Reis af naar Oekraïne, en werk hand in hand me de bevolking aan hun toekomst. Je helpt ze met je glimlach, en met het neerzetten van een mooi gebouw. Hun dankbaarheid zal blijken en die momenten neem je mee naar huis.


Werkvakanties in Oekraine

Er zijn geen projecten gevonden. Bekijk de andere projecten van World Servants.

Geschiedenis | Politiek & economie | Klimaat & landschap | Cultuur

Vlag van Oekraine

De Oekraïne of officieel Oekraïne sinds de onafhankelijkheid is het enige Europese land waar World Servants actief is. In dit land wordt vooral gewerkt in het gebied Trans-Karpaten. Dit gebied hoorde voor de Tweede Wereldoorlog bij Hongarije. Het overgrote deel van de mensen is dan ook van Hongaarse afkomst. Het doel is om op die plaatsen te assisteren waar weinig of geen hulp is van anderen.

Hoofdstad: Kiev, afstand: 1800km, reisduur: 3 uur vliegen, oppervlakte: 603.500km², aantal inwoners: 44.573.205, tijdsverschil: 3 uur later (zomer), temperatuur: 23 graden, taal: Oekraïens, religie: Oosters-orthodox, munteenheid: Hryvnja, regeringsvorm: Republiek.

Geschiedenis

Verschillende heersers hebben geregeerd over het huidige Oekraïne. Onder invloed van de grote volksverhuizingen trokken slaven het land binnen. Kiev was de belangrijkste stad van Oost-Europa. Rond 1450 kreeg Oekraïne te maken met invloeden van buitenaf. Het noorden werd geregeerd door Polen en Litouwers. De adel kwam steeds meer aan Poolse zijde te staan. In Oekraïne verzetten zij zich met toenemend succes tegen de Poolse overheersing. Nadat de Russische tsaar hen een eigen Kozakkenstaat had beloofd, hielpen zij hem de Poolse overheersers te verjagen. Tussen de Revolutie van 1917 en het einde van de Tweede Wereldoorlog waren er in Oekraïne vele burgeroorlogen. Een deel werd geregeerd vanuit Moskou. Na deze periode trad Oekraïne in zijn geheel toe tot de Sovjetunie en werd het communistische systeem ingevoerd. Op 24 augustus 1991 verklaarde de opperste Sovjet van Oekraïne hun land onafhankelijk. Oekraïne is nu een democratisch republiek. De president wordt rechtstreeks door het volk gekozen. In juni 1994 werd Kravtsjoek (na verkiezingen) opgevolgd door Leonid Koetsjma. In 2005 werd Viktor Andrijovytsj Joesjtsjenko gekozen als president. In november 2013 ontstond er een protestbeweging nadat Oekraïne weigerde een associatieverdrag te tekenen met de EU. De Russiche gezinde president vluchtte naar het buitenland en er kwam een nieuwe regering. Nu waren het de Rusland aanhangers die in protest kwamen. Beide groepen staan lijnrecht tegenover elkaar. Zogenaamde Rusland aanhangers en Europa aanhangers staan lijnrecht tegenover elkaar.

Politiek & economie

Met de economie is het droevig gesteld. De inflatie neemt ieder jaar toe, de daling van de economische groei ook. Het Bruto Nationaal Product bedraagt 140.484 in miljoenen dollars. Daarmee staan ze op nummer 48 in de landenindex. Ter vergelijking: Nederland staat op nummer 16. Landbouw voorziet in ongeveer een vijfde deel van het binnenlands product. De industrie bestaat voornamelijk uit ijzer- en staalproductie en machinebouw. Vooral de Donbass is een streek met veel zware industrie. Hier bevindt zich ook een groot deel van de uitgestrekte mijnbouwgebieden. In Oekraïne wordt veel steenkool en ijzererts uit de grond gehaald. Maar ook olie, zout en diamanten worden gewonnen. Ondanks de rijkdom aan bodemschatten en landbouwgrond kampt Oekraïne met gigantische economische problemen. Dit is te wijten aan de overgang van een door de staat gesubsidieerde landbouw en industriebeleid naar een kapitalistische, zelfvoorzienende economie. De verouderde methodes en technieken en de vervallen fabrieken kunnen niet opboksen tegen de concurrentie. Geld om te vernieuwen en te investeren is er niet. Daarnaast houdt de wijdverbreide corruptie het land in de wurggreep. Injecties van de Wereldbank en IMF-leningen verzachten de ergste nood, maar voorlopig blijft het er somber uitzien.

Klimaat & landschap

Oekraïne ligt in Oost-Europa op het zogeheten Oekraïense schild. In het oosten en noorden grenst het aan Rusland. De westelijke buurlanden zijn van noordwest naar zuidwest: Polen, Slowakije, Hongarije, Roemenië, en Moldavië. Het grootste deel van het land is lager gelegen dan 200 meter en bestaat uit vruchtbare landbouwgrond. Daarnaast is het land rijk aan delfstoffen. De enorme stad Kiev is de hoofdstad. Naast Kiev kent het nog een viertal andere miljoenensteden: Charkov, Dovjepropetrovsk, Donestu en de belangrijke havenstad Odessa. De transkarpaten hebben een gematigd klimaat. Het klimaat wordt gekenmerkt door vrij warme zomers en koude winters, een zogenaamd steppeklimaat. Neerslag valt in grotere hoeveelheden dan in Nederland en valt  het gehele jaar door. De gemiddelde temperatuur in juli is 23ºC. In de winter kan het weken achtereen vriezen. De Zwarte Zeekust heeft een mediterraan klimaat. De zuidpunt van het Krim-schiereiland benadert zelfs een subtropisch klimaat. De natste maanden in het binnenland zijn juni en juli, aan de kust is dat januari. Oekraïne heeft zeer veel verschillende planten. De Karpaten en de Krim zijn nog bosrijker en de vegetatie is daar ook gevarieerder dan in het noorden. In dit bosrijke gebied leven veel dieren die typisch zijn voor steppe- en bosgebieden. Eeuwen geleden leefden er volop beren en wolven in de bossen. Tegenwoordig is de vos het meest voorkomende roofdier van het hele land. Grote zoogdieren zijn wilde zwijnen en herten; kleinere zoogdieren zijn hazen, rode eekhoorns, egels en dassen. In de rivieren en meren van Oekraïne komen, ondanks de vaak beroerde omstandigheden, ongeveer 200 vissoorten voor: o.a. snoek, baars, snoekbaars, karper, riviergrondel en kroeskarper. 

Cultuur

70% van de bevolking van Oekraïne is van oorsprong Oekraïens. De officiële voertaal is Oekraïens. Tot en met 1991 was de voertaal Russisch. Deze twee talen lijken overigens veel op elkaar. De meeste mensen kunnen dan ook beide talen verstaan en vaak ook spreken. In het grensgebied Transkarpatië wonen veel Hongaren, die onderling Hongaars spreken. Ook de scholen zijn vaak Hongaars. Op onderwijsgebied bestaat een achterstand als gevolg van geringe toewijzing van financiën, tekort aan lesmaterieel en goede leerkrachten. Bovendien hebben veel zigeunerkinderen helemaal geen toegang tot onderwijs. Verreweg de grootste kerk in Oekraïne is de Oekraïens Orthodoxe Staatskerk. In Transkarpatië neemt tevens de Hongaars Gereformeerde Kerk een belangrijke plaats in. De meeste etnische Hongaren in dit gebied behoren tot deze kerk. De zigeuners behoren meestal tot de kerk waar de meerderheid van de gemeenschap lid van is. De kwaliteit van de volksgezondheid is afgenomen als gevolg van de stijgende armoede, verslechterende arbeidsomstandigheden, huisvesting en sociale en medische zorg. Het gevolg is een voortdurende stijging van het sterftecijfer en daling van de levensverwachting met ca 4 jaar sinds de onafhankelijkheid. De Oekraïense gewoonten worden sterk beïnvloed door het Christendom dat de heersende religie is in het land. De traditionele rolpatronen in een gezin zijn aanwezig, grootouders spelen vaak een grote rol in de opvoeding.