Bouw van een schoolgebouw in Gahengeri in 2021

 • 'I am the king of the world!'
  'I am the king of the world!'
 • Geniet van het uitzicht
  Geniet van het uitzicht
 • Onderwijs is toekomst
  Onderwijs is toekomst
 • Materiaalaanvoer
  Materiaalaanvoer
 • Hier wordt aan de toekomst gebouwd
  Hier wordt aan de toekomst gebouwd
 • Mooie worp!
  Mooie worp!
 • Vergezichten over een van de vele meren
  Vergezichten over een van de vele meren
 • Meelopen op school
  Meelopen op school
 • Met z'n ààààllen
  Met z'n ààààllen
 • Even roeien op een van de meren
  Even roeien op een van de meren
 • Boven de boomtoppen van de jungle
  Boven de boomtoppen van de jungle
 • In topconditie naar huis
  In topconditie naar huis
 • High five!
  High five!
 • Zand zeven
  Zand zeven
 • Voorleesuurtje
  Voorleesuurtje
Toekomstperspectief voor jonge kinderen
Kleuteronderwijs
Prachtige omgeving

Blijf betrokken bij de voortgang van het project in Gahengeri


Voorbereiding
Bouwproject
Natraject

Een mooie video vanuit Gahengeri

EPR en Help a Child hebben hun best gedaan met een mooie video als resultaat. Kijk mee om te zien hoe ze ondanks de corona maatregelen bezig zijn Gahengeri.

Lees meer

De bouw is gestart in Gahengeri!

Ondanks de strengere corona maatregelen van de laatste weken in Rwanda, zijn ze gestart met de bouw van de klaslokalen.

Lees meer

Mooie vooruitgang in Gahengeri

We krijgen de groeten van coordinator Pascal: "Greetings from Rwanda! Please join us to thank God the corona lockdown was eased in many districts. Also we thank God that agriculture and construction were still allowed during the lock down. Here is the update of Gahengeri."

Lees meer

Officiële opening van de kleuterschool in Gahengeri

De lokalen zagen er zonder kinderen al prachtig uit, maar nu ze echt in gebruik zijn is het plaatje compleet!

Lees meer

Klaslokalen afgerond en klaar om in gebruik te nemen

Coördinator Pascal stuurde ons de foto's van het resultaat en het ziet er prachtig uit!

Lees meer

Gebied
Partner
Verandering

Gahengeri is een dorp in het Rwamagana district, net over de grens van de oostelijke provincie met Kigali dus op zo’n anderhalf uur rijden vanaf het vliegveld. De projectlocatie ligt dicht bij het Muhazi meer, dus je zult hier veel landbouw zien in de omgeving. Maar Rwanda heet niet voor niks 'the land of the thousand hills': dus je zult de heuvels zeker niet missen en onder de indruk raken van dit prachtige land.

De deelgemeente waar Gahengeri in ligt heet Muhazi. De bevolking is erg jong wat de helft van het aantal inwoners onder de 18 jaar is. Ongeveer 70% van de bevolking is afhankelijk van de landbouw waar ze veelal mais verbouwen.
De gemiddelde temperatuur is 21 graden Celsius en dankzij de vele regen is Rwanda erg vruchtbaar en vindt er dus veel landbouw plaats. In Rwamagana en omgeving vindt je veel fabrieken langs de grote weg: veel mensen werken naast hun baan in de fabriek op hun eigen stukje land om hun gezin te kunnen onderhouden.

Pascal Habimpano

KG 546 Street 1
Kayciru
Kigali


info@hacrwanda.org

Help a Child Rwanda

In 2018 heeft World Servants voor het eerst een project uitgevoerd met Help a Child Rwanda. Help a Child Rwanda is het lokale kantoor van Red een Kind, die in Rwanda met 3 organisaties samen werkt om de omstandigheden voor met name kinderen en jongeren te verbeteren. Onder andere met AEE Rwanda en met EPR. Beide landelijke  christelijke organisaties die al sinds lange tijd werkzaam zijn in Rwanda en veel hebben bereikt op het gebied van onderwijs, gezondheidszorg en andere sociaal maatschappelijke thema’s. 
World Servants ondersteund het programma van AEE Rwanda in het Rusizi district in het zuidwesten van Rwanda, en vanaf 2020 het programma van EPR in het oosten van Rwanda.
World Servants ondersteund 2 soorten onderwijsprogramma’s. Met AEE in het zuidwesten wordt er gewerkt aan klaslokalen, latrines en een keuken voor kleuterscholen. Kinderen kunnen een betere start maken op het basis onderwijs, doordat ze les krijgen in goede faciliteiten en door gekwalificeerde leraren. Maar AEE en Help a Child hebben daarnaast ook verbeterde lesmethodes en trainingen in hun programma opgenomen, zodat leraren nog beter les kunnen geven maar ook ouders beter leren om gaan met hun kinderen.
EPR werkt aan het verbeteren van de toegang voor jongeren tot het volgen van een vakopleiding door het opzetten van vakscholen. Hier krijgen jongeren les in technische vakken zoals metaalbewerking, elektra of autotechniek. In de regio waar EPR is gevestigd is er veel industrie waardoor er veel vraag is naar praktisch opgeleide werknemers.

In Gahengeri krijgen alle kinderen van vier tot zes jaar samen les in een kerkgebouw of kantoor van de lokale overheid, zonder voorzieningen als een speelveld of toilet. De overheid heeft als regel ingesteld dat elke deelgemeente een volwaardige kleuterschool moet krijgen met drie klaslokalen, een keuken, een speelveld en een toiletruimte zodat de kinderen een goede voorbereiding krijgen op de basisschol.
Het creëren van deze plek levert niet alleen de kinderen een goede voorbereiding op de basisschool op, maar is voor de ouders ook een enorme steun in de rug. Doordat ouders hun kinderen naar een veilige plek kunnen sturen, biedt dit voor hen de mogelijkheid om aan het werk te zijn. Daarnaast krijgen de kinderen doordat er een keuken is ook een voedzame maaltijd. Dit is voor ouders een extra motivatie om kinderen naar school te sturen, maar zorgt er ook voor dat de kinderen beter kunnen opletten op school en zich beter ontwikkelen.

Doordat er een mooi gebouw wordt neergezet stuurt de overheid ook docenten naar de school waardoor de kwaliteit van het onderwijs ook verbeterd.
Doelen:

 • Creëren van kindvriendelijke omgeving door goede klaslokalen en voorzieningen voor de kleuters. Hierdoor kan er beter les gegeven worden en zal het voor leraren aantrekkelijker zijn om hier te komen werken
 • Verbeteren van de zorg voor jonge kinderen. Dit zal niet alleen de prestaties van kinderen verbeteren, maar ook hun gedrag positief beïnvloeden.
 • Verbeterde hygiënische omstandigheden door schone toiletten.
 • Verstrekken van maaltijden op school zodat de kinderen meer energie hebben om de lessen goed te kunnen volgen.
 • Een speelterrein is een toegevoegde waarde voor het leerproces, maar ook een veilige omgeving om kind te kunnen zijn.