Geschiedenis | Politiek & economie | Klimaat & landschap | Cultuur

Vlag van Nicaragua

In 2017 werkt World Servants voor het eerst in Nicaragua. In samenwerking met Woord en Daad bouwt World Servants aan de verbetering van het onderwijs. 

Hoofdstad: Managua
Oppervlakte:130.370 km²
Aantal inwoners: 5.966.798
Tijdsverschil zomer: 8 uur
Gemiddelde temperatuur: 27 graden
Taal: Spaans
Munt: Córdoba
Religie: christendom
regeringsvorm: presidentiële republiek

Nicaragua, officieel de Republiek Nicaragua, is een ontwikkelingsland in Centraal-Amerika dat in het noorden grenst aan Honduras, in het zuiden aan Costa Rica, in het westen aan de Grote Oceaan en in het oosten aan de Caribische Zee. De oppervlakte van Nicaragua is bijna 130.000 vierkante kilometer. Nicaragua is daarmee ongeveer 3,7 keer zo groot als Nederland. De hoofdstad en grootste stad van het land is Managua. 

Geschiedenis

Voordat de Spanjaarden in 1522 Nicaragua ontdekten, leefden er twee grote culturele groepen in het land, waarvan één verwant was aan de Mexicaanse Azteken. Al snel werd het land echter door de Spanjaarden gekoloniseerd, onder leiding van Francisco Cordoba. Aan hem dankt de huidige munteenheid van Nicaragua zijn naam. De Spanjaarden verdeelden het land onderling in grote landgoederen en stichtten steden, waaronder Granada. De Indiaanse inheemse bevolking werd onderdrukt en aan het werk gezet op de grote landgoederen van de Spanjaarden.

In 1838 werd Nicaragua volledig onafhankelijk, maar het volk leed ook daarna nog zwaar vanwege de verschillende regimes die volgden. In 1893 riep Jose Santos Zelaya zichzelf uit tot dictator van Nicaragua, maar hij werd afgezet toen er in 1909 een opstand uitbrak. Deze opstand werd ondersteund door de Verenigde Staten, omdat Zelaya de buitenlandse toegang tot natuurlijk hulpbronnen in Nicaragua wilde beperken en Nicaragua werd gezien als instabiele factor in de regio. Het militair ingrijpen van de Verenigde Staten duurde van 1912 tot 1933. Augusto Sandino was een bekende rebellenleider die zich sterk verzette tegen de Amerikaanse bemoeienis. Hij werd een nationale held.

In de jaren die volgden werd Anastasio Somaza Garcia dictator. Hij werd later vermoord, maar zijn zonen volgden hem op. Hij en zijn familie regeerden het land tweeënveertig jaar lang. De onvrede over hun bewind was groot en in 1961 werd de politieke partij FSLN gevormd, waarvan de aanhangers ook wel de Sandinisten worden genoemd. Deze benaming is afgeleid van de naam van Augusto Sandino. Daniel Ortega was de leider van de Sandinisten. In 1972 werd het land getroffen door een zware aardbeving, maar de familie Somoza hield veel van het internationale hulpgeld voor zichtzelf, waardoor de oppositie tegen hen toenam. De spanningen leidden tot de Nicaraguaanse Revolutie, een burgeroorlog die tot 1990 zou duren. De Sandinisten streden met geweld en ontvoeringen tegen het bewind van Somoza. In 1979 deed Somoza afstand van het presidentschap en de revolutionaire Sandinisten kwamen aan de macht. Nicaragua kende in de periode daarna een toename in de levensstandaard dankzij een grotere aandacht voor gezondheid en onderwijs. De Verenigde Staten erkenden deze regering echter niet en de relatie tussen de beide landen verslechterde. In de jaren tachtig werd financiële hulp aan Nicaragua door de Verenigde Staten stopgezet en werd een handelsembargo opgelegd. Bovendien liet president Reagan contrarevolutionairen opleiden. Deze Contra’s begonnen opnieuw een guerrillaoorlog in een poging om de regering van Sandinisten omver te werpen. Dit kostte veel mensen het leven. Belangrijke infrastructuur en gebouwen zoals scholen werden kapotgemaakt. De landbouw liep veel schade op en ook het milieu leed onder de Contra Oorlog. Het Internationaal Gerechtshof veroordeelde de VS voor verschillende schendingen van internationaal recht. Na de Contra Oorlog volgde een tijd van wederopbouw voor Nicaragua. Het land is sindsdien stabiel, hoewel het nog regelmatig kampt met corruptie en natuurgeweld.  

Politiek & economie

Nicaragua is een presidentiele democratische republiek. Sinds 2007 is Jose Daniel Ortega president. In de jaren tachtig was hij ook al eens president geweest. Hij behoort tot de Sandinisten.

Nicaragua is een ontwikkelingsland. Er is veel werkeloosheid en armoede. Veel Nicaraguanen werken daarom in het buitenland. De economie bestaat vooral uit landbouw en visserij, maar export bestaat voor een groot deel ook uit textiel. De toeristische industrie van het land groeit. Sinds 2006 maakt Nicaragua deel uit van het vrijhandelsakkoord tussen de VS en vijf landen uit Midden-Amerika. Dit heeft de export van textiel en landbouwproducten enorm gestimuleerd. De economie groeit sindsdien gestaag. 

Klimaat & landschap

Nicaragua heeft een tropisch klimaat. Net als in de rest van Midden-Amerika kent het land twee seizoenen. Er is een droog seizoen en een regenseizoen. Het droge seizoen duurt van januari tot juni. Rond juni en juli begint het regenseizoen en komen planten en bomen weer tot bloei. In de lage gebieden aan de kust is het rond de dertig graden. In het midden van het land is het bergachtig en zo’n vijf graden koeler. In het oosten van het land ligt een tropische laagvlakte die grotendeels bestaat uit regenwoud.

Het landschap van Nicaragua wordt gekenmerkt door vulkanen. Cerro Negro is de meest actieve vulkaan. Het land kent twee grote meren, het Managuameer en het Meer van Nicaragua. Het Meer van Nicaragua is 8264 km² groot en daarmee het op een na grootste meer van Latijns-Amerika. Het meer wordt ook wel de ‘zoete zee’ genoemd, omdat het zo groot is, een branding heeft en omdat er zelfs stierhaaien leven. 

Cultuur

Nicaragua is het grootste land van Centraal-Amerika, maar is tegelijkertijd het dunst bevolkt met bijna 6 miljoen inwoners. Het merendeel van de bevolking (82%) is katholiek of protestants. 69% van de mensen zijn mestiezen -dat zijn personen die zijn geboren uit een Europese en een Indiaanse ouder-  en verder uit blanken (17%) en Afro-Nicaraguanen (9%). Slechts vijf procent van de bevolking is Indiaans. Inheemse stammen zoals de Miskito’s, de Sumu’s en Rama’s wonen aan de dunbevolkte oostkust. Het merendeel van de bevolking woont in het westen van het land, met name in de hoofdstad Managua.

De Nicaraguaanse Córdoba is de munteenheid en vernoemd naar de Spanjaard Francisco Cordoba. Van de nationale held Augusto Sandino vind je in Nicaragua verschillende standbeelden.

Dichtkunst en literatuur zijn nog altijd zeer belangrijk in de cultuur van Nicaragua.