[GH814] Mooie ontmoetingen in Ghana

Geplaatst op 16 okt 2014 - 10:31

Hoofdleider Rennie belt vanuit een warm Ghana om de thuisblijvers bij te praten over de belevenissen in Pelungu, Ghana.

Het gaat goed met de groep, de spierballen worden goed getraind want naar schatting weegt elke steen ongeveer 28 kilo. In tweetallen worden de stenen getild, maar door het grote gewicht doen de deelnemers het rustig aan. Ook de weersomstandigheden maken het zwaar. Het is overdag rond de 43 graden Celsius en er staat bijna geen wind, het is dus flink zweten op de bouwplaats. De deelnemers nemen dan ook geregeld een extra pauze om genoeg te drinken en te rusten. Hierdoor loopt de bouw iets vertraging op en zal de groep niet zover komen als gehoopt was, maar de samenwerking met de lokale aannemer is goed en de groep heeft er alle vertrouwen in dat dat de bouw bij vertrek van de groep afgemaakt zal worden door de aannemer en zijn bouwvakkers. 'Dit alles beïnvloedt niet de stemming in de groep', vertelt Rennie. 'Iedereen is enthousiast en werkt naar eigen kunnen mee.'

Er is gisteren een begin gemaakt met het kinderwerk, dit is erg leuk en zeer gezellig. Daarnaast is er ook een begin gemaakt met de cultuuruitstapjes. Vanmorgen vroeg is een groepje vrouwen vertrokken naar een familie in de omgeving om daar van 6.00-8.00 uur de vrouwen te helpen met de werkzaamheden die zij moeten doen mbt de zorg voor het gezin. Ze zullen onder andere helpen bij de verzorging van de kinderen, taken in de huishouding. Morgen zullen er weer een aantal vrouwen dit zelfde bezoek afleggen bij een familie. Morgen zal er overdag een lokale markt bezocht worden en in de namiddag staat er een volleybalwedstrijd op het programma.

Rennie is erg te spreken over de zorg die de lokale gemeenschap heeft om de groep. Elke dag komt de dominee bij de bouwplaats en slaapplaats langs om te vragen of alles goed gaat. Ook de burgemeester komt regelmatig even bij de groep kijken, men heeft haar gisteren zelfs op de bouw al even aan het werk gezet. Erg bijzonder is dat de burgemeester een vrouw is, dit komt niet veel voor in Ghana. Het is fijn om te ervaren dat men erg bezorgd is om de groep en veel voor ze wil doen.

Groeten van de groep namens Rennie.

De bouwprojecten van World Servants bieden jongeren de kans om mee te bouwen aan verandering. Hun inzet tijdens een werkvakantie laat praktisch zien wat de kracht van dienen is. Door samen met een lokale gemeenschap te werken aan een ontwikkelingsproject van een lokale ontwikkelingsorganisatie, veranderen niet alleen de levensomstandigheden voor de hele gemeenschap, maar veranderen ook de jongeren zelf.

In veel Nederlandse kerken is een World Servants-project onderdeel van het jongerenwerk van de kerk. Diaconaat en jeugdwerk lopen zo naadloos in elkaar over en een hele gemeente komt in beweging rond het project. Werkvakanties hebben daardoor een blijvende impact, zowel in Afrika, Azië of Latijns-Amerika als in Nederland.