Patuju bouwt door

Project update van 16 maart 2022 door Anne Veenstra en Jan Vis


Het project heeft nogal wat verandering in de gemeenschap teweeg gebracht. Lokale bevolking doet aan Fundraising en is gestart met de bouw van een nieuw klaslokaal

De aankomst bij het projectsite 2017 was verrassend, niet alleen vanwege alweer een warm welkom, maar ook van de bouwactiviteiten op het terrein. Er wordt druk gewerkt aan de bouw van een zevende klaslokaal. Dit lokaal wordt gebouwd aan het de twee klaslokalen die de WS groep in 2017 heeft gebouwd.

Het project heeft nogal wat verandering in de gemeenschap teweeg gebracht. Toen het klaar was en in gebruik kon worden genomen konden alle kinderen, zowel primary als secundaire aar deze school. Hierdoor hoefden de kinderen van secundaire niet meer naar een andere school verderop. Dit bracht de nodige voordelen, want de ouders hoefden de kinderen niet meer naar de school te laten brengen wat sommigen 20 Bs per dag bespaarden. Maar het bracht nog meer veranderingen, want een onverhard pad naar de school werd veranderd in een verhard pad.

Het aantal kinderen dat naar de school gaat groeit nog steeds. Momenteel gaan er 352 kinderen naar de school. Dat zijn er zo’n 100 meer dan voorheen. Ze werken momenteel in een ochtends shift (primary) en een middag shift (secundaire). De vertegenwoordigers van PTA en OTB zien de gemeenschap groeien qua aantal inwoners en daarmee ook het aantal kinderen en daarom is uitbreiding zo gewenst. Dat heeft er toe geleid dat ze een Fundraising onder de leraren zijn gestart. Zij hebben een deel van hun salaris beschikbaar gesteld voor de bouw van een nieuw klaslokaal, maar daar bleef het niet bij. Dit initiatief werd uitgebreid onder de bevolking en beetje bij beetje kwam er geld binnen. Zoveel dat in juni 2021 gestart kon worden met de bouw. Andere acties volgden, zo worden groenten en fruit, die ze zelf verbouwen, verkocht en de opbrengst gaat naar de bouw van de school. Nu bijna een jaar later zijn ze ver met de bouw dat het dak geplaatst kon worden en dat is door de lokale overheid betaald. Dus nu staat er een klaslokaal, met een dak en gaan ze verder met het verder afmaken.

Momenteel zijn er 13 leraren werkzaam op de school en zijn ze allemaal heel erg betrokken bij hun vak en bij de verdere ontwikkeling van de school. Dit followup bezoek is gecombineerd met een preparation bezoek omdat WS in 2022 samen met FOR Vidas en de lokale overheid twee nieuwe klaslokalen gaat bouwen om zo het groeiende aantal kinderen te kunnen huisvesten Kortom het werken aan verandering gaat volop door in Patuju.