Bouw tijdens jouw werkvakantie aan

een ontmoetingscentrum voor Syriërs in Blankenheim

Wat

Wie

Waar

Waarom

Wat ga je doen?

Je gaat assisteren in het onderhoud van een oud klooster in Duitsland dat klaar gemaakt wordt om christelijke Syrische jongeren en kinderen op te vangen. De muren en plafonds moeten worden geverfd en de woonkamers moeten worden afgemaakt en ingericht. Je zult samenwerken met een groep jongeren van de Antiocheens Orthodoxe Kerk in Nederland (AOKiN).

Voor wie?

Leden van de AOKiN komen meestal vanuit Syrië. Het zijn christelijke immigranten uit het Midden-Oosten, waar vanuit ze vaak weggegaan zijn vanwege de oorlog. Elk lid heeft zijn of haar eigen verhaal en allen hebben de oorlog gezien en meegemaakt. Maar bovenal willen ze hun relatie met God in de nieuwe landen, waar ze terecht komen, behouden en dat lukt met de hulp van hun christelijke broers en zussen.

Waar ga je dat doen?

Het klooster is door het Antiocheense Aartsbisdom in Duitsland gekocht. Het gebouw bestaat uit 39 kamers en drie hallen. Het staat in Blankenheim, een middeleeuws stadje in de glooiende omgeving van de rivier de Ruhr. Een prachtige plek voor een project, maar ook om vanuit een oorlogsgebied tot rust te kunnen komen in een idyllische omgeving.

Waarom?

Het klooster zal dienen als opvangcentrum voor met name Syrische jongeren en kinderen. Het centrum zal een sociale en pastorale rol spelen, waarin de jongeren en kinderen zich op persoonlijk en geestelijk vlak kunnen ontwikkelen en tevens eventuele traumatische ervaringen een plek kunnen leren geven.

6-8 tot 16-8-2021

Verandering

Meer

Nieuws

Verandering

Het is bijzonder voor de Syrische jongeren dat er een groep Nederlandse jongeren komt om hen te helpen hun plek mooi te maken. Andersom kunnen de deelnemers het erfgoed en de traditie van Syrië leren kennen, de taal, het eten en de gewoonten. Het zal impact hebben op de levens van beide groepen en ze zullen beiden van elkaar leren.

Wat doe je nog meer?

Het zou leuk zijn om culturele avonden te organiseren waarin beide culturen aan bod komen. Samen traditionele gerechten koken, delen over elkaars geschiedenis en cultuur, sport en spel en natuurlijk ook op geloofsgebied samen bidden en delen. Ook de geschiedenis en gewoonten van de Antiocheense kerk leren kennen is een bijzondere ervaring.