Gebarentaal op de basisschool

Project update van 24 april 2020 door Henri Plas, Kees de Jongh, Jacob Boonstra en Mussa Nyirenda


Inclusiviteit vinden we in Nederland en bij World Servants steeds belangrijker. Misschien zou je denken dat dit in Malawi anders is maar ons bezoek aan Mkumbanjara bewijst wel anders.

Tijdens het bezoek aan Mkumbanjara besloot een setupper maar eens te ontdekken hoe het is om voor de klas te staan. Het is extra bijzonder om dat te kunnen doen in een gebouw dat door World Servants is gebouwd. In eerste instantie had hij een lesboek in de lokale taal te pakken. Dit was echt te ingewikkeld, gelukkig was er ook een boek in het Engels. De kinderen bleken goed op te letten en goed mee te doen bij de engelse les. Wat bijzonder was om te zien was dat er ook handgebaren in het boek stonden. Navraag leerde ons dat alle kinderen de basis van gebarentaal zouden moeten kunnen spreken zodat iedereen een klein beetje met dove mensen kan communiceren.

De gebouwen van World Servants stonden er nog goed bij en de gemeenschap had nog veel herinneringen aan de groep. Zo is het mooi om ook een paar jaar later nog eens terug te zijn op een plek waar World Servants heeft gebouwd aan blijvende verandering.