Ontwikkelingswerk Latijns-Amerika

Onder Latijns-Amerika worden Midden- en Zuid-Amerika verstaan. Dit continent staat bekend om de rijke geschiedenis en prachtige natuur. Vulkanen in onder andere Guatemala en Ecuador, de grootste zoutvlakte ter wereld in Bolivia en modern wereldwonder Machu Picchu. Latijns-Amerika heeft werkelijk alles.

Projectlanden

Klimaat

Latijns-Amerika kent eigenlijk alle klimaten die je je kunt voorstellen. Van een poolklimaat in het uiterste zuiden van Argentinië, tot het tropische klimaat in onder andere Brazilië.

Argentinië

Brazilië

Binnen onze projectlanden zelf verschillen de klimaten ook erg. Dit heeft alles te maken met de hoogteverschillen. In Ecuador en Bolivia heb je te maken met de invloeden van het Andesgebergte. In deze hooggelegen gebieden is het erg droog en wat koeler dan in de laaglanden.

De reliëfverschillen vind je ook zeker in Nicaragua, al heeft dit land voornamelijk te maken met het tropische klimaat. Het land behoort dan ook tot de natste landen in Centraal-Amerika.

Eén bepaald klimaat in Guatemala is er eigenlijk niet: het hangt er heel erg van af waar je je in het land bevindt. Het tropische klimaat heeft er echter wel de overhand. Een duidelijke verdeling van een droog en een nat seizoen is er in Guatemala dan ook zeker: van november tot april is er de droge periode en van mei tot oktober de natte periode.

Wat de landen in Midden-Amerika met elkaar gemeen hebben is dat er heel veel natuurrampen voorkomen. Het land dat de laatste jaren het vaakst in het nieuws gekomen is met betrekking tot natuurrampen is projectland Haïti.. In 2008 is het land maar liefst door drie orkanen getroffen. En als gevolg van het intensieve bodemgebruik kan de vele neerslag niet fatsoenlijk de bodem binnendringen, waardoor overstromingen zeker geen uitzondering zijn.

De gevolgen van de vele rampen die er voorkomen in Midden-Amerika zijn desastreus en de hulp die World Servants biedt is dan ook absoluut noodzakelijk.