Bouw van klaslokalen in Donje in 2019

 • High five!
  High five!
 • Welkom in Afrika :)
  Welkom in Afrika :)
 • Wildlife
  Wildlife
 • Een steentje bijdragen
  Een steentje bijdragen
 • Middagdutje
  Middagdutje
 • Handen uit de mouwen!
  Handen uit de mouwen!
 • Samenwerken voor één doel
  Samenwerken voor één doel
 • Focussen!
  Focussen!
 • Samen één doel
  Samen één doel
 • Lekker overgooien
  Lekker overgooien
 • Vriendschappen bouwen
  Vriendschappen bouwen
 • Losse heupjes :)
  Losse heupjes :)
 • Huggie!
  Huggie!
 • Tijd voor feest!
  Tijd voor feest!
Afrikaanse cultuur
Onderwijs
Back-to-basic

Blijf betrokken bij de voortgang van het project in Donje


Voorbereiding
Bouwproject
Natraject

Donje is almost ready for the team to come

Progress at Donje Community school in preparation for the team.

Lees meer

De voorbereidingen in Donje zijn in volle gang

De gemeenschap werkt hard om alles klaar te maken voor de komst van de groep eind juli. Coördinator Moffat was op bezoek in Donje en stuurde foto's van de vorderingen.

Lees meer

ZA319 | This is it

Dat was het dan. Na een heeele lange terugreis stond de Zambia-groep moe maar voldaan in Utrecht.

Lees meer

ZA319 | We rijden!

De groep is om half negen vertrokken vanaf het vliegveld in Brussel.

Lees meer

"At the end they danced better than us"

In de voorbereidingen van het project voor aankomende zomer blikken we nog 1 keer terug naar 2019.

Lees meer

Het bezoek aan Donje was Toppie!

Op woensdag 27 juli hebben Irene, Jurre, Kelly, Sanne, Marsha en Naomi een bezoek gebracht aan Donje, het project waar Irene en de zus van Jurre in 2019 met project ZA319 hebben meegebouwd aan twee klaslokalen.

Lees meer

Gebied
Partner
Verandering

Donje is een dorp in de oostelijke provincie van Zambia. Het ligt in het Lundazi district, dat grenst aan Malawi. Het ligt op ongeveer een uur rijden ten zuidoosten van Lundazi, de centrale plaats in het district. De meeste inwoners van dit gebied zijn boer en leven van de opbrengst van het land. De armoede in dit gebied is groot. De bevolking is overwegend christelijk. De meeste kinderen uit het dorp gaan naar de Donje Community School.

Zambia heeft een tropisch klimaat, wat wordt gekenmerkt door een regenseizoen en een droog seizoen. In onze zomer is het daar winter en dan is de droge tijd van het jaar. Overdags is het een graag of 20-25, 's nachts koelt het flink af.

Moffat Zulu

P.O. Box 530019
Lundazi
Zambia

ccapeducation@zamtel.zm

CCAP Zambia

The Church of Central Africa Presbyterian (CCAP) is actief in drie landen: Zambia, Zimbabwe en Malawi. In Zambia is CCAP sinds 1984 actief. Het genootschap zelf is opgericht in 1875 en bestaat dus al meer dan 140 jaar.

Op het gebied van onderwijs helpt CCAP Zambia zowel kinderen en jongeren als leraren om goed onderwijs te krijgen en te verzorgen. Op dit moment heeft de organisatie 10 basisscholen en 4 middelbare scholen onder haar hoede. Dit betekent dat er 14.000 studenten kwalitatief goed onderwijs krijgen. Daarnaast worden er ook verschillende trainingen gegeven voor zowel leraren als het managementteam.

In Zambia zijn ziektes als malaria en HIV/Aids ieder jaar een grote oorzaak van het hoge dodenaantal. CCAP Zambia probeert hier een preventieve rol in te spelen door samen met het ministerie voor gezondheidszorg verschillende gezondheidscentra te ondersteunen.
Naast gezondheidszorg en onderwijs zijn onder andere ook het trainen van ex-gevangenen, hulp bij het landbouwproces en het bewustmaken van het belang van politieke participatie facetten waar CCAP Zambia zich mee bezig houdt om het land verder te ontwikkelen.

Op dit moment bestaat de school uit 250 kinderen verdeeld over zeven klassen, maar de school heeft slechts twee klaslokalen. Dit betekent dat de leraren ‘s morgens aan twee klassen lesgeven en ‘s middags aan twee andere klassen. De rest van de klassen krijgt of buiten les onder de boom of in een gebouw van de gemeenschap een paar honderd meter verderop.

Twee klaslokalen extra zou enorm helpen voor de kinderen om in een normaal klaslokaal les te krijgen zodat ze, ook als het regent, naar school kunnen en zich beter kunnen concentreren omdat ze ook op schoolbankjes kunnen zitten. Ook voor de leraren is het een enorme verbetering om in een mooi klaslokaal les te geven en gebruik te kunnen maken van bijvoorbeeld een schoolbord. De hoop is om in de toekomst ook nog woningen voor docenten te kunnen bouwen in Donje,  zodat er ook gekwalificeerde docenten toegewezen worden en de school nog aantrekkelijker te maken voor docenten om les te geven.

Doelen:

 • Betere omstandigheden creëren voor de leraren en leerlingen voor het geven en ontvangen van de lessen
 • Goede klaslokalen zorgen er ook voor dat er gekwalificeerde leraren les willen geven op de school