De impact van een project gaat veel verder dan het gebouw!

Project update van 21 april 2020 door Kim van der Molen


Bij een bezoek aan Kaponga Hills, in november 2019, worden we enthousiast ontvangen. Wij zijn erg benieuwd hoe het nu gaat, 1,5 jaar na het project in 2018 en 8,5 jaar na het project in 2011.

Aangekomen in Kaponga HIlls valt ons op hoe goed georganiseerd de school en het schoolterrein eruit ziet. Headteacher Adron Nyimbilii verteld trots dat hij dit heel belangrijk vindt. De school in Kaponga Hills stond niet super goed bekend in de omgeving en ouders stuurden hun kinderen liever verder weg naar andere scholen, of soms zelfs helemaal niet naar school. Inmiddels is dit veranderd. De klaslokalen gebouwd in 2018 ziet er mooi uit en zijn volop in gebruik. Het ‘oude’ blok wordt, gefinancierd door de lokale overheid, grondig opgeknapt. Door de kluis in het kantoor kunnen nu ook examens worden afgenomen, waardoor leerlingen niet meer naar andere scholen om hun eindexamen te doen. Een van de lerarenwoningen gebouwd in 2011 die tot nu toe werd gebruikt als extra klaslokaal kan weer worden ingezet als woning. Een goede reden voor de overheid om een extra betaalde leraar te sturen, Mrs. Lubasi geeft met veel plezier les in Kaponga Hills, hiermee is het aantal getrainde leraren is gestegen naar vier. Daarnaast zijn er ook twee vrijwillige leerkrachten op de school. De status van de school in de omgeving is erg verbeterd waardoor meer leerlingen naar school komen.

Nu de klaslokalen gebruikt worden en de school begint de groeien durft de gemeenschap ook verder te dromen. Met meer lerarenwoningen en klaslokalen zouden ze nog meer leerlingen kunnen bereiken en misschien zelfs wel uitgroeien tot een middelbare school!