Kenia vormt het economische hart van Oost-Afrika. Toch is de kwaliteit van scholen buiten het bruisende handelscentrum van Nairobi vaak slecht. Bouw mee aan de toekomst van Keniaanse kinderen en geniet van de prachtige Keniaanse cultuur en natuur.


Werkvakanties in Kenia

Er zijn geen projecten gevonden. Bekijk de andere projecten van World Servants.

Geschiedenis | Politiek & economie | Klimaat & landschap | Cultuur

Vlag van Kenia

World Servants werkt al sinds 1993 in Kenia. Sinds 2010 kunnen studenten van de Christelijke Hogeschool Ede een Indepth reis naar Kenia maken. Deze reizen staan niet in het teken van bouwen, maar je steekt je handen uit de mouwen op allerlei andere manieren. World Servants organiseert deze reizen samen met ontwikkelingsorganisatie LISP uit Kenia.

Hoofdstad: Nairobi
Oppervlakte: 591.958 km²
Aantal inwoners: 47.615.739
Tijdsverschil: 2 uur (winter); 1 uur (zomer)
Temperatuur: 22 graden
Taal: Engels, Swahili
Religie: christendom en islam
Munteenheid: Keniaanse shilling
Regeringsvorm: presidentiële republiek

Kenia ligt in het oosten van Afrika en wordt begrensd door Ethiopië in het noorden, de Indische oceaan en Somalië in het oosten, Soedan en Oeganda in het westen en Tanzania in het zuiden. 

Geschiedenis

Het gebied dat nu Kenia heet, werd in de vroegste geschiedenis bewoont door jagers en verzamelaars. De Masai vormen de oudste en bekendste stammen van Kenia.

In het jaar 800 reisden de Arabieren per schip naar het gebied en settelden zich daar. De Swahilicultuur ontstond in de jaren daarna. De Portugees Vasco da Gama was de eerste Europeaan die het gebied bereikte in 1498. De daaropvolgende twee eeuwen vochten de Portugezen en de Arabieren om de controle over het gebied. 

Tijdens de Koloniale Conferentie van Berlijn in 1885 verdeelden Europese grootmachten Afrikaanse gebieden onder elkaar. Kenia kwam in handen van Groot-Brittannië nadat de Britten eerder de Arabieren al hielpen in hun strijd tegen de Portugezen.  Zo werd Kenia een Britse kolonie. Aan het begin van de 20e eeuw trokken veel kolonisten naar Kenia om daar een nieuw leven op te bouwen. Zij namen het beste land in gebruik waardoor de inheemse bevolking gedwongen werd om te verhuizen naar speciale reservaten. Ook handelaren uit India kwamen via de Britten naar het land: zij vormden een middenklasse. 

De wrok van de Keniaanse inheemse bevolking werd aangewakkerd door de slechte manier waarop ze behandeld werden. In 1921 werd dan ook de Oost Afrikaanse Associatie opgericht, een politieke partij om voor de rechten van de oorspronkelijke bevolking op te komen. Jomo Kenyatta werd in 1927 de voorzitter van deze groep die de naam al snel veranderde in Kikuyu Central Association.

Ondertussen werden er veel scholen opgericht en werd de inheemse bevolking beter opgeleid. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden de Kenianen door de Britten ingezet als soldaten. Na afloop van de oorlog werden ze echter niet als helden onthaald, maar gewoon weer als tweederangsburgers behandeld. De bitterheid groeide en mondde uit in de zogenoemde Mau Mau opstand, deze groep werd in 1952 opgericht. Leden van deze groep legden in het geheim een eed af tot het doden van Europeanen. Dat jaar werd de noodtoestand in het land afgekondigd en Britse troepen werden ingezet om een einde aan de oproer te maken. Een aantal leden van de Kikuyu werden zelfs opgesloten in kampen. Na vier jaar kwam er een einde aan deze onrust.

De gang naar Afrikaanse onafhankelijkheid was echter onomkeerbaar. Onder Brits gezag werden in 1957 vrije verkiezingen gehouden. De Kenya African National Union van Jomo Kenyatta won en vormde een regering. Op 12 december 1963 werd Kenia een onafhankelijke monarchie met de Britse koningin als staatshoofd en Jomo Kenyatta als premier. Een jaar later werd de republiek uitgeroepen en werd Kenyatta president.

Tot 2007 werd Kenia als één van de meest stabiele landen van Afrika gezien. Het land vormde het centrum voor de Oost-Afrikaanse handel en het hoofdkwartier voor veel internationale organisaties. Ook trok het land veel toeristen. Helaas veranderde dat nadat er in 2007 rellen ontstonden rondom de verkiezingen. Meer dan zeshonderd mensen werden gedood in het verkiezingsgeweld. 

Politiek & economie

In Kenia heeft de president veel macht. Zo zijn het parlement, de rechterlijke macht en de verkiezingscommissie ondergeschikt aan de president. Dit is nog een overblijfsel van het koloniale tijdperk, hoewel de bevoegdheden van de president wel enigszins ingedamd zijn sinds de onafhankelijkheid. Hoewel het land sinds 1992 een meerpartijenstelsel heeft, heeft de oppositie in Kenia vrijwel geen inspraak. Juist omdat het gaat om ‘alles of niks’, gaan verkiezingen sinds de onafhankelijkheid vaak gepaard met onrust en geweld.

De economie van Kenia is één van de snelst groeiende van Afrika, alhoewel er veel werkloosheid is. Er is veel handel met het buitenland waarbij voornamelijk landbouwproducten geëxporteerd worden. Kenia heeft enorm vruchtbare grond, waardoor ook veel Europese bedrijven zich er vestigden in de tijd dat Kenia nog bij Groot-Brittannië hoorde. Dit gaf de economie een impuls. Na de onafhankelijkheid vertrokken veel Europeanen, maar de export van landbouwproducten bleef groeien. Vooral thee en koffie wordt veel geëxporteerd. Helaas heeft het land veel last van corruptie, waardoor het vertrouwen in de overheid erg klein is. Het parlement heeft hier de afgelopen jaren veel aan gedaan. 

Klimaat & landschap

Kenia is een groot land en kent verschillende soorten landschappen en klimaten. Het land kan verdeeld worden in vier regio’s: de woestijnen in het noorden, de savanne in het zuiden, de vruchtbare laagvlaktes langs de kust en de hoogvlakten in het westen waar de hoofdstad Nairobi gevestigd is. Aan de kust heerst een tropisch klimaat met een hoge luchtvochtigheid en hoge temperaturen. De laagvlakte is voornamelijk warm en droog, terwijl men in de hoogvlakten vier seizoenen kent. December tot en met maart zijn in het gehele land de heetste maanden.

Aan de kust vind je kokospalmen en mangrovebossen. Er groeien hier veel tropische bloemen en fruit zoals mango’s, sinaasappels en citroenen. Landinwaarts veranderd het landschap in savanne, waar o.a. giraffes, olifanten, impala’s en leeuwen leven. Ook leven er nijlpaarden, krokodillen en hyena’s in Kenia. 

Cultuur

Kenia kent minstens veertig verschillende etnische groeperingen met een eigen taal. Daarnaast wonen er ook veel Europeanen, Arabieren, Indiërs en Pakistani, die zich voornamelijk in de 19e eeuw in Kenia vestigden. De Keniaanse cultuur is dan ook beïnvloed door andere culturen. In de meer afgelegen gebieden hebben de gemeenschappen wel hun traditionele, inheemse cultuur behouden. De Masai staan bekend vanwege het behoud van hun traditionele en nomadische levensstijl. Deze trotse stam van strijders heeft zich vaak verzet tegen modernisering er wordt daarom alom gerespecteerd.   

In Kenia is tweederde van de bevolking christen en zo’n 15% is moslim, alhoewel traditionele Afrikaanse religies ook nog een grote plek innemen. Nederigheid, aandacht en zorg voor buren zijn belangrijke waarden voor Kenianen. Ook familiebanden zijn erg belangrijk.