Grote ambities in Piedra de Plata

Project update van 4 april 2019 door Piet Grootenboer


De overdekte droogvloerDe fermenteer ruimteDe gedroogde cacaoKwaliteit wordt gecontroleerdProductie machinesNetjes geschilderdElio's vader aan het werkElio vertelt trots het productie procesElio aan het werkKant en klare chocolade

Het cacaocentrum van Piedra de Plata is volop in gebruik. Piet en Jan nemen een kijkje in het bedrijf dat inmiddels veel meer doet dan alleen het opslaan en drogen van cacao.

Wat een geweldig voorbeeld hoe een gebouw wat World Servants in 2015 achtergelaten heeft zicht heeft ontwikkeld tot een coöperatief bedrijf met heel veel toegevoegde waarde voor de gemeenschap. Nadat 'ons' gebouw klaar was is men doorgegaan met de ontwikkeling. Er is een overdekte droogvloer gebouwd, evenals een gebouw met fermenteer bakken. Dit betekent een directe controle over de kwaliteit van de cacao. De kwaliteit van de cacao wordt bepaald door het soort cacao plant, maar zeker ook door de wijze van fermenteren en drogen.

Naast deze productie gerichte ontwikkeling, heeft de coöperatie nog een geweldig doel, namelijk dat zij de beste chocolade van Ecuador dan wel de hele wereld gaat maken. Op dit moment maken ze op laboratorium schaal chocolade, men heeft alle productiemiddelen voorhanden om in kleine batches ervaring op te doen en te experimenteren met de receptuur. Een geweldig doel, waar vol aan gewerkt wordt en wat, gezien de kwaliteit van de cacao, zeker niet onrealistisch hoeft te zijn.

Tijdens het evaluatie gesprek kwamen nog veel herinneringen naar boven over de tijd toen de project groep in Piedra de Plate was. Men gaf aan dat ze nog steeds emotioneel verbonden zijn met de groep en ze zijn nog steeds heel dankbaar dat ze het eerste gebouw via World Servants en Maquita mochten ontvangen. Het was prachtig om te horen van Elio, een zoon van een locale cacao boer, zeker zonder dit gebouw en de uitdagingen niet meer in Piedra de Plata zou wonen en werken. Elio is een afgestudeerde engineer die nu in dienst is van de provincie en de drijvende kracht achter de chocolade productie!