Setup 2021 via Zoom

Project update van 28 maart 2021 door Piet Grootenboer en Anna Ravensbergen


Volop activiteiten in La Libertad ondanks corona

Een bijzondere set-up ontmoeting dit jaar met David Reira, de vertegenwoordiger van Maquita. Helaas geen bezoek ter plaatse maar een zoom meeting. Toch bijzonder om op deze manier de ontwikkelingen van de gemeenschap toch te kunnen volgen.
Door corona gaat het ook in La Libertad anders als 'normaal'. Het blijkt dat het ondernemerschap van de coöperatie een positieve ontwikkeling heeft doorgemaakt. Min of meer gedwongen door corona heeft met zich verbreed en is men minder afhankelijk van cacao geworden. Men verbouwt nu ook mais en rijst, maar dat is niet alles. Binnen de muren van het centrum heeft men een moestuin aangelegd om voor eigen gebruik groenten te verbouwen en heeft men geïnvesteerd in de aankoop van een cementblokken machine. De coöperatie maakt nu cementblokken voor de verkoop en daarmee komt er geld binnen. Ook verhuurt men een gedeelte van het gebouw als kinderopvang. Een andere inkomstenbron is het maken van compost die, wanneer die klaar is, verkocht wordt.

De coöperatie heeft op dit moment dus het doel om op zoveel mogelijk manieren geld te verwerven om het leven van de leden zo goed mogelijk te laten zijn in deze lastige periode. Door de actieve coöperatie en het gebouw wat ze hebben is er ook belangstelling van derden om te investeren in La Libertad. We zullen deze ontwikkelingen zeker met heel veel interesse volgen. We zien hier een coöperatie die een visie heeft op de toekomst en het beste wil bereiken voor haar leden. Zo zien we dat, hoewel het gebouw nu even anders wordt gebruikt als eerst bedoelt het toch een positieve ontwikkeling heeft op de coöperatie en de gemeenschap in het algemeen.