Voorbereidingen in Omgboa zijn in volle gang

Project update van 18 april 2023


Na jullie komst kunnen de kleuters hopelijk in een gebouw les krijgen, in plaats van onder een boom.

Omgboa ligt ten oosten van de plaats Arua. Het is een lange dagreis met de bus vanuit de hoofdstad Kampala. Jullie zullen slapen in de nieuw gebouwde kerk. Zo nieuw dat het dak er nog niet op zat tijdens ons bezoek in februari. Inmiddels is er een dak geïnstalleerd, dus de inwoners bereiden zich serieus voor op jullie komst. Dit is ook te zien aan de stapels bakstenen die al gevormd zijn en gereed liggen om gebakken te worden. Deze bakstenen worden door de community bijgedragen. Het is eveneens de bedoeling dat ze de fundering leggen voorafgaand aan jullie komst.

Het is geen schoolvakantie in augustus, maar er worden vele kinderen verwacht bij het kinderwerk. “Als bekend wordt dat hier blanken zijn, zullen mensen het gebied overstromen.” Afhankelijk van het aantal kinderen, zal het kinderwerk waarschijnlijk plaatsvinden onder een boom naast de kerk, of in een kerkgebouw op een kilometer afstand. Een tent zal dienstdoen als jullie eetzaal. Er is geen elektriciteit, dus vergeet niet om een zaklamp mee te nemen en voldoende batterijen. Er is ook geen waterbron in Omgboa. Daarom zal water waarschijnlijk met vrachtwagens aangeleverd moeten worden.

Op dit moment krijgen de leerlingen van de basisschool les in een kerk waarvan de muren half afgebrokkeld zijn en onder een afdak van takken dat geen bescherming biedt tegen weer en wind. De kleuters zitten onder een boom, waar een bord tegenaan leunt voor het noteren van de lessen van de kinderen. De behoefte aan een schoolgebouw is duidelijk. Wat mooi dat jullie straks mogen bijdragen aan een goede leeromgeving voor de leerlingen. Partner AEE Uganda draagt niet alleen bij aan een nieuw gebouw, maar ook aan training voor docenten en lesmateriaal. Ze werken via self-help groups, waarover jullie vast meer zullen leren.

De kerk die jullie slaapplaats zal zijn, is een Anglicaanse kerk (Church of Uganda). Een kilometer verderop is een katholieke kerk. In augustus zijn veel inwoners aan het planten. Landbouw is de voornaamste bron van inkomsten. Wellicht is er gelegenheid om een voetbalwedstrijd te organiseren, in combinatie met voorlichting over water en hygiëne. In Arua kunnen jullie de markt bezoeken.

Ook op de terugweg naar Kampala is er nog van alles te beleven. Dan zullen jullie een bezoek brengen aan Murchison Falls National Park, om wild te spotten en nat te spetteren bij de zeer indrukwekkende waterval waarnaar het park vernoemd is. Als er nog tijd is, kunnen jullie misschien in Kampala meer leren over de boeiende historie en culturen van Uganda tijdens een bezoek aan het Parlement van Buganda Kingdom, Mengo Paleis, of Uganda Museum. Maak er een mooie tijd van en leer van elkaar!