De school in Chikumala is volop in gebruik

Project update van 27 februari 2023 door Kim van der Molen en Anne Veenstra


De klaslokalen gebouwd door WS zien er netjes en verzorgt uit. In 2013 gingen er 265 kinderen naar deze school. Momenteel krijgen zo'n 380 kinderen les op de school.

Na 9 jaar zijn we met World Servants terug in Chikumala. Vandaag hebben we het schoolgebouw bekeken die hier door de groep van MA314 is gebouwd. Bij aankomst werd direct duidelijk dat de school gebruikt wordt waar die voor bedoeld is. De school kent momenteel 8 groepen. Groepen 1 en 2 krijgen les onder een boom. In het oudste gebouw op terrein krijgen de groepen 3 en 4 les. Groepen 7 en 8 krijgen les in het gebouw dat door WS is gebouwd. Groep 5 en 6 krijgen les in het gebouw dat gerenoveerd is voor het project. In 2013 gingen er 265 kinderen naar deze school. Momenteel krijgen zo'n 380 kinderen les op de school.

In gesprek met de lokale bevolking blijkt dat ze de groep nog lang niet vergeten zijn. Eén van de mensen verteld dat hij vandaag een shirt aan heeft die hij van een deelnemer heeft gekregen. "The World Servants has transformed this community" zegt een ander. Het is nu echt een school met aanzien in de buurt. Ook de latrines rondom de school zien er netjes uit. Dat de school tegen een stootje kan hebben we zelf ondervonden toen het hard begon te waaien en regenen tijdens ons bezoek. De bomen rondom de school zorgen er gelukkig voor dat het dak er niet af kan waaien, maar de ravage na de storm was enorm.

In Chikumala dromen ze er van dat er ooit nog meer klaslokalen bij gebouwd kunnen worden zodat het een volwaardige school wordt met 8 klaslokalen.