Nieuwe ontwikkelingen in La Libertad

Project update van 4 april 2019


Toiletten zijn klaarBonen liggen te drogenDe herinnering blijftCentrum in gebruikTrots op het centrumGasdroger in gebruik De extra inrichtingBedrijvigheid Zicht op het centrumWarme ontvangst

Het kost wat moeite om er te komen, maar dan zie je ook wat! Ondanks dat het cacaocentrum in La Libertad nog niet helemaal af is wordt het toch al volop gebruikt. Piet en Jan nemen je mee.

De weg was lang en best wel slecht te noemen, maar toen we als set-up team na een autotocht van 5 uur in La Libertad aankwamen waren dat alles heel snel vergeten. Het was ook prachtig binnen komen, de muur om het centrum is nog niet helemaal af, maar de poort met toegangsdeur wel, dus kwamen we ook echt door de poort binnen. We werden bijna de auto uit getrokken om ons een rondleiding te geven over het cacao centrum. De groep EC118 had al heel veel bereikt toen ze weg gingen, maar het was indrukwekkend te ervaren hoe het werk door de coöperatie opgepakt is en het centrum al in gebruik is. Verschillende ruimtes waren afgebouwd, een gas droger voor de cacao was aangeschaft en wordt gebruikt en er lagen bonen te drogen. Het kantoor was ingericht, het extra geld wat hiervoor door World Servants ter beschikking was gesteld was goed gebruikt en als blijk van waardering hebben alle kantoor onderdelen een mooie sticker gekregen.

De herinneringen aan de groep EC118 waren heel warm en dankbaar. Men was nog steeds onder de indruk van werklust van de jongens maar ook zeker van de meiden van de groep. Dit laatste werd als een voorbeeld gezien voor de locale bewoners, ook meiden kunnen dus hard werken en doen alles wat jongens ook doen. Er is samen hard gewerkt maar ook samen heel veel plezier gemaakt, waarbij het voor de locale bewoners bijzonder blijft dat een groep jongeren naar La Libertad komt om hard te werken en iets te betekenen voor de gemeenschap. Iets waar met heel veel respect over wordt gesproken.

Door de locale verkiezingen loopt de financiering van de verdere afbouw enige vertraging op. Men moet helaas wachten totdat de overheid zicht weer heeft georganiseerd op basis van de uitslag van de verkiezingen. Men heeft nog geld nodig voor het afbouwen van de muur en voor zelf te kunnen fermenteren. De coöperatie heeft als doel het verbeteren van de kwaliteit van de cacao productie, waardoor er een hogere prijs betaald wordt. Een mooie doelstelling waar we het volste vertrouwen in hebben dat het zeker gaat lukken.