Geschiedenis | Politiek & economie | Klimaat & landschap | Cultuur

Vlag van Malawi

Sinds 2005 werkt World Servants in Malawi samen met partnerorganisatie CCAP aan de verbetering van het onderwijs. In het noordelijke deel van Malawi zijn veel kleine plattelandsgemeentes waar behoefte is aan onder andere goede schoolgebouwen.

Hoofdstad: Lilongwe
Oppervlakte: 118.480 km²
Aantal inwoners: 19.196.246
Tijdsverschil zomer: geen
Gemiddelde temperatuur: 21 graden (juli), 30 graden (oktober)
Taal: Engels, Chichewa
Religie: christendom en islam
Munteenheid: Malawische kwacha
Regeringsvorm: presidentiële republiek 

Geschiedenis

De eerste inwoners van Malawi waren jagers en verzamelaars. In de vierde eeuw kwam de Bantoebevolking het land bewonen, zij bewerkten het land als boeren en hadden ijzeren wapens en gereedschap. Tijdens de 15e eeuw bouwden de mensen ten zuiden van het huidige Malawimeer een koninkrijk, genaamd Maravi. Dit koninkrijk omvatte ook delen van het huidige Zimbabwe en Mozambique, maar viel uiteen aan het begin van de 18e eeuw. In de 16e eeuw bereikten de Portugezen het rijk Maravi en het koninkrijk handelde met hen in ivoor en slaven. De Portugezen brachten maïs naar dit deel van Afrika, wat oorspronkelijk een Zuid-Amerikaans gewas is.

In 1891 kwam het gebied rond het Malawimeer onder Brits bewind. De Britten noemden het gebied Nyasaland en schaften de slavernij af. Tijdens de Tweede Wereldoorlog hebben zo’n dertigduizend Malawiërs gediend in het Britse leger. Hun militaire training en ervaringen in de oorlog voedden later hun antikoloniale ideeën. In de jaren na de oorlog groeide de onvrede over de Britse overheersing. Uiteindelijk realiseerden de Britten dat onafhankelijkheid voor Nyasaland onvermijdelijk was. Op 6 juli 1964 werd het land onafhankelijk en kreeg het de naam Malawi, naar de naam van het oude rijk Maravi.

Twee jaar later riep de toenmalige premier Hastings Banda Malawi uit tot een republiek en benoemde zichzelf tot president. Al snel veranderde het regime in een dictatuur en werden alle oppositiepartijen verboden. Er was veel censuur en terwijl het volk zeer arm was, leefde de president in weelde. In 1993 kwam hier een einde aan toen Banda, mede onder druk van westerse landen, een referendum hield waarin het volk zich uitsprak tegen het regime en stemde voor een democratie. Het land kent sindsdien een meerpartijenstelsel.

Politiek & economie

Joyce Banda werd in 2012 de eerste vrouwelijke president van Malawi, de huidige president is Arthur Peter Mutharika. Malawi heeft 24 districten en is verdeeld over drie regio’s.

Meer dan driekwart van de bevolking leeft van de landbouw. De belangrijkste gewassen zijn cassava, maïs en kafferkoren. Ook houdt men schapen en runderen. Verder wordt er veel thee, tabak, suiker, katoen en pinda’s verbouwd. Bewoners nabij het Malawimeer leven van de visserij.

De afwezigheid van een zeehaven, het lage opleidingsniveau van de bevolking, de afwezigheid van delfstoffen en bovendien de HIV-epidemie maken dat Malawi een van de armste landen ter wereld is. 66,7% van de bevolking leeft onder de armoedegrens, de levensverwachting bij geboorte is 62 jaar. Bijna vijftig procent van de bevolking is jonger dan vijftien jaar. 10,3% van de bevolking is besmet met HIV. Er heerst ook een risico op andere besmettingsziekten, met name bacteriële en protozoale diarree, hepatitis A, buiktyfus, malaria en de pest.

Klimaat & landschap

landschap Malawi

Malawi is een land in oostelijk Afrika, dat grenst aan Tanzania in het noordoosten, Zambia in het noordwesten en voor de rest omringd wordt door Mozambique. Het Malawimeer ligt in het oosten van het land en beslaat ongeveer 20% van het land. De hoogste berg van Malawi, Mount Mulanje, ligt in het zuiden en is 3000m hoog. Malawi heeft een tropisch klimaat, maar in de bergen is het koeler. Het regenseizoen is van november tot mei; het droge seizoen duurt van mei tot november. Juli is de koudste maand met een gemiddelde temperatuur van 21° Celsius.

De flora van Malawi bestaat vooral uit grassen, bossen en bijzondere bloemen, zoals gladiolen en orchideeën. Sparren en eucalyptusbomen zijn aangeplant voor de houtindustrie. Het wild leeft vooral in nationale parken, waarvan Liwonde National Park de bekendste is. Hier vind je kuddes olifanten en antilopen. Nijlpaarden baden in de Shire Rivier en in het zuiden van het land leven luipaarden, jakhalzen en zebra’s.

Cultuur

De bevolking van Malawi bestaat grotendeels uit stammen van Bantoe origine. De stammen wonen in dorpen en de stam- of dorpsoudste heeft binnen deze gemeenschappen nog altijd grote invloed. Naast het christendom en de islam komen ook inheemse religies en gebruiken veel voor. Zo vereren de Chewa’s bijvoorbeeld hun voorouders. Ook uitten zij hun geloof in traditionele dansen, gezangen en maskers, waarbij elk masker een deugd verbeeldt die vermeden of juist eigen gemaakt moet worden.

Malawiërs zijn zeer conventioneel en conservatief. Als bezoeker is het belangrijk om lokale gebruiken en tradities te respecteren als je naar de dorpen en markten gaat. Er is een duidelijke hiërarchie tussen mannen en vrouwen.