige plaats om te spelen en te leren. De lokalen zijn mooi ingericht en aan de muren hangen al veel werkjes, slingers en lesmaterialen wat het tot een kleurig geheel maakt. De kinderen krijgen elke dag een goede voedzame lunch die gemaakt wordt in de prachtige nieuwe keuken. Door het geplaatste waterfilter kan het water uit de kraan zo gedronken worden. Alles ziet er netjes en schoon uit.
De muren op de tweede verdieping zijn inmiddels allemaal op hoogte, zodat de ringbalk gestort kan worden en ook het dak erop kan. Dit hoopt de aannemer komende maanden af te hebben, zodat de groep die in juli 2016 komt, kan helpen met de afwerking van het gebouw.

Lees meer

Update gebouw

Een update van onze partner in Guatemala

De keuken voor de school is nu klaar. De muren zijn gepleisterd, de vloer gelegd en de keukenmeubilair geïnstalleerd.

De hoofdpoort van de school is afgebouwd. Deze is gebouwd om privacy en veiligheid te bieden voor de studenten. Er is ook prikkeldraad geplaatst op de muren om het gebouw heen.

Het pleisterwerk en de vloer op de eerste verdieping is klaar. De vloer is gemaakt van een mix van graniet en witte cement. Iets wat slijtvast is en makkelijk om schoon te houden.
Dezelfde soort materiaal wordt ook gebruikt voor de vloer in de hal en klaslokalen.

Ramen zijn geplaatst bij de klaslokalen. Voor de badkamers zijn de ramen zo gemaakt dat ze voor een goede luchtdoorstroming zorgen.

De toiletten en douches bij de jongens en meisjes badkamer zijn klaar en werken goed. Men zijn nu bezig om de muren (tegels) en vloer af te maken.

Met hulp van het World Servants team was de muur van de tweede verdieping opgebouwd. Om te voldoen aan de bouwregels in Guatemala moet de muur nog versterkt worden met een extra balk en beton.

Op 12 augustus was er een feestelijke openingsceremonie voor het gebouw.

Lees meer

GU116 | Afscheid

Na drie weken bouwproject en avonturen met de Guatemalteken is daar dan toch echt het moment om weer huiswaarts te keren

Lees meer

GU116 | Afscheid genomen van Quetzaltenango

Maarten Zwart geeft een korte impressie van de laatste dag in Quetzaltenango.

Lees meer

Bouwdoelen in Quetzaltenango bereikt!

Nieuwe foto’s van de naschoolse opvang in Quetzaltenango zijn binnengekomen. Wat brengen ze mooi nieuws!

Begin 2017 werd er nog hard gewerkt aan het afwerken van de tweede verdieping. Ondertussen is de bovenverdieping volledig gepleisterd en in de witte verf gezet. Vanaf het binnenplein zie het gebouw er dan ook erg strak en fris uit.

Ondertussen is het binnenwerk ook afgerond. De grote vergaderzaal/activiteitenruimte is gepleisterd en geverfd en is er klaar voor om binnenkort gebruikt te worden.

Met een basketbalkorf midden op het schoolplein en de grote open ruimte, is er een mooie plek beschikbaar voor de kinderen in de patio.

We hopen dat de kinderen met veel plezier naar de naschoolse opvang in Quetzaltenango mogen gaan!

Lees meer

Dromen die uitkomen in Ostuncalco

Aangekomen in Ostuncalco valt direct de mooie voorgevel van het gebouw op. Het is prachtig geschilderd, helaas is daardoor de groepsschildering verdwenen, maar het gebouw ziet er vanaf de straat mooi en representatief uit. Als we door lopen het schoolplein op, wordt duidelijk hoe enorm groot het gebouw is geworden. Twee verdiepingen en een dakterras. Er wordt nog hard gewerkt aan het afwerken van de bovenste verdieping en het dakterras. De planning van de aannemer loopt iets achter door met name de weersomstandigheden. Hij hoopt echter met 3 à 4 maanden het gebouw volledig af te hebben.
De begane grond was al medio 2015 in gebruik genomen voor de voor- en naschoolse opvang. Daar komt vanaf 1 februari 2017 een groepje studenten bij, bestaande uit jongeren De bovenverdieping is ingedeeld in de volgende ruimtes: Een computerlokaal, waar 5 computers geïnstalleerd zullen gaan worden. Het budget voor de aanschaf is al beschikbaar en zal daarvoor gebruikt gaan worden zodra het lokaal gebruiksklaar is. Daarnaast zijn er 2 klaslokalen, een lerarenkamer met toilet, een grote vergader/activiteitenruimte, toiletten en een kleine opslagruimte. Op het dakterras en onder de trap naar boven zijn momenteel twee klein kippenrennen, waarin kippen zitten die voor eieren zorgen voor de maaltijden van de kinderen. De droom van de directrice Miriam is, dat er op het dak nog veel meer kippen gaan komen. De kinderen krijgen dan les in het verzorgen van kippen en de eieren zouden dan naast gebruik voor de schoolmaaltijden ook voor inkomsten kunnen zorgen door ze te verkopen. Daarnaast zou Miriam graag een groentetuin op het dak willen aanleggen, waar eveneens de kinderen zullen gaan leren hoe zij groenten moeten verbouwen. Ook deze groenten zullen voor de schoolmaaltijden gebruikt gaan worden, wat uiteindelijk kostenbesparend is.

Huidige gegevens van de school:

293 kinderen van 6-18 jaar
4 leraressen
15 studenten

Lees meer

Gebied
Verandering

Dit project vindt plaats in een buitenwijk van de stad Quetzaltenango. De inheemse naam voor de stad
is Xela, die voornamelijk door de Guatemalteken zelf wordt gebruikt. Quetzaltenango is de tweede
stad van Guatemala met ca. een miljoen inwoners. Vanaf de hoofdstad Guatemala-Stad is het
ongeveer vijf uren rijden over een van de hoogste passen (3.000 meter) van het land. Je geniet van prachtige uitzichten over de tientallen vulkanen die het land rijk is. Quetzaltenango zelf ligt op ongeveer 2.600 meter hoogte.

Een eigen gebouw is al een lang gekoesterde wens van AMG. World Servants wil hen graag helpen om die wens te realiseren. Deze opvang helpt de kinderen om beter te presteren op school, de school te voltooien en door te leren. Daarnaast houdt het ze van de straat en zijn ze minder kwetsbaar voor criminaliteit of asociaal gedrag.
Er komen dagelijks 200 tot 300 kinderen die huiswerkbegeleiding, eten, verzorging en aandacht krijgen. Sommige kinderen werken s ochtends in de maïsvelden voordat ze naar school en daarna naar de AMG school gaan. Ook lopen kinderen soms wel drie tot vier uren om maaltijden en onderwijsbegeleiding te krijgen.

De verandering door jouw komst:

- Meer dan 300 kinderen kunnen gebruik maken van de naschoolse opvang
- Kinderen zullen een veilige plek hebben om naar toe te kunnen met voldoende ruimte om te kunnen spelen.