Eerste bezoek aan Sakpe

Project update van 3 mei 2022 door Wouter Puppels


100 jaar terug in de tijd

Sakpe, een dorpje dat aan het einde van de wereld lijkt te liggen. Bijna idyllisch gelegen in de Ghanese bush is Sakpe een echt plattelandsdorp. Lopend door Sakpe waan je je echt 100 jaar terug in de tijd, de huisjes zijn nog gemaakt van klei, de daken zijn van stro. Honden, kippen, geiten en schapen lopen vrij rond door het dorp en wanneer er geen school is zie je overal kinderen spelen. Het enige dat je er aan herinnert dat het toch echt 2022 is, zijn de motoren die je hier en daar geparkeerd ziet staan. Owja, laat ik de elektriciteit leidingen niet vergeten, wat echter niet betekent dat het dorp volledig voorzien is van elektra.

In Sakpe staan twee schoolgebouwen van elk 3 lokalen. Het ene gebouw is vervallen maar hier is de community van Sakpe al druk bezig met de voorbereidingen van de renovatie. Het andere gebouw is redelijk modern, het is gebouwd door de overheid en is van goede kwaliteit.

De community van Sakpe is enthousiast en doordat een aantal mensen uit de community wat meer opgeleid zijn, is het dorp zich er meer bewust van geworden dat onderwijs echt noodzakelijk is voor de ontwikkeling van het dorp. Sterker nog, ze zijn behoorlijk enthousiast als het gaat om de scholing van hun kinderen! En wanneer we rondkijken op het platteland van Ghana, dan zijn er in Sakpe echt nog voldoende mogelijkheden voor ontwikkeling, want zeg nu zelf, 100 jaar terug in de tijd gaan klinkt heel romantisch, maar verteld ook veel over de kwaliteit van leven in Sakpe...