World Servants in Kenia

Kenia vormt het economische hart van Oost-Afrika. Toch is de kwaliteit van scholen buiten het bruisende handelscentrum van Nairobi vaak slecht. Bouw mee aan de toekomst van Keniaanse kinderen en geniet van de prachtige Keniaanse cultuur en natuur.

Olchore Onyore

Woningen docenten

2 augustus - 21 augustus 2016


World Servants werkt al sinds 1993 in Kenia. Sinds 2010 kunnen studenten van de Christelijke Hogeschool Ede een Indepth reis naar Kenia maken. Deze reizen staan niet in het teken van bouwen, maar je steekt je handen uit de mouwen op allerlei andere manieren. World Servants organiseert deze reizen samen met ontwikkelingsorganisatie LISP uit Kenia.

  • Hoofdstad: Nairobi
  • Oppervlakte: 591.958 km²
  • Aantal inwoners: 47.615.739
  • Tijdsverschil: 2 uur (winter); 1 uur (zomer)
  • Temperatuur: 22 graden
  • Taal: Engels, Swahili
  • Religie: christendom en islam
  • Munteenheid: Keniaanse shilling
  • Regeringsvorm: Presidentiële republiek

Kenia ligt in het oosten van Afrika en wordt begrensd door Ethiopië in het noorden, de Indische oceaan en Somalië in het oosten, Soedan en Oeganda in het westen en Tanzania in het zuiden. 

Geschiedenis

Het gebied dat nu Kenia heet, werd in de vroegste geschiedenis bewoont door jagers en verzamelaars. De Masai vormen de oudste en bekendste stammen van Kenia.

In het jaar 800 reisden de Arabieren per schip naar het gebied en settelden zich daar. De Swahilicultuur ontstond in de jaren daarna. De Portugees Vasco da Gama was de eerste Europeaan die het gebied bereikte in 1498. De daaropvolgende twee eeuwen vochten de Portugezen en de Arabieren om de controle over het gebied. 

Tijdens de Koloniale Conferentie van Berlijn in 1885 verdeelden Europese grootmachten Afrikaanse gebieden onder elkaar. Kenia kwam in handen van Groot-Brittannië nadat de Britten eerder de Arabieren al hielpen in hun strijd tegen de Portugezen.  Zo werd Kenia een Britse kolonie. Aan het begin van de 20e eeuw trokken veel kolonisten naar Kenia om daar een nieuw leven op te bouwen. Zij namen het beste land in gebruik waardoor de inheemse bevolking gedwongen werd om te verhuizen naar speciale reservaten. Ook handelaren uit India kwamen via de Britten naar het land: zij vormden een middenklasse. 

De wrok van de Keniaanse inheemse bevolking werd aangewakkerd door de slechte manier waarop ze behandeld werden. In 1921 werd dan ook de Oost Afrikaanse Associatie opgericht, een politieke partij om voor de rechten van de oorspronkelijke bevolking op te komen. Jomo Kenyatta werd in 1927 de voorzitter van deze groep die de naam al snel veranderde in Kikuyu Central Association.

Ondertussen werden er veel scholen opgericht en werd de inheemse bevolking beter opgeleid. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden de Kenianen door de Britten ingezet als soldaten. Na afloop van de oorlog werden ze echter niet als helden onthaald, maar gewoon weer als tweederangsburgers behandeld. De bitterheid groeide en mondde uit in de zogenoemde Mau Mau opstand, deze groep werd in 1952 opgericht. Leden van deze groep legden in het geheim een eed af tot het doden van Europeanen. Dat jaar werd de noodtoestand in het land afgekondigd en Britse troepen werden ingezet om een einde aan de oproer te maken. Een aantal leden van de Kikuyu werden zelfs opgesloten in kampen. Na vier jaar kwam er een einde aan deze onrust.

De gang naar Afrikaanse onafhankelijkheid was echter onomkeerbaar. Onder Brits gezag werden in 1957 vrije verkiezingen gehouden. De Kenya African National Union van Jomo Kenyatta won en vormde een regering. Op 12 december 1963 werd Kenia een onafhankelijke monarchie met de Britse koningin als staatshoofd en Jomo Kenyatta als premier. Een jaar later werd de republiek uitgeroepen en werd Kenyatta president.

Tot 2007 werd Kenia als één van de meest stabiele landen van Afrika gezien. Het land vormde het centrum voor de Oost-Afrikaanse handel en het hoofdkwartier voor veel internationale organisaties. Ook trok het land veel toeristen. Helaas veranderde dat nadat er in 2007 rellen ontstonden rondom de verkiezingen. Meer dan zeshonderd mensen werden gedood in het verkiezingsgeweld. 

Zie jij jezelf al meebouwen aan verandering in Kenia?

Ga mee