World Servants in Malawi

Ontdek waarom een van de armste landen ter wereld zichzelf terecht ‘the warm heart of Africa’ noemt. De humor en hartelijkheid van de mensen laten je bijna vergeten dat veel gezinnen dagelijks strijden voor voldoende eten.

Kantheska

lerarenwoningen

16 juli - 5 augustus 2022

Chankhomi

klaslokalen

26 april - 15 mei 2022

Makhuwira

Klaslokalen

23 april - 8 mei 2022

Chigumba

klaslokalen en een verschoningsruimte voor meisjes

10 augustus - 21 augustus 2021

Makonje

woningen voor docenten

9 augustus - 19 augustus 2021

Endhlaleni

klaslokalen en latrines (+GCR)

17 juli - 6 augustus 2021

Chamkoko

lerarenwoningen en latrines (+GCR)

16 juli - 26 juli 2021


Sinds 2005 werkt World Servants in Malawi samen met partnerorganisatie CCAP aan de verbetering van het onderwijs. In het noordelijke deel van Malawi zijn veel kleine plattelandsgemeentes waar behoefte is aan onder andere goede schoolgebouwen.

Hoofdstad: Lilongwe
Oppervlakte: 118.480 km²
Aantal inwoners: 19.196.246
Tijdsverschil zomer: geen
Gemiddelde temperatuur: 21 graden (juli), 30 graden (oktober)
Taal: Engels, Chichewa
Religie: christendom en islam
Munteenheid: Malawische kwacha
Regeringsvorm: presidentiële republiek 

Geschiedenis

De eerste inwoners van Malawi waren jagers en verzamelaars. In de vierde eeuw kwam de Bantoebevolking het land bewonen, zij bewerkten het land als boeren en hadden ijzeren wapens en gereedschap. Tijdens de 15e eeuw bouwden de mensen ten zuiden van het huidige Malawimeer een koninkrijk, genaamd Maravi. Dit koninkrijk omvatte ook delen van het huidige Zimbabwe en Mozambique, maar viel uiteen aan het begin van de 18e eeuw. In de 16e eeuw bereikten de Portugezen het rijk Maravi en het koninkrijk handelde met hen in ivoor en slaven. De Portugezen brachten maïs naar dit deel van Afrika, wat oorspronkelijk een Zuid-Amerikaans gewas is.

In 1891 kwam het gebied rond het Malawimeer onder Brits bewind. De Britten noemden het gebied Nyasaland en schaften de slavernij af. Tijdens de Tweede Wereldoorlog hebben zo’n dertigduizend Malawiërs gediend in het Britse leger. Hun militaire training en ervaringen in de oorlog voedden later hun antikoloniale ideeën. In de jaren na de oorlog groeide de onvrede over de Britse overheersing. Uiteindelijk realiseerden de Britten dat onafhankelijkheid voor Nyasaland onvermijdelijk was. Op 6 juli 1964 werd het land onafhankelijk en kreeg het de naam Malawi, naar de naam van het oude rijk Maravi.

Twee jaar later riep de toenmalige premier Hastings Banda Malawi uit tot een republiek en benoemde zichzelf tot president. Al snel veranderde het regime in een dictatuur en werden alle oppositiepartijen verboden. Er was veel censuur en terwijl het volk zeer arm was, leefde de president in weelde. In 1993 kwam hier een einde aan toen Banda, mede onder druk van westerse landen, een referendum hield waarin het volk zich uitsprak tegen het regime en stemde voor een democratie. Het land kent sindsdien een meerpartijenstelsel.

Zie jij jezelf al meebouwen aan verandering in Malawi?

Ga mee

Het verhaal van...

Ik ben avontuurlijk, momenteel veganist , een natuurliefhebber en vooral eerlijk. Hoe hard dat soms ook is. Malawi was voor mij een bijzonder avontuur en de reis heeft mij op een nieuw spoor gezet.

Lees meer