In gesprek met de gemeenschap in Tongo

Project update van 11 juni 2021 door Stephen Abarika


Afgelopen week was coördinator Stephen Abarika op bezoek in het noorden van Ghana en heeft daar goede gesprekken gehad met de gemeenschap en het ziekenhuis en de motivatie weer terug gebracht om met z'n allen ervoor te gaan.

Stephen heeft tijdens het bezoek laten merken dat hij teleurgesteld was dat hij zo weinig uit Tongo te horen kreeg over hoe het ging en dat hij had gehoopt dat hij World Servants meer had kunnen laten zien. Hij heeft uitgelegd dat het van belang is om updates te geven over hoe het gaat, ook als er misschien minder te melden is dan gehoopt. De uitdaging in Tongo is dat er nog een besluit moet worden genomen over de huidige gebruiker van het land rondom de huizen, en dat moet worden besloten door de burgemeester. Probleem is dat na de verkiezingen in Ghana overal nieuwe burgemeesters worden gekozen, alleen dat proces duurt lang....
Ondertussen heeft Stephen uitgelegd hoe het in La-Atari (red. het andere project in het noorden van Ghana) er aan toe gaat en aangeven wat mogelijk is op het gebied van delen van filmpjes en foto's. Daar werden ze in Tongo wel weer enthousiast van en ze begrijpen ook de behoefte van de deelnemers in Nederland. Ze gaan nu aan de slag met het maken van video's voor de groep en we hopen deze snel te delen.

En terwijl we deze update aan het schrijven zijn op basis van het bezoek van Stephen vorige week, ontvangen we een filmpje vanuit Tongo. Hierin legt de district health manager nogmaals uit aan de gemeenschap wat hoe AG Care werkt, wat ze in de afgelopen jaren hebben gedaan, en dus wat er hier straks kan komen te staan: prachtige huizen voor het medisch personeel. Hij geeft aan dat het van belang is om samen te werken aan dit project, en dat met de komst van de materialen ook de gemeenschap klaar moet staan om te starten met de bouw.
Ook benoemd hij dat normaal gesproken de groep graag contact wil maken met de gemeenschap en bijvoorbeeld samen wil voetballen en hij daagt ze uit: "maak een team van jongeren en ga voetballen: dan maken we en video en dan sturen we de video op en dan gaan zij (in NL) voetballen en dan sturen zij een video op." Op die manier kan er toch contact ontstaan. Een mooie uitdaging voor zowel de gemeenschap als de World Servants groep.

Een van de ziekenhuis managers vertelde ook nogmaals over het belang van de komst van de woningen voor het medisch personeel. Sommige medewerkers van het ziekenhuis wonen op 30 km afstand en moeten elke dag heen- en weer. Dat zorgt ervoor dat ze niet de zorg kunnen bieden als ziekenhuis die ze graag willen en in de regentijd komt het regelmatig voor dat het niet goed lukt om het ziekenhuis (op tijd) te bereiken. Plus dat het ook gevaarlijk is voor de (vrouwelijke) medewerkers om na hun late dienst nog naar huis te reizen.
Dus ze benadrukken dat ze ontzettend blij zijn met de hulp die via AG Care en World Servants geboden wordt, en ze willen graag hard aan de slag met de bouw.