Zambia | 'Minder verspreiding van ziektes'

Chisenga Philip is arts binnen de kliniek van Nkolonga die World Servants in 2009 bouwde. Hij vertelt ons over zijn ervaringen met betrekking tot de kliniek en de veranderingen die de kliniek met zich meegebracht heeft.

'Voorheen moesten patiënten, vaak te voet of met de fiets, helemaal naar Mkushi voor medische zorg, een flinke afstand. Veel moeders stierven thuis in het kraambed doordat ze niet op tijd het ziekenhuis konden bereiken of doordat het voor sommigen te veel moeite was om naar het ziekenhuis te reizen. De bevolking had erg te lijden. Doordat er geen voorlichting met betrekking tot gezondheid was, verspreidden ziektes zich snel.

Toen World Servants kwam om de kliniek uit te breiden, was dat geweldig. We waarderen jullie werk en de samenwerking met World Servants vond ik goed. Ik heb geen problemen ervaren. Sinds de uitbreiding van de kliniek worden patiënten beter en effectiever behandeld en veel meer mensen hebben nu toegang tot gezondheidszorg. Steeds meer patiënten die voorheen niet naar de grote stad gingen voor behandeling, kunnen wij nu hier wel behandelen. Meer moeders bevallen nu in de kliniek met hulp van één van ons, in plaats van thuis, zonder medische hulp. Hierdoor overleven zowel meer moeders als meer kinderen de bevalling. Nogmaals wil ik World Servants erg bedanken dat jullie de kliniek gebouwd/verbeterd hebben. Doordat jullie deze kliniek (af)gebouwd hebben, zijn onze levens echt verbeterd. We geven voorlichting over eenvoudige ziekten, zoals verkoudheid, die kan uitlopen in longontsteking; maar ook geven we voorlichting over HIV/aids. Door onze voorlichting is de algemene hygiëne in de omgeving verbeterd. Veel besmettelijke ziekten, ook HIV/aids, worden nu teruggedrongen.
'

Doordat deze kliniek (af)gebouwd is,zijn onze levens echt verbeterd

Chisenga Philip (arts in kliniek)