'Ik ben trots dat ik ben meegegaan'

voor Maaike ging een jarenlange wens in vervulling

Als klein kind zag ze de 'grote jongens' al in hun World Servants-kleding staan. Ooit zou ze zelf naar de andere kant van de wereld gaan, hoopte ze. Maaike vertelt over haar ervaringen in Bolivia.

grote droom

In mijn woonplaats Woerden is World Servants goed zichtbaar. Ieder jaar opnieuw zag ik als klein meisje de plaatselijke actiegroep in de kerk en voelde ik het kriebelen. Tijdens het bezoeken van de informatieavond werd het mijn ouders en mij helaas duidelijk een project met mijn lichamelijke beperking veel te intensief zou worden. Uiteindelijk hebben we samen besloten dat meegaan met World Servants niet voor mij was weggelegd. Die constatering kwam hard aan want ik wilde al jarenlang heel graag mee. Het was mijn droom van kinds af aan en die zou nu in duigen vallen.

Toen ik een aantal jaar daarna op World Servants Onbeperkt werd gewezen wist ik letterlijk na één minuut dat ik mee wilde. Mijn grote droom zou toch uitkomen! Opnieuw bezocht ik een informatieavond en was dolgelukkig dat ik tóch mee zou gaan op project. Dit blije en gelukkige gevoel is in de voorbereiding en tijdens project niet meer weggegaan. Ook nu denk ik met een goed gevoel terug aan het project. Ik ben trots dat ik ben meegegaan.

De triathlon

Niet alleen tijdens, maar ook na het project ontdekte ik dat ik veel meer kon dan ik dacht. Een aantal maanden na mijn drie weken in Bolivia was de HandicapNL triatlon. Hoewel ik graag zwem durfde ik eerder nooit mee te doen aan een triatlon. Ik was simpelweg te bang dat ik heel dik laatste zou worden en zag het daarom totaal niet zitten. Hoewel ik pas kort van tevoren werd gevraagd om deel te nemen, durfde ik aan de triatlon van HandicapNL wel mee te doen. De veilige omgeving maakte dat ik het dit keer wel zag zitten. Ik heb er geen seconde spijt van gehad. Het gaf zo’n kick om over die finish te komen! En waar ik bang voor was gebeurde niet: ik ben geen laatste geworden. Ja daar ben ik super blij mee. Door deze ervaring heb ik kracht en moed gekregen om verder te gaan met sporten terwijl dat met mijn lichamelijke beperking niet altijd makkelijk is.

Je kan meer dan je denkt 

Op fysiek gebied zag ik eigenlijk nergens tegenop. Ik had er alle vertrouwen in dat World Servants alles goed zou regelen en ik wist goed wat ik wel en niet kan. Eenmaal op project ben ik af en toe wel tegen mijn eigen grenzen aangelopen en fysiek overbelast geraakt. Om dat te herstellen ging ik de daaropvolgende dagen iets eerder weg van de bouwplaats en daarna ging het heel goed. Zo zie je maar weer dat een kleine aanpassing een groot verschil kan maken. Hoewel ik dus af en toe tegen mijn grenzen aanliep heb ik zeker ook grenzen verlegd. Sowieso het feit dat je zelf aan iets meebouwt en bijvoorbeeld stenen sjouwt is al grensverleggend. Ik had nooit verwacht dat ik dat zou kunnen. Door het enthousiasme en de flow van de groep kan je verder dan je denkt en dat is echt mooi. Bij andere jongerenreizen of jongerenkampen kon ik niet aan ieder programmaonderdeel deelnemen. Dat ik tijdens het project wel overal aan mee heb kunnen doen was eigenlijk voor het eerst. En dat is ook het doel van Onbeperkt: iedereen kan overal aan mee doen.

Omzien naar elkaar

Het was heel leuk dat iedereen er bewust voor had gekozen om met een Onbeperkt project mee te gaan. Iedereen keek daardoor extra naar elkaar om. Ik vond het fijn dat de groep bestond uit mensen met en zonder beperking. Het is goed voor de mensen zonder beperking om te zien hoe het is om met een beperking te leven. En andersom ook. Soms had iemand zonder beperking ook een moeilijk moment en dan ben je er voor elkaar. Het was gewoon goed voor iedereen om eens écht met elkaar te praten en naar elkaar te luisteren. Dit was het allereerste Onbeperkt project van World Servants dus dat maakte het voor ons allemaal extra speciaal.

Ik vond het niet altijd makkelijk om constant in een groep te zijn en veel prikkels te krijgen. Op dat gebied heb ik niet speciaal grenzen verlegd, maar juist mijn grenzen goed bewaakt en aangegeven. Met plezier denk ik terug aan het koken met de plaatselijke bevolking en met de moeder van Carlos (de projectcoördinator van de plaatselijke partnerorganisatie). Ik kook graag dus vond het heel leuk om dat samen met de Bolivianen te doen.

Niet is onmogelijk

Het project heeft ervoor gezorgd dat ik nu meer durf. Tijdens een Onbeperkt project ontdek je dat niets onmogelijk is en dat je zelf kiest hoe ver je ergens in wil gaan. Ik denk nog regelmatig aan de drie weken in Bolivia terug. Op dit moment volg ik een intensieve looprevalidatie. Het feit dat ik op project ontdekte dat niets onmogelijk is hielp me om aan deze intensieve revalidatie te beginnen.

In Bolivia heb ik niet speciaal nieuwe eigenschappen en kwaliteiten van mezelf ontdekt. Er zijn er wel een aantal bevestigd. Zo ben ik nuchter en stabiel en dat kwam ook tijdens project goed naar voren. Het was ook fijn om bevestigd te worden dat ik goed kan meedraaien in de maatschappij. Het is heel belangrijk dat mensen met een beperking gezien worden. Ze moeten de kans krijgen om gewoon mee te doen in de samenleving. Het is in mijn ogen niet goed als jongeren met een beperking te snel apart worden behandeld. Bijvoorbeeld dat ze een Wajong van de gemeente krijgen of op een speciale bank in de kerk gaan zitten. Iedereen moet mee kunnen draaien in de maatschappij op zijn of haar manier.

Focus op het goede

Het doel van Onbeperkt is dat iedereen overal aan kan meedoen. Op project maar ook juist in de maatschappij. Ik draai zelf goed mee in de samenleving en heb mijn rol daarin gevonden en geaccepteerd. Inmiddels ben ik me goed bewust van wat ik wel en niet kan. Ik focus me op wat ik wel kan en dat opent deuren. Ik vergelijk me niet met anderen en doe daar ook niet moeilijk over. Je bepaalt zelf hoe ver je kan gaan en je kunt meer dan je denkt!

De school

Tijdens het project hebben we gebouwd aan de uitbreiding van een bassischool voor kinderen met een beperking. Niet alle gehandicapte kinderen in Bolivia worden thuis liefdevol opgevangen. Ik vind het super mooi dat ook die kinderen nu naar school kunnen gaan. Je kon echt zien dat de kinderen het naar hun zin hadden op school en dat ze zich door liefde en goede verzorging sterk ontwikkelden.

 

Aanmelden Meer informatie Over het project in Bolivia