Bouw van een cacaocentrum in La Libertad in 2018

 • De voorbereidingen zijn in volle gang!
  De voorbereidingen zijn in volle gang!
 • Grof geschut ingeschakeld om de bouwgrond te egaliseren
  Grof geschut ingeschakeld om de bouwgrond te egaliseren
 • De bouwplaats voor komende zomer
  De bouwplaats voor komende zomer
 • Een zak vol cacao klaar voor de verkoop
  Een zak vol cacao klaar voor de verkoop
 • Voorbeeld van een overkapping voor een droogvloer
  Voorbeeld van een overkapping voor een droogvloer
 • Zo ziet een droogvloer in Ecuador er ongeveer uit
  Zo ziet een droogvloer in Ecuador er ongeveer uit
 • Voorbeeld van een opslagruimte voor de gedroogde cacao
  Voorbeeld van een opslagruimte voor de gedroogde cacao
 • Huizen in het dorp van La Libertad
  Huizen in het dorp van La Libertad
Eerlijke handelsketen
Platteland
Levensveranderend

Blijf betrokken bij de voortgang van het project in La Libertad


Voorbereiding
Bouwproject
Natraject

Eigendomspapieren La Libertad in de pocket!

Het was een hele strijd, maar de gemeenschap heeft het voor elkaar: de officiële eigendomspapieren voor de bouw van het cacaocentrum in La Libertad zijn binnen! Met dit bewijs op zak, is de gemeenschap meteen voortvarend aan de slag gegaan met het bouwrijp maken van de grond.

Lees meer

Welcome home

Terug in Europa

Theunis Sjoerd
EC118 is weer in Europa! We zijn geland in Madrid. In het vliegtuig hebben we de complimentenboekjes geschreven, lekker geslapen en, niet te vergeten, opnames gemaakt voor de debuuttrack van G-Flex en lil'Dennis. Tot straks allemaal!
07:11


De ontwikkelingen in La Libertad hebben niet stil gestaan

De ontwikkelingen in La Libertad hebben Anna, Janneke en Piet verbaasd. Ze waren daar voor een follow-up bezoek aan het project van 2018. De coöperatie heeft de afgelopen periode zeker niet stil gezeten. De muur is afgebouwd en het gebouw en de droogvloeren worden voor verschillende activiteiten gebruikt.

Lees meer

Setup 2021 via Zoom

Volop activiteiten in La Libertad ondanks corona

Lees meer

Gebied
Partner
Verandering

La Libertad ligt ± 140 km ten noorden van Guayaquil in de provincie Los Ríos. Het ligt in een glooiend laaglandgebied aan een rivier. Voorheen verbouwde men intensief mais en rijst. Door klimaatveranderingen en ziektes is de productie van met name mais gedaald en daarmee het inkomen van de mensen. Het nieuw te bouwen cacaocentrum komt op een stuk grond dat de boeren van de coöperatie zelf hebben gekocht. Het bedrag hebben ze bij elkaar gespaard met de winst die is gemaakt op het verkopen van cacao.

De afstand van La Libertad naar Palenque, de hoofdstad van het canton Palenque, is 26 km. Dat is ongeveer één uur rijden over een onverharde weg. Het canton is een van de 13 in de provincie Los Ríos (gebied met veel rivieren) dat ingeklemd ligt tussen de kustprovincie Guayas en het hoogland van Ecuador.

Wat betreft het klimaat in La Libertad: het is er tropische warm en de luchtvochtigheid is hoog. De droogste periode is van juli tot november.

PO Box 17-190010
Quito
Ecuador
+593 22 67 09 27
proyectos@fundmcch.com.ec

Maquita

Maquita Cushunchic Comercializando como Hermanos (MCCH) wil de mensen in Ecuador helpen met het commercialiseren van kleine bedrijven in het land. Met name de cacao-industrie is hier een belangrijk onderdeel van. Door het promoten van duurzame en rechtvaardige manieren van oogsten willen zij de kwetsbare families in het land een hart onder de riem steken.

In maar liefst 18 van de 24 provincies is MCCH bezig om de producenten in Ecuador hun afzet te laten vergroten door gebruik te maken van betere technologie, maar ook door middel van trainingen. Onderwijs is een belangrijk aspect van onze partnerorganisatie. Het aanleren van bepaalde vaardigheden en het bijbrengen van bijvoorbeeld marketingstrategieën helpt de boeren om uiteindelijk zelf verder te kunnen bouwen aan hun eigen bedrijf. De ondersteuning zorgt ook voor een betere concurrentiepositie op de nationale handelsmarkt. Daarbij komt ook nog dat de organisatie hulp biedt bij de verkoop van deze producten tegen een eerlijke prijs. Maatregelen die gelijk al z’n uitwerking hebben, maar die ook gericht zijn op de toekomst.

World Servants ondersteunt MCCH bij het bereiken van zijn doelen. In samenwerking met de partnerorganisatie hopen we zowel de hardwerkende boeren als de jeugd op deze manier een mooie toekomst te kunnen bieden.

Het inkomen van de boeren in La Libertad en omgeving was al laag en werd steeds lager door de slechte maisoogsten. Mais is seizoensgebonden en wordt verbouwd in de periode van december tot april. In 2013 is de gemeenschap gaan samenwerken met Maquita om cacao te verbouwen en zo de diversiteit te vergroten en het eigen inkomen te verhogen. De cacaoboom bloeit namelijk het hele jaar door, maar geeft veel vrucht in het laagseizoen van mais. Ze gedijen goed in de schaduw van grote groeiende bomen en planten zoals bananen- of palmbomen. Het doel is om een duurzame bos- en landbouwsysteem te ontwikkelen waar minder chemicaliën gebruikt worden. Hiervoor moeten meer cacaobomen en andere soorten bomen geplant worden.

Door het verbouwen van cacao vullen de boeren hun inkomen aan, maar ook zij hebben te maken met het grillige verloop van de cacaoprijzen op de wereldmarkt. Eind 2015 kostte een ton cacao nog € 3.000, begin 2018 is dat slechts € 1.700. Hierdoor is het kopen en verkopen van cacao tegen eerlijke prijzen, ook door Maquita, bijna niet te doen. Wel neemt wereldwijd de vraag naar duurzame (Fairtrade) cacao toe. De grote Belgische leverancier Callebaut (waar ook bijvoorbeeld Tony Chocolonely zijn chocola koopt) streeft ernaar om vanaf 2025 alleen nog maar duurzame chocolade op de markt te brengen. Maar zover is het nu helaas nog niet.

In een gehuurd gebouw hebben de boeren een aankooppunt ingericht voor cacao waar ook mais en rijst verhandeld wordt. Cacaobonen worden geleverd door 22 families uit La Libertad en 92 uit de omgeving. Met het cacaocentrum dat jullie helpen bouwen, krijgen ze de beschikking over een droogvloer en een droogschuur waar bonen gefermenteerd en in houten bakken verder behandeld worden. Hiermee kunnen de boeren meer waarde toevoegen aan hun bonen. Doordat ze ook een eigen droge opslagruimte hebben, kunnen ze indien nodig afwachten tot de prijs gunstiger is. Het centrum is belangrijk in de prijsbepaling van de aankoop-  en verkoopprijzen waar ook niet-aangesloten boeren in de omgeving van profiteren.  

Maquita is onder andere door Fairtrade en Rainforest Alliance gecertificeerd. Hun staf helpt coöperaties om ook gecertificeerd te worden. Bonen die voldoen aan het Fairtrade keurmerk leveren meer op. Zo krijgen de boeren ‘tools’ die hun helpen om meer met hun bonen te verdienen, maar ook beter kunnen omgaan met een grillige wereldmarktprijs.      
 
De doelen van het nieuw cacaocentrum zijn:

 • De boeren in staat stellen om de kwaliteit van hun bonen te verhogen
 • Het gezinsinkomen van boeren verhogen doordat ze een betere prijs voor hun product krijgen
 • De coöperatie uitbreiden en versterken zodat ze beter bestand zijn tegen de extremen van de markt
 • Door de grotere verwerkingscapaciteit kunnen boeren meer bonen produceren, bewerken en verkopen. Het aantal quintales (zakken van 45 kg bonen) zal toenemen van 700 naar 2.500 in 2022

Download tussenrapportageDownload eindrapportage