Bouw van klaslokalen in Donje

 • Vriendschappen bouwen
  Vriendschappen bouwen
 • Welkom in Afrika :)
  Welkom in Afrika :)
 • High five!
  High five!
 • Handen uit de mouwen!
  Handen uit de mouwen!
 • Middagdutje
  Middagdutje
 • Samen één doel
  Samen één doel
 • Wildlife
  Wildlife
 • Huggie!
  Huggie!
 • Lekker overgooien
  Lekker overgooien
 • Tijd voor feest!
  Tijd voor feest!
 • Samenwerken voor één doel
  Samenwerken voor één doel
 • Een steentje bijdragen
  Een steentje bijdragen
 • Losse heupjes :)
  Losse heupjes :)
 • Focussen!
  Focussen!
Afrikaanse cultuur
Onderwijs
Back-to-basic

Blijf betrokken bij de voortgang van het project in Donje


Voorbereiding
Bouwproject
Natraject

Donje is almost ready for the team to come

Progress at Donje Community school in preparation for the team.

Lees meer

De voorbereidingen in Donje zijn in volle gang

De gemeenschap werkt hard om alles klaar te maken voor de komst van de groep eind juli. Coördinator Moffat was op bezoek in Donje en stuurde foto's van de vorderingen.

Lees meer

ZA319 | De laatste dagen

Dinsdagochtend vroeg zijn we vertrokken uit Donje. Nou ja, vroeg, wij stonden al een uurtje klaar toen we van Frances de verlossende woorden kreegen 'jullie hebben vast allemaal zin in een ochtendwandeling'. Juist, de bus kon niet tot aan Donje komen dus liepen we een uurtje verder naar de volgende school waar een mooie schoolbus op ons stond te wachten. Met deze bus vertrokken we richting het South Luangwa national park. Een ritje van 8 à 9 uur. We smeerden broodjes met pindakaas en jam en ook de laatst bewaarde stroopwafels kwamen nu eindelijk uit de tassen. Halverwege de reis moesten we overstappen naar een andere bus. Nog voordat we in het park aangekomen waren zagen we na wat springbokjes en apen opeens kudde olifanten. Nice! De safari moet nog beginnen en de eerste van de big 5 is al gespot. Verdeeld over 4 jeeps met allemaal hun eigen chauffeur en ranger gingen we op pad. Adembenemend keken we naar de prachtige natuur het haar dierenrijk. Zonnebadende leeuwen, de familie giraf, ontelbaar veel nijlpaarden en gazelles. En zelfs nog een luipaard in actie. Bijna 4 uur hobbelend in de jeeps kwamen we allen erg enthousiast terug. Prachtige bedden en tenten stonden al klaar en na een lekkere maaltijd gingen we lekker onze bedjes in. Met apen op het dak en nijlpaarden langs de oever. De volgende ochtend gingen we er weer vroeg vandoor richting Lusaka, ook weer een flink ritje maar eenmaal aangekomen in het vertrouwde hostel van de heenreis stond er een puike maaltijd klaar. Daarna hebben we ons klaargemaakt voor de bonte avond. En wat was die bont! Genoten van de acts, de spellen en ook nu kon er maar weer 1 gmg de beste zijn. Ik zal niet zeggen welke 😎. Goed, we genieten en kijken goed terug op alles. Straks naar de souvenirmarkt en daarna richting het vliegveld. Hierbij dus ons laatste verslag. Groetjes, Rients

Lees meer

ZA319 | Official aftermovie

Huh, aftermovie? Maar de groep is toch nog onderweg?

Lees meer

Er zijn geen berichten.

Partner
Verandering

Moffat Zulu

P.O. Box 530019
Lundazi
Zambia

ccapeducation@zamtel.zm

CCAP Zambia

The Church of Central Africa Presbyterian (CCAP) is actief in drie landen: Zambia, Zimbabwe en Malawi. In Zambia is CCAP sinds 1984 actief. Het genootschap zelf is opgericht in 1875 en bestaat dus al meer dan 140 jaar. Op het gebied van onderwijs helpt CCAP Zambia zowel kinderen en jongeren als leraren om goed onderwijs te krijgen en te verzorgen. Op dit moment heeft de organisatie 10 basisscholen en 4 middelbare scholen onder haar hoede. Dit betekent dat er 14.000 studenten kwalitatief goed onderwijs krijgen. Daarnaast worden er ook verschillende trainingen gegeven voor zowel leraren als het managementteam. In Zambia zijn ziektes als malaria en HIV/Aids ieder jaar een grote oorzaak van het hoge dodenaantal. CCAP Zambia probeert hier een preventieve rol in te spelen door samen met het ministerie voor gezondheidszorg verschillende gezondheidscentra te ondersteunen. Naast gezondheidszorg en onderwijs zijn onder andere ook het trainen van ex-gevangenen, hulp bij het landbouwproces en het bewustmaken van het belang van politieke participatie facetten waar CCAP Zambia zich mee bezig houdt om het land verder te ontwikkelen.

Op dit moment bestaat de school uit 250 kinderen verdeeld over zeven klassen, maar de school heeft slechts twee klaslokalen. Dit betekent dat de leraren ‘s morgens aan twee klassen lesgeven en ‘s middags aan twee andere klassen. De rest van de klassen krijgt of buiten les onder de boom of in een gebouw van de gemeenschap een paar honderd meter verderop.

Twee klaslokalen extra zou enorm helpen voor de kinderen om in een normaal klaslokaal les te krijgen zodat ze, ook als het regent, naar school kunnen en zich beter kunnen concentreren omdat ze ook op schoolbankjes kunnen zitten. Ook voor de leraren is het een enorme verbetering om in een mooi klaslokaal les te geven en gebruik te kunnen maken van bijvoorbeeld een schoolbord. De hoop is om in de toekomst ook nog woningen voor docenten te kunnen bouwen in Donje,  zodat er ook gekwalificeerde docenten toegewezen worden en de school nog aantrekkelijker te maken voor docenten om les te geven.

Doelen:

 • Betere omstandigheden creëren voor de leraren en leerlingen voor het geven en ontvangen van de lessen
 • Goede klaslokalen zorgen er ook voor dat er gekwalificeerde leraren les willen geven op de school