Beleefdheidsbezoek aan Health Centre in Nakpanduri

Projectupdate van 6 november 2015 door Henri Plas en Jan van der Leest


Wachtende moeders met kinderenInentingenHealth Centre in aanbouwVerloskundige Maternity wardMaternity wardNakpanduri Medical Centre

Aangezien we tijdens deze reis naar Ghana toch in de buurt waren van het medisch centrum, zijn we even kort langs gegaan. We hadden al vernomen dat de spanten (“woodwork”) al op het dak zit en dat de dakplaten er ook binnenkort op zullen worden geplaatst.

Dat is een positief bericht nadat er sinds een aantal jaren nu getracht wordt om dit gebouw af te ronden. De Asemblies of God Church in Ghana, waar AG Care onder valt, hebben de noodzaak gezien om dit project verder af te ronden. Zij hebben het geld voor de bouw van het dak beschikbaar gesteld en er wordt nog verder gesproken over meer budget voor verdere afronding. Ook verwachten ze hulp van fondsen uit Amerika voor de watertanks en de verder afbouw van het medisch centrum.

We spraken met mevr. Meliga Musa die, in afwezigheid van de Medical Officer, het gesprek met ons voert. Zij is al jaren (28 om precies te zijn) werkzaam voor deze kliniek en toont enorme betrokkenheid. In het gesprek wordt ook duidelijk dat zij enorm hard moet werken en eigenlijk geen dag vrij kan nemen: zij is de verloskundige van het ziekenhuis en is eigenlijk de enige die vrouwen kan begeleiden bij de geboorte van hun kinderen. Er worden gemiddeld 25-30 baby's per maand geboren, dus ze heeft zo'n beetje elke dag haar handen vol.

Ze vertelt: “Vorige maand moest ik mijn officiele papieren ophalen in Tamale en er zijn op die dag vier baby's geboren. Alle vier de vrouwen moesten naar andere ziekenhuizen toe om te bevallen omdat ik hier niet kon zijn. Ik heb echt een assistent nodig”.

AG Care doet haar uiterste best om mevrouw Musa te ondersteunen in haar werk en lobbyt bij de overheid voor extra personeel en om ook mee te denken en te helpen om dit ziekenhuis af te ronden. Gelukkig werkt AG Care nauw samen met de overheid, ook binnen het onderwijsprogramma. Dus door de samenwerking die er is, zitten ze dicht op het vuur. Dit is wellicht een project van de lange adem, maar gezien de toewijding  van de mensen in het ziekenhuis zelf en de mogelijkheden van AG Care hebben we er vertrouwen in dat dit, vroeg of laat, goed komt.