Bouw van Bouw klaslokalen in Fipungu in 2015

 • Overleg met de gemeeschap tijdens de set-up
  Overleg met de gemeeschap tijdens de set-up
 • De huidige klaslokalen
  De huidige klaslokalen
 • Overzicht van school
  Overzicht van school

Blijf betrokken bij de voortgang van het project in Fipungu


Voorbereiding
Bouwproject
Natraject

Er zijn geen berichten.

ZA515 | Begonnen aan terugreis

Een korte sms van hoofdleider Jobert. Veilig aan de terugreis begonnen. Geen zieken en nog steeds enthousiast. Een geweldige groep en project. Nog even cultuur snuiven en dan morgen naar huis.

Lees meer

  ZA515 | We geven het gebouw weer terug!

  Vandaag ontvingen we per sms kort en bondig een bericht van hoofdleider Jobert van Amersfoort: Vandaag de overdracht. Een geweldige project met een super team!

  Lees meer

   Benieuwd hoe het nu in Fipungu gaat?

   Deze week waren we op bezoek in Fipungu waar we zowel in 2015 als 2018 klaslokalen hebben gebouwd. Set-upper Jan-Paul vlogt vanuit Fipungu en laat jullie zien hoe het nu gaat ook speelt hij nog even mee met de plaatselijke drumband.

   Lees meer

   Lokalen afgebouwd en in gebruik

   Kort na het vertrek van de WS-groep heeft de lokale bevolking de klaslokalen afgebouwd. Het resultaat is prachtig! Zodra de lokalen gereed waren zijn ze in gebruik genomen. De school heeft ondertussen bijna 400 leerlingen, dus de nieuwe lokalen zijn meer dan welkom. Geïnspireerd door de tijd met het WS-team heeft de lokale bevolking overgebleven materialen gebruikt om de woning van de hoofdmeester te renoveren. Ook is de ouderraad van de school begonnen met de bouw van een extra lerarenwoning. De aanwezigheid van het WS-team heeft in Fipungu tot een sterke, toekomstgerichte impuls geleid. Men is helemaal klaar voor een volgend team…om de school uit te breiden of om een kliniek te bouwen. Visie genoeg!

   Lees meer
   Gebied
   Partner

   Fipungu ligt in het Mkushi district in het midden van Zambia. Het district heeft bijna 120.000 inwoners en bestaat uit 18 deelgebieden, zogenaamde catchment areas. Het is een uitgestrekt landbouwgebied waar veel zwarte boeren op een klein stukje grond werken. Hun inkomen is zeer laag, wat veroorzaakt wordt door hun beperkte kennis en ervaring op landbouwgebied. In het gebied zijn ook een aantal grote bedrijven die door blanke boeren gerund worden. Deze bedrijven bieden werkgelegenheid aan de vele zwarte bewoners in dit district.

   Fipungu is een typisch plattelandsdorp op ongeveer een uur rijden van Mkushi Town. Het landschap wordt gekarakteriseerd door kleine huizen van steen, hout of gras met dakpannen of dakplaten daken. De armoede is groot. Mensen moeten rondkomen van ongeveer een dollar per dag.

   Michael Tembo

   Private Bag 16
   Mkushi

   +260 536 22 58

   MCC

   MCC staat voor Mkushi Christian Community en is opgericht in 1999. Vanaf dat jaar is ook de samenwerking tussen World Servants en MCC ontstaan.
   MCC is gevestigd, zoals de naam al aangeeft, in het Mkushi district, gelegen in Centraal-Zambia. In Mkushi wonen bijna 200.000 mensen waaronder heel veel kinderen.
   De organisatie is opgebouwd uit allerlei kerken in het district die ervoor zorgt dat deze kerken gefaciliteerd worden voor het organiseren van activiteiten. Maar MCC zet zich niet alleen in voor kerken. Ook voor de gemeenschap worden ontwikkelingsprojecten opgezet. Op het gebied van onderwijs en gezondheidszorg levert MCC fantastisch werk en zijn er al mooie resultaten geboekt: 20 projecten zijn er opgezet sinds het ontstaan van de organisatie.

   Samen met World Servants zijn er verschillende basisscholen opgezet in het district. Hierdoor kunnen veel kinderen naar school en gaat de kwaliteit van het onderwijs omhoog doordat leerkrachten nu niet meer voor een grote hoeveelheid kinderen per klas hoeven te staan. Zo kan er meer aandacht besteed worden aan het individu. Vandaar ook dat er op dit moment steeds meer vraag is naar middelbare scholen in de omgeving.

   Wat betreft gezondheidszorg willen World Servants en MCC voortbouwen op de projecten die er de afgelopen jaren al zijn geweest, door bijvoorbeeld een kliniek te bouwen in een gemeenschap waar eerder al klasklokalen werden gebouwd. Zo kan er direct hulp geboden worden als iemand ziek is. Daarnaast kan een ander groot probleem aangepakt worden: de kindersterfte. Veel zwangere vrouwen bevallen nu meestal zonder medische begeleiding, waardoor veel baby’s overlijden. Er wordt door MCC bovendien ook aidsvoorlichting gegeven, iets dat erg belangrijk is omdat HIV/Aids nog steeds een groot probleem is in het land.
   Intussen zijn er al meerdere klinieken gebouwd met daarbij woningen voor de medische staf. De hulpvoorzieningen zijn een succes: er komen veel mensen uit het land op af, zelfs uit buurland Congo komen gezinnen te voet om van de hulp gebruik te kunnen maken. Maar hierdoor is er wel meer vraag ontstaan naar verdere hulp. En dat is precies waar World Servants de komende jaren aandacht aan wil besteden.