Bouw van een kleuterschool in Kyivugiza in 2023

 • Metselend leren van de ander
  Metselend leren van de ander
 • Tijd voor een boottocht
  Tijd voor een boottocht
 • Opperste concentratie
  Opperste concentratie
 • Kampioenschap baksteenwerpen
  Kampioenschap baksteenwerpen
 • Wat een kei!
  Wat een kei!
 • Boven de boomtoppen van de jungle
  Boven de boomtoppen van de jungle
 • Bouwmaterialen aanvoeren
  Bouwmaterialen aanvoeren
 • Samen resultaat boeken
  Samen resultaat boeken
 • Klaar om in te metselen
  Klaar om in te metselen
 • In het land van de duizend meren moet je wel gaan varen
  In het land van de duizend meren moet je wel gaan varen
Cruciale ontwikkeling
Prachtige Afrikaanse natuur
Samen met de community

Blijf betrokken bij de voortgang van het project in Kyivugiza


Voorbereiding
Bouwproject
Natraject

In Kiyvugiza ligt de basis voor een nieuwe kleuterschool

De afgelopen tijd is er hard gewerkt door de gemeenschap van Kiyvugiza. In juni werd het bouwterrein op de heuvel vlak gemaakt. Dat viel, vanwege de hoogteverschillen, nog niet mee. Ook de groep uit Driezum-Wâlterswâld zal in het 'land van de 1000 heuvels' flink wat hoogtemeters gaan maken.
In de laatste weken is vervolgens de fundering gelegd en de betonnen ringbalk waarop straks gemetseld gaat worden. Alles is nu klaar voor de Nederlandse jongeren om straks samen met hun Rwandese collega's de kleuterschool te bouwen.

Lees meer

Umuganda at Kivugiza

Community members from Kivugiza village are clearing the way for the World Servants team expected early August 2023.

Lees meer

RW223 | Onthaald in Wâlterswâld

Heel Driezum-Wâlterswâld leeft mee met RW223. Dat is duidelijk te merken aan de geweldige ontvangst. RW223 is thuisgekomen!

Lees meer

RW223 | Bijna thuis

De verwachte aankomsttijd in Wouterswoude is 20:10 uur.


Kleuterschool in Cyivugiza feestelijk geopend

Een groep diakenen die op pad is met World Servants en Red een Kind had de gelegenheid om de officiële opening van de school in Cyivugiza bij te wonen.

Lees meer

Een nieuw begin in een nieuw schooljaar

Een blauwe klomp hangt naast een blauwe deur die open gaat om de eerste kleuters te ontvangen.

Lees meer
Gebied
Partner
Verandering

In Kyivugiza, een afgelegen landbouwgemeenschap in het Rusizi district, in het zuidwesten van Rwanda, op zo’n zes uur rijden van de hoofdstad Kigali. De reis richting dit district is alleen al prachtig en je zult versteld staan van de vele heuvels die je tegenkomt. Als je bijna op locatie bent, heb je Lake Kivu vast al ontdekt. De meeste mensen in Rusizi zijn werkzaam op de vele theeplantages of moeten rondkomen van wat ze op een klein stuk grond kunnen verbouwen.

Pascal Habimpano

KG 546 Street 1
Kayciru
Kigali
Rwanda

info@hacrwanda.org

Help a Child Rwanda

In 2018 heeft World Servants voor het eerst een project uitgevoerd met Help a Child Rwanda. Help a Child Rwanda is het lokale kantoor van Red een Kind, die in Rwanda met 3 organisaties samen werkt om de omstandigheden voor met name kinderen en jongeren te verbeteren. Onder andere met AEE Rwanda en met EPR. Beide landelijke  christelijke organisaties die al sinds lange tijd werkzaam zijn in Rwanda en veel hebben bereikt op het gebied van onderwijs, gezondheidszorg en andere sociaal maatschappelijke thema’s. 
World Servants ondersteund het programma van AEE Rwanda in het Rusizi district in het zuidwesten van Rwanda, en vanaf 2020 het programma van EPR in het oosten van Rwanda.
World Servants ondersteund 2 soorten onderwijsprogramma’s. Met AEE in het zuidwesten wordt er gewerkt aan klaslokalen, latrines en een keuken voor kleuterscholen. Kinderen kunnen een betere start maken op het basis onderwijs, doordat ze les krijgen in goede faciliteiten en door gekwalificeerde leraren. Maar AEE en Help a Child hebben daarnaast ook verbeterde lesmethodes en trainingen in hun programma opgenomen, zodat leraren nog beter les kunnen geven maar ook ouders beter leren om gaan met hun kinderen.
EPR werkt aan het verbeteren van de toegang voor jongeren tot het volgen van een vakopleiding door het opzetten van vakscholen. Hier krijgen jongeren les in technische vakken zoals metaalbewerking, elektra of autotechniek. In de regio waar EPR is gevestigd is er veel industrie waardoor er veel vraag is naar praktisch opgeleide werknemers.

In de Kyivugiza-community staat al een basisschool met ca. 700 leerlingen. Helaas ontbreekt het hier aan een goed gebouw voor de kleuterschool. Omdat de ouders werken, blijven de 136 kinderen in Kyivugiza regelmatig lang zonder toezicht thuis. Een kleuterschool biedt deze kleuters een veilige plek en een goede voorbereiding op de basisschool. Ze zijn in Kyivugiza al wel begonnen met het aanbieden van kleuteronderwijs in het kantoor van het gemeentebestuur. Maar dit is niet geschikt en veel te klein voor het aantal kinderen uit het dorp. Een kleuterschool zou een enorme verbetering betekenen voor de kinderen, leraren en voor de ouders. En de leerkrachten voor de nieuwe kleuterschool zijn al beschikbaar!!


Door het bouwen van een kleuterschool:

 • Kunnen de kleuters uit het dorp ook naar school en hebben ze een veilige plek om zich te kunnen ontwikkelen.
 • Worden de kinderen beter voorbereid en maken ze een betere start in het basisonderwijs.
 • Zijn er minder problemen in het dorp met kinderen die zonder toezicht thuis zijn.
 • Raken leerlingen beter gemotiveerd om op de basisschool door te leren.