Bouw van een kliniek in Miloso in 2021

 • Samen sterk
  Samen sterk
 • De paden op...
  De paden op...
 • Bouw een toekomst
  Bouw een toekomst
 • Het gebouw schiet uit de grond
  Het gebouw schiet uit de grond
 • Het hele dorpt loopt uit
  Het hele dorpt loopt uit
 • Bouwen aan de rand van de bush
  Bouwen aan de rand van de bush
 • Working with a view
  Working with a view
 • Erop uit
  Erop uit
 • Met z'n allen aan de slag
  Met z'n allen aan de slag
 • De zon komt op...
  De zon komt op...
 • Metselles
  Metselles
 • Spelen in de avondzon
  Spelen in de avondzon
 • Koken op z'n primitiefst
  Koken op z'n primitiefst
 • Samen aan het werk
  Samen aan het werk
 • Iedereen een taak
  Iedereen een taak
 • Zichtbaar resultaat
  Zichtbaar resultaat
Betrouwbare zorg
Kennismaken met lokale bevolking
Veilig bevallen

Blijf betrokken bij de voortgang van het project in Miloso


Voorbereiding
Bouwproject
Natraject

Projectcoördinator Michael vertelt over de bouw in Miloso

Door corona kan Michael niet naar Miloso afreizen om foto's/video's te maken. Toch heeft hij regelmatig contact met Miloso en de bouw van het gezondheidscentrum gaat goed. Ze zijn inmiddels aan de ringbalk begonnen. Volgende week hoopt Michael weer naar Miloso te reizen om jullie meer van de voortgang te laten zien.

Lees meer

Bouw gezondheidscentrum vertraagd door corona

Zambia zit midden in een derde coronagolf, de ergste golf tot nu toe. In vergelijking met Nederland zijn de cijfers in Zambia nog relatief laag, maar het is goed om hierbij te bedenken dat in Zambia veel minder wordt getest. Feit blijft dat corona nu voor het eerst ook de buurtdorpen van Miloso heeft bereikt. In Miloso wordt daarom wel doorgewerkt, maar in kleinere groepen om zo de kans op de verspreiding van corona zo klein mogelijk te houden. Bidden jullie mee voor bescherming voor Miloso en dat het Zambia lukt om corona snel weer onder controle te krijgen?

Lees meer

Bijna klaar voor de dakconstructie

Projectcoördinator Michael was gisteren in Miloso en stuurde ons deze update.

Lees meer

Nieuwe foto's uit Miloso

Dennis de zoon van projectcoördinator Michael Tembo was deze week in Miloso en heeft een paar foto's gemaakt.

Lees meer

Meubels voor nieuw gezondheidscentrum al in de maak

Het nieuwe gezondheidscentrum in Miloso is nog niet klaar, toch wordt er al wel gewerkt aan de meubels die straks het centrum helemaal afmaken. Bekijk de video en foto's voor een update vanuit projectcoördinator Michael.

Lees meer

Het dak zit erop!

Het gezondheidscentrum in Miloso krijgt steeds meer vorm. De foto's van projectcoördinator Michael laten mooie vorderingen zien.

Lees meer

Gebied
Partner
Verandering

Miloso is een plattelandsdorp in het Mkushi District in Centraal Zambia op zo’n zes uur rijden van de hoofdstad Lusaka. De dichtstbijzijnde grote stad is Mkushi, op ongeveer een uur rijden. De inwoners van Miloso leven voornamelijk van landbouw. De meeste mensen hebben hun eigen boerderijtje, waar zij mais, sojabonen en tomaten verbouwen. Het is ieder jaar weer spannend of de oogst voldoende is om de rest van het jaar van te leven. De afgelopen jaren is er regelmatig voedselschaarste geweest.

Michael Tembo

Private Bag 16
Mkushi
Zambia
+260 536 22 58

MCC

MCC staat voor Mkushi Christian Community en is opgericht in 1999. Vanaf dat jaar is ook de samenwerking tussen World Servants en MCC ontstaan.
MCC is gevestigd, zoals de naam al aangeeft, in het Mkushi district, gelegen in Centraal-Zambia. In Mkushi wonen bijna 200.000 mensen waaronder heel veel kinderen.
De organisatie is opgebouwd uit allerlei kerken in het district die ervoor zorgt dat deze kerken gefaciliteerd worden voor het organiseren van activiteiten. Maar MCC zet zich niet alleen in voor kerken. Ook voor de gemeenschap worden ontwikkelingsprojecten opgezet. Op het gebied van onderwijs en gezondheidszorg levert MCC fantastisch werk en zijn er al mooie resultaten geboekt: 20 projecten zijn er opgezet sinds het ontstaan van de organisatie.

Samen met World Servants zijn er verschillende basisscholen opgezet in het district. Hierdoor kunnen veel kinderen naar school en gaat de kwaliteit van het onderwijs omhoog doordat leerkrachten nu niet meer voor een grote hoeveelheid kinderen per klas hoeven te staan. Zo kan er meer aandacht besteed worden aan het individu. Vandaar ook dat er op dit moment steeds meer vraag is naar middelbare scholen in de omgeving.

Wat betreft gezondheidszorg willen World Servants en MCC voortbouwen op de projecten die er de afgelopen jaren al zijn geweest, door bijvoorbeeld een kliniek te bouwen in een gemeenschap waar eerder al klasklokalen werden gebouwd. Zo kan er direct hulp geboden worden als iemand ziek is. Daarnaast kan een ander groot probleem aangepakt worden: de kindersterfte. Veel zwangere vrouwen bevallen nu meestal zonder medische begeleiding, waardoor veel baby’s overlijden. Er wordt door MCC bovendien ook aidsvoorlichting gegeven, iets dat erg belangrijk is omdat HIV/Aids nog steeds een groot probleem is in het land.
Intussen zijn er al meerdere klinieken gebouwd met daarbij woningen voor de medische staf. De hulpvoorzieningen zijn een succes: er komen veel mensen uit het land op af, zelfs uit buurland Congo komen gezinnen te voet om van de hulp gebruik te kunnen maken. Maar hierdoor is er wel meer vraag ontstaan naar verdere hulp. En dat is precies waar World Servants de komende jaren aandacht aan wil besteden.

Door het ontbreken van ziekenzalen kunnen er nauwelijks patiënten voor meerdere dagen worden opgenomen. Daarnaast is het cultureel absoluut ‘not-done’ dat mannen en vrouwen in één ruimte slapen. En als zwangere vrouwen moeten bevallen, is daar een aparte ruimte voor nodig. Nu vinden bevallingen plaats in een opslagruimte van de kliniek.
Na de uitbreiding van kliniek naar gezondheidscentrum, stelt de overheid extra personeel beschikbaar. Daarmee kunnen zieken uit de omgeving in Miloso zorg krijgen en hoeven ze niet worden doorgestuurd naar Mkushi ongeveer een uur verderop.

Doelen:

 • Voldoende ruimte voor patiënten zodat ze meerdere dagen opgenomen kunnen worden.
 • Ruimte voor zwangere vrouwen om veilig te kunnen bevallen.
 • Betere specialistische zorg voor bevolking in Miloso.