Gbangu, een project met uitdagingen

Project update van 29 maart 2023


Zaadjes planten

De school die gebouwd is in 2019 in Gbangu staat er nog. En om direct maar met de uitdagingen te beginnen, kijkend naar de staat van het gebouw werden we wat teleurgesteld. In Gbangu is duidelijk te zien dat de community nog geen echte verantwoordelijkheid neemt voor de gebouwde school. Dit zagen we met name aan het gebrek aan onderhoud. De luiken en deuren waren niet meer zo netjes, de aanvoer van de watertank was kapot en de leerkrachten die we spraken, schoven de verantwoordelijkheid een beetje af op de community en de overheid.
In gesprek met de leerkrachten hebben we geprobeerd zaadjes in hun hoofd te planten. Zaadjes die als ze gaan groeien, zullen leiden tot het nemen van meer verantwoordelijkheid voor hun school en de staat van het onderhoud. Zo hebben we doorgesproken dat met de overheidsgelden die elke school krijgt, de kleine reparaties zoals de afvoer naar de watertank prima uitgevoerd kunnen worden. Ook kan met dat geld een doos spijkers worden aangeschaft om de kapotte schoolbankjes te repareren. We gaan zeker nog een keer terug om te zien hoe de geplante zaadjes zijn gaan groeien!

Gelukkig zijn er ook dingen die heel goed gaan in Gbangu! De leerlingen aantallen stijgen enorm! Door COVID zijn de leerlingen aantallen in 2020 en 2021 flink teruggelopen, aangezien de overheid de scholen lang gesloten hield . Maar als we nu kijken naar de aantallen kinderen die naar school gaan, zien we een sterke groei! Als we de jaren 2021 en 2022 met elkaar vergelijken dan zien we dat er bijna 250 meer kinderen naar school gaan, een enorm aantal voor een kleine community als Gbangu!
Dit project vraagt in de opvolging nog wat aandacht, dus vanuit World Servants en AG Care blijven we dit project volgen.