een cacaocentrum in La Libertad

 • Grof geschut ingeschakeld om de bouwgrond te egaliseren
  Grof geschut ingeschakeld om de bouwgrond te egaliseren
 • De voorbereidingen zijn in volle gang!
  De voorbereidingen zijn in volle gang!
Eerlijke handelsketen
Platteland
Levensveranderend
 • Wat ga je doen?

  Je bouwt een droogvloer, droogschuur, opslagruimte en toiletten.

  Voor wie?

  Je doet dit met en voor de 85 families van het dorp.

  Waar ga je dat doen?

  Een kleine gemeenschap genaamd La Libertad, op drie uur rijden ten noorden van de havenstad Guayaquil.

  Waarom?

  Chocola smaakt beter als de boer een fair loon verdient. Bouw mee aan een cacaocentrum dat de boeren uit Ecuador toegang geeft tot een eerlijke handelsketen.

  Unieke van dit project

  Na dit project weet je alles over de oorsprong van jouw reep chocola. Jij ziet wat de eerste schakels in de cacaoketen zijn. Kijk mee hoe partner Maquita boeren helpt om de cacao-oogst te vergroten en de kwaliteit te verbeteren.

  Wat doe je nog meer?

  Je leeft en werkt in deze kleine boerengemeenschap en je maakt mee hoe het leven is voor de cacaoboer en zijn familie. Je sport samen en speelt met de kinderen. Het bezoek aan een ander cacaocentrum laat zien welke ontwikkelingen er mogelijk zijn en de uitdagingen waarmee de boeren te maken krijgen. Natuurlijk ga je ook het mooie Ecuador zien.

  Lees meer over het programma van een gemiddelde dag tijdens een project of bekijk deze video voor een indruk van de veelzijdigheid van een World Servants-project.

 • gebied

  La Libertad ligt ± 140 km ten noorden van Guayaquil in de provincie Los Ríos. Het ligt in een glooiend laaglandgebied aan een rivier. Voorheen verbouwde men intensief mais en rijst. Door klimaatveranderingen en ziektes is de productie van met name mais gedaald en daarmee het inkomen van de mensen. Het nieuw te bouwen cacaocentrum komt op een stuk grond dat de boeren van de coöperatie zelf hebben gekocht. Het bedrag hebben ze bij elkaar gespaard met de winst die is gemaakt op het verkopen van cacao.

  De afstand van La Libertad naar Palenque, de hoofdstad van het canton Palenque, is 26 km. Dat is ongeveer één uur rijden over een onverharde weg. Het canton is een van de 13 in de provincie Los Ríos (gebied met veel rivieren) dat ingeklemd ligt tussen de kustprovincie Guayas en het hoogland van Ecuador.

  Wat betreft het klimaat in La Libertad: het is er tropische warm en de luchtvochtigheid is hoog. De droogste periode is van juli tot november.

 • verandering

  Het inkomen van de boeren in La Libertad en omgeving was al laag en werd steeds lager door de slechte maisoogsten. Mais is seizoensgebonden en wordt verbouwd in de periode van december tot april. In 2013 is de gemeenschap gaan samenwerken met Maquita om cacao te verbouwen en zo de diversiteit te vergroten en het eigen inkomen te verhogen. De cacaoboom bloeit namelijk het hele jaar door, maar geeft veel vrucht in het laagseizoen van mais. Ze gedijen goed in de schaduw van grote groeiende bomen en planten zoals bananen- of palmbomen. Het doel is om een duurzame bos- en landbouwsysteem te ontwikkelen waar minder chemicaliën gebruikt worden. Hiervoor moeten meer cacaobomen en andere soorten bomen geplant worden.

  Door het verbouwen van cacao vullen de boeren hun inkomen aan, maar ook zij hebben te maken met het grillige verloop van de cacaoprijzen op de wereldmarkt. Eind 2015 kostte een ton cacao nog € 3.000, begin 2018 is dat slechts € 1.700. Hierdoor is het kopen en verkopen van cacao tegen eerlijke prijzen, ook door Maquita, bijna niet te doen. Wel neemt wereldwijd de vraag naar duurzame (Fairtrade) cacao toe. De grote Belgische leverancier Callebaut (waar ook bijvoorbeeld Tony Chocolonely zijn chocola koopt) streeft ernaar om vanaf 2025 alleen nog maar duurzame chocolade op de markt te brengen. Maar zover is het nu helaas nog niet.

  In een gehuurd gebouw hebben de boeren een aankooppunt ingericht voor cacao waar ook mais en rijst verhandeld wordt. Cacaobonen worden geleverd door 22 families uit La Libertad en 92 uit de omgeving. Met het cacaocentrum dat jullie helpen bouwen, krijgen ze de beschikking over een droogvloer en een droogschuur waar bonen gefermenteerd en in houten bakken verder behandeld worden. Hiermee kunnen de boeren meer waarde toevoegen aan hun bonen. Doordat ze ook een eigen droge opslagruimte hebben, kunnen ze indien nodig afwachten tot de prijs gunstiger is. Het centrum is belangrijk in de prijsbepaling van de aankoop-  en verkoopprijzen waar ook niet-aangesloten boeren in de omgeving van profiteren.  

  Maquita is onder andere door Fairtrade en Rainforest Alliance gecertificeerd. Hun staf helpt coöperaties om ook gecertificeerd te worden. Bonen die voldoen aan het Fairtrade keurmerk leveren meer op. Zo krijgen de boeren ‘tools’ die hun helpen om meer met hun bonen te verdienen, maar ook beter kunnen omgaan met een grillige wereldmarktprijs.      
   
  De doelen van het nieuw cacaocentrum zijn:

  • De boeren in staat stellen om de kwaliteit van hun bonen te verhogen
  • Het gezinsinkomen van boeren verhogen doordat ze een betere prijs voor hun product krijgen
  • De coöperatie uitbreiden en versterken zodat ze beter bestand zijn tegen de extremen van de markt
  • Door de grotere verwerkingscapaciteit kunnen boeren meer bonen produceren, bewerken en verkopen. Het aantal quintales (zakken van 45 kg bonen) zal toenemen van 700 naar 2.500 in 2022

 • Partnerorganisatie Maquita en World Servants bouwen in La Libertad samen met een klein aantal boeren aan een centrum waar ze hun cacao kunnen drogen en verwerken. Daarmee kunnen ze een eerlijke prijs vragen, wat hun toekomst verbetert.

  Maquita

  Postadres partner

  Maquita
  PO Box 17-190010
  Quito
  Ecuador
  +593 22 67 09 26
  proyectos@fundmcch.com.ec