Bouw van de uitbreiding van een kliniek in Nambo in 2017

 • Doe lekker gek met de kinderen!
  Doe lekker gek met de kinderen!
 • De woningen die in 2011 zijn gebouwd
  De woningen die in 2011 zijn gebouwd
 • De kliniek in Nambo
  De kliniek in Nambo
 • Zoveel sterren heb je nog nooit gezien
  Zoveel sterren heb je nog nooit gezien
 • Een kijkje in de Zambiaanse keuken
  Een kijkje in de Zambiaanse keuken
 • Ontdek prachtig Afrika
  Ontdek prachtig Afrika
 • Kijk mee in de klas en ontdek het Zambiaanse onderwijs
  Kijk mee in de klas en ontdek het Zambiaanse onderwijs
 • Help jij mee om de capaciteit van de kliniek te vergroten?
  Help jij mee om de capaciteit van de kliniek te vergroten?
 • Ontmoet de mensen in hun eigen huis
  Ontmoet de mensen in hun eigen huis
 • Newly appointed clinical officer at Nambo clinic
  Newly appointed clinical officer at Nambo clinic
 • De in 2011 gebouwde kliniek
  De in 2011 gebouwde kliniek
 • Avondprogramma's bij het kampvuur
  Avondprogramma's bij het kampvuur
 • De vrouwenzaal van de kliniek
  De vrouwenzaal van de kliniek
 • Vanuit de omgeving komen de mensen op de fiets
  Vanuit de omgeving komen de mensen op de fiets
 • First house in use since November 2017
  First house in use since November 2017
 • Laat jij je verblinden door de Zambiaanse zon?
  Laat jij je verblinden door de Zambiaanse zon?
 • Stenen halen en doorgeven!
  Stenen halen en doorgeven!
 • Na het project kun jij echt metselen!
  Na het project kun jij echt metselen!
 • Een dag geen Nshima is een dag niet gegeten
  Een dag geen Nshima is een dag niet gegeten
 • Latrine nog in aanbouw
  Latrine nog in aanbouw
 • Zie jij jezelf hier al tussen staan?
  Zie jij jezelf hier al tussen staan?
 • Maak er voor de kinderen in Zambia een toptijd van.
  Maak er voor de kinderen in Zambia een toptijd van.
 • Wijze woorden van groep ZA317
  Wijze woorden van groep ZA317
 • Met het kind op de rug aan het werk.
  Met het kind op de rug aan het werk.
 • Working on second house
  Working on second house

Blijf betrokken bij de voortgang van het project in Nambo


Voorbereiding
Bouwproject
Natraject

Er zijn geen berichten.

ZA317 | Wolkom thûs toppers!

De landing was dan wel vroeger gepland, maar voor zo'n grote Airbus van Emirates leeg is... het geduld van de ouders en andere inzwaaiers in Aankomst 4 werd flink op de proef gesteld.

Lees meer

ZA317 | Nachtelijke newsflash

Goedemorgen Nederland, hier Zambia vanuit Dubai!

Lees meer

Health Post in Nambo maakt het verschil!

De Health Post in Nambo, met de later bijgebouwde 'zaalruimte' wordt volop gebruikt.....

Lees meer

Update vanuit Nambo

"Huis 1 is ondertussen af en wordt al bewoond door een klinische stafmedewerker. We hopen dat het tweede huis ook binnenkort af is.

Ook Billson, een mannelijke verpleegkundige, woont in het nieuwe huis bij de gezondheidspost in Nambo."

Lees meer

Gebied
Partner
Verandering

Nambo ligt in het Mkushi district in het midden van Zambia. Dit district heeft bijna 120.000 inwoners en bestaat uit 18 deelgebieden, zogenaamde catchment areas. Het is een uitgestrekt landbouwgebied waar veel boeren op een klein stukje grond werken. De boeren verbouwen voornamelijk mais, tomaten, sojabonen en (zoete) aardappel. De inwoners van Nambo spreken Bembo een lokale taal en de meeste inwoners zijn Christen.

Het Mkushi District heeft een landklimaat met een regenseizoen vanaf november tot maart. In deze maanden kan het 45º C worden, terwijl het in de winter (juni-augustus) af kan koelen tot onder 5º C.

Michael Tembo

Private Bag 16
Mkushi
Zambia
+260 536 22 58

MCC

MCC staat voor Mkushi Christian Community en is opgericht in 1999. Vanaf dat jaar is ook de samenwerking tussen World Servants en MCC ontstaan. MCC is gevestigd, zoals de naam al aangeeft, in het Mkushi district, gelegen in Centraal-Zambia. In Mkushi wonen bijna 200.000 mensen waaronder heel veel kinderen. De organisatie is opgebouwd uit allerlei kerken in het district die ervoor zorgt dat deze kerken gefaciliteerd worden voor het organiseren van activiteiten. Maar MCC zet zich niet alleen in voor kerken. Ook voor de gemeenschap worden ontwikkelingsprojecten opgezet. Op het gebied van onderwijs en gezondheidszorg levert MCC fantastisch werk en zijn er al mooie resultaten geboekt: 20 projecten zijn er opgezet sinds het ontstaan van de organisatie. Samen met World Servants zijn er verschillende basisscholen opgezet in het district. Hierdoor kunnen veel kinderen naar school en gaat de kwaliteit van het onderwijs omhoog doordat leerkrachten nu niet meer voor een grote hoeveelheid kinderen per klas hoeven te staan. Zo kan er meer aandacht besteed worden aan het individu. Vandaar ook dat er op dit moment steeds meer vraag is naar middelbare scholen in de omgeving. Wat betreft gezondheidszorg willen World Servants en MCC voortbouwen op de projecten die er de afgelopen jaren al zijn geweest, door bijvoorbeeld een kliniek te bouwen in een gemeenschap waar eerder al klasklokalen werden gebouwd. Zo kan er direct hulp geboden worden als iemand ziek is. Daarnaast kan een ander groot probleem aangepakt worden: de kindersterfte. Veel zwangere vrouwen bevallen nu meestal zonder medische begeleiding, waardoor veel baby’s overlijden. Er wordt door MCC bovendien ook aidsvoorlichting gegeven, iets dat erg belangrijk is omdat HIV/Aids nog steeds een groot probleem is in het land. Intussen zijn er al meerdere klinieken gebouwd met daarbij woningen voor de medische staf. De hulpvoorzieningen zijn een succes: er komen veel mensen uit het land op af, zelfs uit buurland Congo komen gezinnen te voet om van de hulp gebruik te kunnen maken. Maar hierdoor is er wel meer vraag ontstaan naar verdere hulp. En dat is precies waar World Servants de komende jaren aandacht aan wil besteden.

Op dit moment is er een basis kliniek in Nambo en in 2011 is er een dubbele woning gebouwd door een World Servants groep. Het aantal bezoekers van de kliniek is tussen 2011 en nu gestegen van 11 naar 60 bezoekers per dag. Om de kwaliteit van de gezondheidszorg goed te houden, wordt de kliniek uitgebreid.
Het ministerie van gezondheidszorg kampt met een tekort aan opgeleide werknemers voor in klinieken. Hierdoor verschuift de focus van het ministerie van het bouwen van nieuwe klinieken naar het uitbreiden van bestaande klinieken. Het personeelsaantal van de kliniek in Nambo is gestegen en kunnen niet alleen meer wonen in de woningen die gebouwd zijn in 2011. Op dit moment wordt één van de lerarenwoningen van de school gebruikt door het personeel van de kliniek. Deze is echter bestemd voor een gediplomeerde leraar en hierdoor wordt het tekort aan huisvesting nog groter.

Door mee te bouwen aan de kliniek en de woning voor het personeel verbeterd de toegang tot en de kwaliteit van gezondheidszorg in Nambo. Dit wil MCC doen door het uitbreiden van de kliniek en woningen voor verplegend personeel. Door het uitbreiden van de kliniek kunnen bijvoorbeeld bevallingen beter begeleid worden en kan er vanuit de kliniek ook voorlichting worden gegeven over onder andere HIV/Aids.

Download aanvraagDownload tussenrapportageDownload eindrapportage