Bouw tijdens jouw werkvakantie aan

een ontmoetingsplaats voor de buurt in Heerlen

Wat

Wie

Waar

Waarom

Wat ga je doen?

Je gaat werken in een buurttuin die deze maanden verder aangelegd wordt. Als alles klaar is, kunnen er in de tuin allerlei culturele activiteiten voor de buurt georganiseerd worden. Hiervoor moet ook de sanitaire voorziening en een schuur afgebouwd worden, er moeten nog wat meubels worden gemaakt en er is een grote wens voor een podium waarop lokale initiatieven vorm gegeven kunnen worden. Dit alles wordt natuurlijk samen met de buurtbewoners gedaan.

Voor wie?

De buurtbewoners uit de wijk Vrieheide in Heerlen. Deze achterstandswijk was vroeger een kolonie waar mijnwerkers woonden. Over Heerlen, als totaal, valt te zeggen dat er relatief veel mensen met een ongezonde levensstijl met een lage sociale status wonen en er is veel werkloosheid en armoede. In Vrieheide zijn er echter ook veel mensen die willen bouwen aan verandering. Ze hebben zelf het plan ingediend om de buurttuin aan te leggen om de verbondenheid tussen buurtbewoners te vergroten en een plek te creëren waar verdraagzaamheid, respect en tolerantie hoog in het vaandel staan. Door samen te werken willen ze de kwaliteiten en potentie van de buurt benutten en mensen de mogelijkheid geven om zichzelf ook verder te ontwikkelen en creativiteit te stimuleren.

Waar ga je dat doen?

De tuin ligt aan de rand van Heerlen in de wijk Vrieheide. De bebouwing van de wijk is niet aantrekkelijk.
De bewoners van de wijk hebben relatief veel problemen waardoor ook veel huizen slecht onderhouden worden. Wat veel mensen niet weten, is dat oostelijk Zuid-Limburg het tweede grootste verstedelijkte gebied is van Nederland. Veel steden zijn aan elkaar gegroeid maar het zijn nog wel aparte gemeentes. Alle grote stadsproblemen kom je dus ook tegen in dit gebied. Met de tuin willen de bewoners een gezellige plek creëren met een positieve sfeer.

Waarom?

Het is belangrijk dat mensen met elkaar ervaren dat ze in hun eigen wijk iets moois neer kunnen zetten. Dit stimuleert saamhorigheid en het gevoel van eigenwaarde. Dit initiatief is in de buurt zelf begonnen. Een bewoner vertelt: “Ons initiatief, inmiddels een stichting, wordt gedragen door buurtbewoners die affiniteit hebben met tuinieren en culturele en kunstzinnige activiteiten en door enkele migranten. Door de creatieve mix van activiteiten en de verschillende functies heeft de buurttuin de potentie om zich te ontwikkelen tot een bruisende plek voor ontmoeting en een broedplaats voor nieuwe impulsen in de buurt.”

6-8 tot 16-8-2021

Verandering

Meer

Nieuws

Verandering

Je kunt de buurtbewoners helpen om grote stappen te zetten bij de aanleg van de tuin. Het zal zeker stimulerend zijn voor de groep mensen die daar nu bezig is, omdat ze gezien worden en hun project ook als relevant wordt ervaren voor hun wijk.

Wat doe je nog meer?

Heerlen grenst direct aan Brunssum dat tegen de Brunssummerheide aan ligt. Dat is een prachtig gebied van Natuurmonumenten. Hier kun je genieten van rust en natuur. Het is ook de bedoeling om in de buurttuin aantrekkelijke kunstwerken te maken, dus creatieve deelnemers kunnen hun hart ophalen! Daarnaast kunnen er kinderactiviteiten worden georganiseerd of samen met de buurtbewoners andere leuke activiteiten worden ontwikkeld.