Bouw van de uitbreiding van een kliniek in Nambo in 2017

 • De vrouwenzaal van de kliniek
  De vrouwenzaal van de kliniek
 • Latrine nog in aanbouw
  Latrine nog in aanbouw
 • Wijze woorden van groep ZA317
  Wijze woorden van groep ZA317
 • First house in use since November 2017
  First house in use since November 2017
 • Newly appointed clinical officer at Nambo clinic
  Newly appointed clinical officer at Nambo clinic
 • Working on second house
  Working on second house

Blijf betrokken bij de voortgang van het project in Nambo


Voorbereiding
Bouwproject
Natraject

Er zijn geen berichten.

ZA317 | Wolkom thûs toppers!

De landing was dan wel vroeger gepland, maar voor zo'n grote Airbus van Emirates leeg is... het geduld van de ouders en andere inzwaaiers in Aankomst 4 werd flink op de proef gesteld.

Lees meer

ZA317 | Nachtelijke newsflash

Goedemorgen Nederland, hier Zambia vanuit Dubai!

Lees meer

Laatste bezoek aan Nambo

We brachten een laatste bezoek aan het dorpje Nambo om de ervaringen met de Health Post en uitbreiding te evalueren.

Lees meer

Lastige omgeving, goede verhalen...

De 'community-zin' zou beter kunnen....maar de kliniek draait nog steeds goed.

Lees meer

Gebied
Partner
Verandering

Nambo ligt in het Mkushi district in het midden van Zambia. Dit district heeft bijna 120.000 inwoners en bestaat uit 18 deelgebieden, zogenaamde catchment areas. Het is een uitgestrekt landbouwgebied waar veel boeren op een klein stukje grond werken. De boeren verbouwen voornamelijk mais, tomaten, sojabonen en (zoete) aardappel. De inwoners van Nambo spreken Bembo een lokale taal en de meeste inwoners zijn Christen.

Het Mkushi District heeft een landklimaat met een regenseizoen vanaf november tot maart. In deze maanden kan het 45º C worden, terwijl het in de winter (juni-augustus) af kan koelen tot onder 5º C.

Michael Tembo

PO Box 84
0183
Mkushi
Zambia
+260 536 22 58

MCC

MCC staat voor Mkushi Christian Community en is opgericht in 1999. Vanaf dat jaar is ook de samenwerking tussen World Servants en MCC ontstaan. MCC is gevestigd, zoals de naam al aangeeft, in het Mkushi district, gelegen in Centraal-Zambia.

Lees hier meer over MCC

Op dit moment is er een basis kliniek in Nambo en in 2011 is er een dubbele woning gebouwd door een World Servants groep. Het aantal bezoekers van de kliniek is tussen 2011 en nu gestegen van 11 naar 60 bezoekers per dag. Om de kwaliteit van de gezondheidszorg goed te houden, wordt de kliniek uitgebreid.
Het ministerie van gezondheidszorg kampt met een tekort aan opgeleide werknemers voor in klinieken. Hierdoor verschuift de focus van het ministerie van het bouwen van nieuwe klinieken naar het uitbreiden van bestaande klinieken. Het personeelsaantal van de kliniek in Nambo is gestegen en kunnen niet alleen meer wonen in de woningen die gebouwd zijn in 2011. Op dit moment wordt één van de lerarenwoningen van de school gebruikt door het personeel van de kliniek. Deze is echter bestemd voor een gediplomeerde leraar en hierdoor wordt het tekort aan huisvesting nog groter.

Door mee te bouwen aan de kliniek en de woning voor het personeel verbeterd de toegang tot en de kwaliteit van gezondheidszorg in Nambo. Dit wil MCC doen door het uitbreiden van de kliniek en woningen voor verplegend personeel. Door het uitbreiden van de kliniek kunnen bijvoorbeeld bevallingen beter begeleid worden en kan er vanuit de kliniek ook voorlichting worden gegeven over onder andere HIV/Aids.

Download aanvraagDownload tussenrapportageDownload eindrapportage