Bouw van klaslokalen in Laminaya in 2019

 • Ploeteren op de bouw
  Ploeteren op de bouw
 • Het dagelijks leven
  Het dagelijks leven
 • Nieuwe vriendschappen
  Nieuwe vriendschappen
 • Blij op de bouw!
  Blij op de bouw!
 • Meten is weten
  Meten is weten
 • Samenkomen
  Samenkomen
 • Crea Bea uithangen
  Crea Bea uithangen
 • Welkom op de bouw!
  Welkom op de bouw!
 • Een nieuw thuis
  Een nieuw thuis
 • #zinin
  #zinin
 • Oranje!
  Oranje!
 • Zwoegen en zweten
  Zwoegen en zweten
Beter onderwijs
Jungle
Indrukwekkend

Blijf betrokken bij de voortgang van het project in Laminaya


Voorbereiding
Bouwproject
Natraject

SL119 preparation is in an advanced stage!

Coordinator Edward shared a few photos of the situation in Laminaya. Just a few days before the team will arrive!

Lees meer

Update van coördinator Edward

Kijk mee met de voorbereidingen in de gemeenschap! Coordinator Edward stuurde een paar foto's en die laten zien dat ze goed bezig zijn in Laminaya.

Lees meer

SL119 | Terug na een nat project

Na een nat project kwam de groep tot overmaat van ramp ook nog eens aan in een nat Nederland.

Lees meer

SL119 | Hallo Europa

Bert Muller
Keurig op tijd aangekomen in Parijs. Straks boarden voor de laatste etappe naar Schiphol.
09:11


Ons laatste bezoek aan Laminaya

Wat kun je je nog herinneren van de groep? Het schoolhoofd begint te grijnzen en zegt: "Nou, er was een blanke man die gewoon in een palmboom probeerde te klimmen. Daarmee overtrof hij al onze verwachtingen ;)."

Lees meer

Een passievolle leraar

In de zomer van 2022 gingen drie deelnemers van SL122 op bezoek in Laminaya. Zij interviewden verschillende mensen en doen hier verslag van de gesprekken. In dit bericht een verslag gebaseerd op een interview met Ibrahim Sorie Kamara, een leraar op de school van Laminaya.

Lees meer

Gebied
Partner
Verandering

Langs een zandweg in het noordwesten van Sierra Leone staan huizen die samen Laminaya vormen. Een hartelijke gemeenschap van zo’n 900 inwoners. Wanneer je een zijpad van deze weg neemt, bevind je je zomaar in een ware jungle. Niet alleen de jungle, maar ook de rijstvelden zorgen voor een prachtig groene omgeving.

Edward Bailor

Private Bag 205
Freetown
Sierra Leone
+232 22 23 68 02
ctfmj@yahoo.com

CTF

Sinds 2007 werkt World Servants samen met de Cotton Tree Foundation (CTF) in Sierra Leone. De organisatie richt zich op de verbetering van de landbouw en het onderwijs in het land. Daarnaast is ook de ontwikkeling van het bedrijfsleven een belangrijk uitgangspunt in de werkwijze van CTF.

Met name in het noorden en het westen worden er projecten ondersteund, zo ook door World Servants. De armoede op het platteland is daar erg hoog: maar liefst 78% leeft hier onder de armoedegrens. Goed onderwijs zou dus helpen om in ieder geval de toekomst van de volgende generaties perspectief te bieden.

Er wordt aandacht besteed aan de kinderen, de ouders, leraren en het management van een school. De programma’s gaan over het bijbrengen van het belang van familie, en gelijkheid wat betreft geslacht. CTF vindt dat met name (naast de ouders) ook leraren hierin een belangrijke rol kunnen spelen. Verder is er een training over HIV/Aids en is er het programma leiderschap dat gegeven wordt aan zowel het management als leraren van een school.

Wat betreft de landbouw heeft CTF ook verschillende programma’s om de ontwikkeling te vergroten:

 • Aanmoedigen van het levensonderhoud: producenten wordt aangeleerd zo efficiënt mogelijk te verbouwen en daarna een zo eerlijk mogelijke prijs voor hun product te laten bepalen.
 • Het hygiëne programma om zo de mensen bewust te maken en ze de kennis te geven over het gebruik van sanitair en water.
 • Als laatste een programma dat bestaat uit het geven van specifieke trainingen voor het beroepsonderwijs, gericht op landbouw.

Sierra Leone is een land met een heftige geschiedenis. Tussen 1991 tot 2002 vond er een hevige burgeroorlog plaats. Ook in Laminaya heeft dit een grote impact gehad. Het zorgde er onder andere voor dat de school dicht was tussen 1995 en 2003. Na deze ingrijpende tijd is Laminaya zich langzaam weer gaan opbouwen, totdat Sierra Leone in 2014 werd getroffen door ebola. Het onderwijs heeft daardoor stilgestaan.

Inmiddels is de school weer volop draaiende en gaan er elk jaar meer leerlingen naar school. De kwaliteit van het oorspronkelijke schoolgebouw is slecht. Daarom is er in 2017 een World Servants groep naar Sierra Leone afgereisd om samen met de mensen uit Laminaya nieuwe klaslokalen te bouwen. Deze klaslokalen bieden helaas nog niet voldoende ruimte voor alle 365 leerlingen. Daarom gaan we in 2019 nog drie klaslokalen bouwen, zodat iedere schoolklas een eigen lokaal heeft. 

Door jouw inzet zal je bijdragen aan:

 • Meer klaslokalen, dus minder kinderen in één lokaal, wat zorgt voor beter onderwijs
 • Betere lokalen, waardoor er ook in het regenseizoen les gegeven kan worden