Malawi | Mirjams droom

Ik ben avontuurlijk, momenteel veganist , een natuurliefhebber en vooral eerlijk. Hoe hard dat soms ook is. Malawi was voor mij een bijzonder avontuur en de reis heeft mij op een nieuw spoor gezet.

Hoewel er eerst geen haar op mijn hoofd aan dacht om mee te gaan naar Malawi, (‘ze kunnen vast beter bouwen dan ik!’) bedacht ik mij dat -naast dat haren niet kunnen denken- dit wel eens een goede investering in mijzelf kon zijn. Je gaat naar een ontwikkelingsland om te ontwikkelen: het project en jijzelf! Daarmee bereik je meer dan met een luxe en luie vakantie.

En ontwikkeling was er; in dromen, vriendschappen en uiteraard het project. Ik heb mij open gesteld en ben uit mijn comfortzone gestapt. Dit heb ik mede gedaan door een lied voor de groep te zingen, dat was leuk, ook al kon ik die ene noot niet volledig halen. Ook de natuur was ontzettend genieten! Douchen onder de sterrenhemel, gekko’s vangen en iedereen er bang mee maken (dat was leuk haha), in de buitenlucht slapen, zwemmen in Lake Malawi waar je je voeten kan zien als je er in loopt en waar het water glitters bevat. Maar ook heb ik een nieuwe taal leren kennen. Af en toe had ik het idee op een andere planeet te zijn.

Verder gaf ik als vers afgestudeerde paraveterinair (dierenartsassistent) landbouwtips aan de coördinator om de landbouw en veeteelt enigszins te kunnen verbeteren. Wat grappig is, is dat mede dankzij de ‘’groetjes’’ ik deze tips verstrekt kreeg van mijn ouders. Vooral leuk dat mijn moeder een link naar de desbetreffende aflevering erop had gezet (ja, bedankt mam. Hier heb ik echt veel aan in de bushbush) maar gelukkig ook een geschreven antwoord op mijn tip-vraag. De Malawiaanse coördinator was enthousiast; hij vertelde dat hij eerder van deze manier van landbouw had gehoord, maar omdat nu ook ik er mee kwam hij voldoende aangemoedigd is om het ook daadwerkelijk uit te voeren. Hij houdt mij op de hoogte van het experiment via de app, geniaal!

De landbouw en veeteelt verbeteren in ontwikkelingslanden werd een idee en het idee werd een droom. Ik heb besloten verder te studeren (hoewel ik ben afgestudeerd) om hier mee aan het werk te gaan. Na lang zoeken heb ik een opleiding gevonden die bij mij past en waarmee ik mijn droom letterlijk kan uitwerken! 

Soms leek het of ik op een andere planeet was

Mirjam van der Kruijt