BR110 + BR211 | Een veilige plek in Paulistas

Evaluatie bezoek van 5 juni 2018 door Linda Augustinus-Lourier en Kim van der Molen


De kinderopvang van PaulistasBR110 bloeit nog op de muurWat een kleurrijke speelplaats!Een stukje liefde van groep GrootegastKijkje in de keuken en eetzaalPeutertjes van de dagopvangEtenstijd!Gepleisterde muren staan nog op de wensenlijstEen mooie verzameling speelplezier

De kinderopvang in Paulistas is een veilige plek geworden voor de allerjongsten uit deze buurt. De moeders hoeven hun kinderen nu niet meer alleen thuis te laten wanneer ze naar hun werk gaan.

In 2010 en 2011 is er door twee groepen hard gewerkt aan de uitbreiding van de dagopvang. In juni 2018 is er evaluatiebezoek gebracht aan deze locatie om te zien welke verandering het gebouw met zich mee heeft gebracht en wat de huidige status is.

58 kinderen gaan op dit moment gratis naar de kinderopvang. 33 kinderen tussen de 10 maanden en 3 jaar verblijven daar de hele dag. 15 kinderen tussen de 4 en 5 gaan naar ’s morgens naar de opvang voordat ze naar school gaan. Op de opvang werken drie leraren, een kok, twee schoonmakers en een directrice. Deze mensen worden allemaal betaald door de centrale overheid. De betaling wordt via de lokale gemeente uitgekeerd, maar dit gaat vaak mis. De lokale overheid houdt het geld namelijk vaak achter en betaald de lonen vaak veel te laat of soms zelfs helemaal niet uit. Dit brengt veel zorgen met zich mee.

Tijdens het bezoek werd duidelijk dat het gebouw toe is aan onderhoud, vooral wat nieuwe verf zou het gebouw goed doen. Ook de vergaderzaal moet nog worden afgemaakt waarbij de muren hiervan nog gepleisterd moeten worden. In 2012 is de vloer van één van de klaslokalen ingestort. Deze ruimte wordt nu als opslagplek gebruik totdat zeker is dat de grond stevig genoeg is om weer te dienen als klaslokaal.
Het originele plan dat BEM voor ogen had met dit gebouw was om er een extra verdieping bovenop te zetten die ingericht zou worden als wijkcentrum. Helaas blijkt dat het lastig werken is met de gemeenschap en kost het veel moeite om ze aangesloten te krijgen bij de plannen voor het wijkcentrum.

Sinds vier maanden staat er een nieuwe directrice aan het roer en zij heeft de betrokkenheid van de gemeenschap hoog op haar lijstje staan. De dagopvang ziet ze als het vertrekpunt om stap voor stap de ouders en mensen uit de kerk dichter bij elkaar brengen. Op 14 juli wordt er voor het eerst een culturele tentoonstelling georganiseerd voor de community. Zo zal er een presentatie worden gegeven en treden de kinderen van de kinderopvang op. Ook wordt er vanuit de dagopvang nog een familiefeest georganiseerd.
De impact van de twee World Servants groepen is nog steeds merkbaar in de community. Veel mensen uit Paulistas waren erg onder de indruk van feit dat de Nederlandse vrijwilligers geld betaalden om anderen te helpen. De aanwezigheid van de deelnemers was erg inspirerend en ze worden nog steeds als voorbeeld gebruikt wanneer ze zelf tegen problemen en uitdagingen aanlopen. Wat ook erg inspireerde, was dat ze zagen dat de vrouwen net zo hard aan het werk waren als de mannen. Hierdoor zeggen de lokale vrouwen nu nog steeds: “Als zij het kunnen, kan ik het ook!”

De impact is op vele vlakken zichtbaar. Zo halen de kinderen die naar de opvang gaan betere cijfers op school. Ook kunnen de moeders nu overdag naar hun werk toegaan, wetend dat hun kind veilig is in de opvang.

Ondanks dat de samenwerking met de gemeenschap nog wat stroef gaat en voor verschillende uitdagingen zorgt, is er al wel wat vooruitgang geboekt. Het doel was om een geheel wijkcentrum op te zetten waarin veel activiteiten worden gehouden, maar dit plan is nog niet van de grond gekomen. Een positieve vooruitgang is dat mensen uit de gemeenschap  fruit doneren aan de opvang, wat de kinderen nu bij de lunch en als snack krijgen. Het plan is om de ouders te betrekken bij het aanleggen van een groentetuin achter het gebouw zodat er groentes voor de dagopvang verbouwd kunnen worden.

Er is geen goede samenwerking tussen de gemeenschap en de lokale overheid. Er is veel corruptie en de lokale overheid weet eigenlijk maar weinig af van wat er speelt binnen de gemeenschap en toont ook maar weinig interesse in hun eigen mensen.

BEM heeft goede contacten met de lokale voorganger en zijn vrouw en ook met de vrouwen die de kinderopvang runnen. Samen proberen ze om meer onderlinge betrokkenheid binnen de gemeenschap te creëren. De voorganger is een grote spil in de gemeenschap, hij kent echt iedereen. De samenwerking met hem vormt een goede basis om nieuwe activiteiten op te zetten.

BEM heeft mooie dromen voor de toekomst van de kinderopvang. Zo hebben ze de wens dat de opvang ook een plek is waar de kinderen naartoe gaan wanneer ze ouder zijn om daar hun huiswerk te maken en extra uitleg kunnen krijgen. Ook het opzetten van activiteiten voor moeders is een van de dromen. Hierin is het nog wel een uitdaging om vervoer te regelen zodat de moeders ook daadwerkelijk bij de kinderopvang kunnen komen. Het hebben van een eigen busje zou dan ook een uitkomst zijn. Hierdoor zouden er ook nog meer kinderen naar de kinderopvang gebracht kunnen worden. Ze willen ook graag de vergaderruimte afmaken zodat deze gebruikt kan worden voor community activiteiten. Wanneer deze activiteiten zich uitbreiden en er meer mensen uit de gemeenschap betrokken raken, zouden ze graag hun droom van de tweede verdieping realiseren om zo ook het werk met tieners te kunnen uitvoeren.