De droom van Msuzi Primary School

Project update van 4 februari 2020 door Kim van der Molen


Tijdens dit eerste bezoek aan Msuzi vragen wij de leiding van de school de oren het hoofd om er achter te komen tegen welke problemen de gemeenschap en de school nu aanloopt en bekijken we of World Servants kan samenwerken om dit plan werkelijkheid te laten worden.

Het leven van kinderen met een beperking in de kleine dorpen van Zambia is niet gemakkelijk. Er zijn totaal geen voorzieningen voor hen, laat staan passend onderwijs en soms worden deze kinderen met opzet binnen gehouden omdat de ouders zich schamen. Msuzi Primary School wil hier verandering in brengen en wil graag de school uitbreiden met klaslokalen speciaal voor kinderen met een beperking.

In gesprek met plaatsvervangende hoofd van de school Linda wordt al snel duidelijk dat Msuzi Primary School grote plannen heeft. Met de bouw van een 'special needs unit' wil de school graag ruimte bieden voor kinderen met een beperking uit de omgeving, met als eerste focus kinderen met een lichamelijke beperking. Deze kinderen gaan nu vaak niet naar school of als ze wel naar school gaan zijn er geen goede faciliteiten voor hen. Zo vertelde Collins, projectcoördinator bij CCAP, dat op een van de scholen rondom Mkushi twee kinderen met een beperking les krijgen in het kantoor van de directeur omdat er geen andere ruimte beschikbaar is. In deze nieuwe school krijgen de kinderen les van speciaal daarvoor getrainde leraren en zijn de schoolmaterialen en het schoolgebouw speciaal op hen aangepast. Zo heeft elke klas een eigen toilet en zijn de schoolborden verlaagd zodat kinderen in een rolstoel ook op het bord kunnen schrijven.

Ondertussen zijn de school en de gemeenschap samen met partnerorganisatie CCAP al begonnen. De klaslokalen voor dit nieuwe deel van de school zijn al klaar. De school wil zich vooral richten op kinderen uit afgelegen dorpen en er is daarom dringend behoefte aan een hostel, zodat deze kinderen niet dagelijks heen een weer moeten. Zodra het hostel klaar is zal de school in gebruik worden genomen en is er plaats voor 40 leerlingen uit de wijde omgeving. Help jij mee?